Το βιβλίο «Ισλαχανέ – Ένας τόπος συνάντησης πολιτισμών» κυκλοφόρησε ως πρόγραμμα/βιβλίο για την παράσταση/ θεατρική εγκατάσταση από το θέατρο Σημείο σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, που ανέβηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού ΙΣΛΑΧΑΝΕ στη Θεσσαλονίκη στις 5 & 6 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, “Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Περιέχει δέκα πρωτότυπα διηγήματα των συγγραφέων:
ΑΚΗ ΔΗΜΟΥ, ΙΣΙΔΩΡΟY ΖΟΥΡΓΟY, ΓΙΩΡΓΟY ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟY, ΣΤΕΛΙΟY ΧΑΤΖΗΑΔΑΜΙΔΗ, ΤΣΙΜΑΡΑ ΤΖΑΝΑΤΟY, ΧΡΗΣΤΟY ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟY, ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ ΜΠΑΣΔΕΚΗ

Το ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΙΟ, έχοντας σαν κεντρική φιλοσοφία την συμπερίληψη, την ανεκτικότητα, την πολυμορφία και το θέατρο ουσίας, με νοηματικό ιστό την μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία της Ελλάδας, προτείνει μία διπλή προσέγγιση, έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922. Μία διαλεκτική ανάμεσα στο λόγο, τον χώρο και τον χρόνο. Η εγκατάσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, αλλά κυρίως την ελπίδα και συμπλέκεται με τις ιστορίες ανθρώπων.

Νίκος Διαμαντής

Επιμέλεια έκδοσης: Ernesto N. Baouman