Για δύο ολόκληρους μήνες η 4η Μπιενάλε της Αθήνας μετέτρεψε το κτήριο της Σοφοκλέους 8-10 σε έναν χώρο συνάθροισης, ανταλλαγής απόψεων, λόγου, τέχνης, ερωτημάτων, επικοινωνίας, επαναδιαπραγμάτευσης αξιών και κριτικής αντιπαράθεσης, την AGORA.

Ένα πλούσιο καθημερινό πρόγραμμα που περιλάμβανε συζητήσεις, εργαστήρια, περφόρμανς, συνέδρια, παρουσιάσεις, μουσική και χορό και που έφερε στην AGORA  καλλιτέχνες, δημιουργικές ομάδες, θεωρητικούς τέχνης, οικονομολόγους, φιλόσοφους, ανθρωπολόγους, πανεπιστημιακούς διαφόρων ειδικοτήτων, δημοσιογράφους, ομάδες πολιτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κλείνει αυτήν την εβδομάδα τον κύκλο του.

 
Η Ομάδα της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας 2013 AGORA και οι Vagabond σας προσκαλούν την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στην ολοήμερη γιορτή της τελευταίας ημέρας λειτουργίας της AGORA. Μια ημέρα γεμάτη δράσεις, χορό, ζωντανή μουσική, DJs, ποτό και φαγητό που βαφτίσαμε Καθαρά Κυριακή θα κλείσει τις παραγωγικές διεργασίες και δράσεις δύο ολόκληρων συνεργατικών μηνών στο κτήριο της Σοφοκλέους ακολουθώντας τα βήματα των πρώτων ημερών της AGORA, με ένα ολοήμερο «καρναβαλικό» δρώμενο «καθαρμού» ψυχής και σώματος. Σας περιμένουμε!
 

Καθαρά Κυριακή
 

Tων παιδιών
 
Και τώρα τι; “Και τώρα παίζουμε”!

Ανάμεσα στα έργα, τις εικαστικές παρεμβάσεις των καλλιτεχνών και τα σημάδια που άφησε η ιστορία αυτού του χώρου στους τοίχους του, προσκαλούμε παιδιά ηλικίας από 6 ετών και πάνω με τους γονείς τους να κινηθούμε σε ρυθμούς της μουσικής – ενός κοντραμπάσου, ενός πιάνου – να σκεφτούμε, να παίξουμε… Σε ένα πρωτότυπο θεατρικό παιχνίδι έκφρασης, φαντασίας και ανταλλαγής ιδεών και ενέργειας, εξερευνούμε νέες προτάσεις συνύπαρξης και δημιουργίας.
 
Ομάδα εμψυχωτών: Βιργινία Κατσούνα, Κωνσταντίνα Σταθουλοπούλου, Ρένα Φουρτούνη
Κοντραμπάσο: Ηλίας Αλγκάερ / Κατασκευές: Βέρικο Μγκελάντζε / Εικαστικά: Lia Kalkou
Συντελεστές: Μαρία Γοζαδίνου, Γιώτα Δημοπούλου, Τατιάνα Καββαδία, Μανούσος Μανωλέσσος, Μαργαρίτα Ξανθάκη (πιάνο), Αναστασία Χατζάρα
 
Δηλώσεις συμμετοχών: 693-8275927 (απογ. ώρες) και nplayworkshop@gmail.com
Ώρα προσέλευσης : 10.30 -11:00, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, Σοφοκλέους 8-10
Το Θεατρικό Παιχνίδι θα διαρκέσει έως τις 13:00.

 
ΌΨΕΙΣ – Το παιδικό εργαστήριο
 
Στο πλαίσιο του Και τώρα παίζουμε! η Χρυσάνθη Κουμιανάκη θα πραγματοποιήσει ένα παιδικό εργαστήριο όπου τα παιδιά μαζί με την καλλιτέχνιδα θα φτιάξουν τη δική τους μονάδα συναλλαγής και θα μιλήσουν για την ανταλλαγή προϊόντων.
Ηλικίες 3-8 ετών.
 
 

Tου Χορού
 
Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.
Πρόκειται μια χορευτική περφόρμανς, ένα work in progress, μια έρευνα πάνω σε πτυχές της ανθρώπινης φύσης και της απογύμνωσής της. Αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συμβολικού περιβάλλοντος, τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο αυτού ως ένα όν του οποίου η εξέλιξη σε συνδυασμό με την πίστη σε μια ανώτερη δύναμη και το υπερτροφικό του εγώ έχουν δράσει  μεταμορφώνοντάς τον και παραλλάσσοντας την πρωταρχικής του ουσία.
Σύλληψη, χορογραφία και εκτέλεση: Μυρτώ Γράψα, Μάρθα Πασακοπούλου
Μουσική σύνθεση και εκτέλεση: Αλέξανδρος Καραδήμος (TheNewBestNiagara)

