Αναλυτικότερα τον Μάιο θα δούμε στις οθόνες μας από τη συχνότητα της ΕΡΤ2 τα εξής:

 

Κείμενα #20
Δευτέρα 1 Μαΐου 2017, 24:00

Inventur—Metzstrasse 11 (Απογραφή – Metzstrasse 11), 1975, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, 9΄
Logbook_Serbistan (Ημερολόγιο_Σερβιστάν), 2015, Σερβία, 94΄
Σκηνοθεσία: Želimir Žilnik
Εισαγωγικό κείμενο: Boris Nelepo

Οι δύο αυτές ταινίες, που γυρίστηκαν με χρονικό διάστημα σαράντα ετών να μεσολαβεί μεταξύ τους, μαρτυρούν τη διαρκή προσήλωση του Σέρβου κινηματογραφιστή Želimir Žilnik σε πολιτικούς σκοπούς. Η ταινία Inventur που γυρίστηκε το 1975 εντάσσεται στη γερμανική περίοδο του Žilnik. Όταν έφυγε από τη Γιουγκοσλαβία τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα οι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, που πήγαν στη Δυτική Γερμανία για να δουλέψουν· μετανάστες εργάτες όπως ήταν και ο ίδιος. Η ταινία Logbook_Serbistan που γυρίστηκε τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το 2015, είναι μια χαρούμενη ερμηνεία του είδους road-movie, με θέμα την πρόσφατη εισροή προσφύγων που εφορμούν στο «Φρούριο Ευρώπη».

Κείμενα #21
Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, 24:00

Bamako (Μπαμακό), 2006, Μάλι, 117΄
Σκηνοθεσία: Abderrahmane Sissako
Εισαγωγικό κείμενο: Charles Tonderai Mudede

Στην ταινία Bamako κεντρικοί ήρωες είναι μια τραγουδίστρια από το Μάλι και ο άνεργος σύζυγός της. Ενώ πασχίζουν να βγάλουν τα προς το ζην, στήνεται ένα τοπικό δικαστήριο στην αυλή που μοιράζονται με τους γείτονές τους. Κατηγορούμενοι είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως υπαίτιοι της φτωχοποίησης της Αφρικής. Η επίκαιρη και συγκινητική αυτή ταινία του Abderrahmane Sissako θέτει τις παγκόσμιες πολιτικές ενώπιον των τοπικών συνεπειών τους.

Κείμενα #22
Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 24:00

Ernste Spiele I–IV (Σοβαρά παιχνίδια I–IV), 2009-10, Γερμανία, 44΄
Σκηνοθεσία: Harun Farocki
Εισαγωγικό κείμενο: Erika Balsom

Η ταινία, η οποία εκτυλίσσεται σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο του στρατού στην Καλιφόρνια, έχει ως θέμα τον ρόλο της εικονικής πραγματικότητας στις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις. Όταν σε μάχες χρησιμοποιούνται προσομοιώσεις με υπολογιστή, πού βρίσκεται το σύνορο ανάμεσα στο πραγματικό και στο εικονικό; Η σπονδυλωτή αυτή ταινία του καταξιωμένου Γερμανού κινηματογραφιστή Harun Farocki θέτει ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος στην εποχή μας.

Κείμενα #23
Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, 24:00

Mababangong bangungot (Αρωματισμένος εφιάλτης), 1977, Γερμανία/Φιλιππίνες, 93΄
Σκηνοθεσία: Kidlat Tahimik
Εισαγωγικό κείμενο: David Teh

Η ταινία αυτή του Kidlat Tahimik αφηγείται την αξέχαστη ιστορία ενός αγοριού που οδηγεί από ένα χωριό των Φιλιππινών προς μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με την ελπίδα να βρει μια νέα ζωή. Η ταινία γυρίστηκε με ελάχιστα μέσα αλλά συνάμα με απεριόριστη ευρηματικότητα και αποκαλύπτει δυσάρεστες αλήθειες για την παγκοσμιοποίηση ως γέφυρα ανάμεσα στον Πρώτο και τον Τρίτο Κόσμο.

Κείμενα #24
Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, 24:00

Ának Araw (Λευκό Aγόρι), 2013, Φιλιππίνες/ΗΠΑ, 70΄
Σκηνοθεσία: Gym Lumbera
Εισαγωγικό κείμενο: Mark Peranson

Η εκπληκτική και δυσταξινόμητη ταινία Ának Araw του Gym Lumbera έχει ως ήρωα έναν αλμπίνο από τις Φιλιππίνες ο οποίος, πιστεύοντας ότι είναι αμερικανικής καταγωγής, μαθαίνει μόνος του αγγλικά από ένα λεξικό. Η ταινία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1950 και ενσωματώνει αυθεντικά καρέ με αρχειακό υλικό, δημιουργώντας έτσι μια μοναδική, ονειρική ατμόσφαιρα όπου ο σκηνοθέτης εξερευνά το θέμα της ταυτότητας σε ένα μετα-αποικιοκρατικό περιβάλλον.


Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.


Φωτογραφία θέματος: Harun Farocki, Ernste Spiele I–IV (Serious Games I–IV), 2009–10, Germany, film still