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 13:00

 
Flamenco

Η Γιώτα Πεκλάρη είναι η δημοφιλέστερη χορεύτρια και δασκάλα της τέχνης του φλαμένκο στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες μορφές του χώρου όπως η Rafaela Carrasco και η Pastora Galvan. Το φλαμένκο είναι μια ζωντανή παράδοση και μια αυτοσχεδιαστική τέχνη στην οποία η Γιώτα έχει εισαγάγει σύγχρονη κινησιολογία, ενώ παράγει της δικές της συνθέσεις που έχουν παρουσιαστεί διεθνώς (Saddlers’ Wells, Λονδίνο). Είναι συνιδιοκτήτρια του Playground Studio όπου και διδάσκει.  www.yiotapeklari.com

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 14:00
 

Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης

Ο Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης θα χορέψουν στην AGORA ποντιακούς χορούς και τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα, παρασύροντας το κοινό σε μια ξεχωριστή εμπειρία.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 17:00
 
 
Της Ζωντανής Μουσικής
 
Afrotonic

Είναι η ομάδα Αφρικάνικων κρουστών του πολιτιστικού κέντρου Casa De Arte Kabeiria που ιδρύθηκε από τον καταξιωμένο και αεικίνητο Γιώργο Φασόλη (Kρουστά της Τάκη, Δάχτυλα της Εκάτης μεταξύ άλλων). Οι εμφανίσεις τους ξεχωρίζουν από την εκρηκτική τους ενέργεια και τη δεξιοτεχνία του χειρισμού των αρχέγονων ρυθμών της Αφρικανικής κουλτούρας που χτυπούν σε ευθεία βολή ψυχή και σώμα.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 15:30
 

Batala Atenas

Η μουσική τους γεννήθηκε στο Salvador της Bahia της Βραζιλίας και πλαισιώνει πλέον κάθε καρναβαλική εκδήλωση στη Βραζιλία. Ο έντονος ρυθμός με τον δυναμικό χορό και την πανδαισία χρωμάτων δημιουργούν μια αξέχαστη οπτικοακουστική εμπειρία. Οι Batala ξεκίνησαν από τον Giba Gonçalves το 1997 στο Παρίσι και εξαπλώθηκαν στο Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Αφρική, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ. Το 2010 δημιουργήθηκε το group BATALA στην Αθήνα, μεταφέροντας τους ρυθμούς της samba reggae και στην Ελλάδα!
www.batala.gr

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 18:00
 

Tasenas & the Soul Vibrators

Αν δεν χύσατε αρκετό ιδρώτα στην πίστα το 2013, οι Soul Vibrators έρχονται να μας ξεσηκώσουν σε ξέφρενο χορό και να μας τιγκάρουν ενδορφίνες! Διασκευές από αγαπημένα κομμάτια των δεκαετιών ‘60 και ‘70, surf rock, prom night, garage pop, soul jazz αλλά και αγαπημένες μπαλάντες έκπληξη.
 fb και soundcloud.com/thesoulvibrators

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 19:00
 

Testarossa

Testarossa είναι το κρυφό σχήμα που απροειδοποίητα εισβάλλει σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης και μαζικής εστίασης, καλλιτεχνικά γεγονότα, γάμους βαφτίσια και κοινωνικές εκδηλώσειςγια να προσφέρει κάποιες στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς.

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 21:00
 
 
Των DJs (του Αγρομουσικού Φεστιβάλ)
 
Miss Catalina

Μια ξεχωριστή και πάντα ευδιάθετη παρουσία στην Αθηναϊκή νύχτα (Tranzistor, Floral, Tiki, Keybar), μια εβδομαδιαία συντροφιά στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Music Society και μια μόνιμα ταξιδιάρα ψυχή με άριστη πένα στο Savoir Ville.
 

Cest Pagrav

Με χαρακτηριστική ατάκα «χωρίς χορό, δεν είναι πάρτι» ο Cest ξεκίνησε την προώθηση συναυλιών και club nights στα καλύτερα του Λονδίνου (Cargo, Notting Hill Arts Club, Favela Chic) ενώ στην Ελλάδα η πιο πρόσφατη περιπέτεια είναι το Αγρομουσικό Φεστιβάλ, μια ιδιαίτερη σύζευξη αστικής κουλτούρας και αγροτουριστικής εμπειρίας σε μοναδική τοποθεσία στη μέση της Λακωνικής ελαιοπαραγωγικής ζώνης.
 
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 
Οι Vagabond είναι μια κοινοπραξία επαγγελματιών ευρέων δεξιοτήτων που τους αρέσουν τα καλά πάρτι και έμαθαν να τα διοργανώνουν με επιτυχία! Με την αρχική μαγιά στο Λονδίνο, διοργανώνουν στην Ελλάδα συναυλίες, πάρτι, θεματικές βραδιές και ταξίδια εδώ και 5 χρόνια σε αναπάντεχες τοποθεσίες και με οποιαδήποτε αφορμή.

Συντονισμός παραγωγής από τους Aka Lab Architects
 
Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, 11:00–23:00.