Η γκαλερί Δύο Χωριά έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει την πρώτη ατομική έκθεση του Αμερικανού καλλιτέχνη Sam Friedman στην Αθήνα . Η έκθεση Island [ το Νησί ] ακολουθεί τη συμμετοχή του καλλιτέχνη στο πρόγραμμα φιλοξενίας των Δύο Χωριών και την ατομική του έκθεση στη Μύκονο, το 2019.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 7 Οκτώβρη έως τις 15 Νοέμβρη και εγκαινιάζει τον νέο εκθεσιακό χώρο (project space) της γκαλερί στο σημείο που βρίσκονται και τα γραφεία της, στην Αθήνα. Η έκθεση ‘Island’ αποτελείται αποκλειστικά από νέους πίνακες που προέκυψαν από το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για τις γραμμές, τις φόρμες και τα χρώματα που απαντώνται στη φύση και στα φυσικά φαινόμενα.

Η έκθεση στήθηκε αυστηρά με βάση την χρωματική παλέτα των έργων και απλώνεται στο μεγαλύτερο κομμάτι του εκθεσιακού χώρου . Η ταυτόχρονη θέαση όλων των έργων της έκθεσης προκαλεί μια αντίδραση παρόμοια με την αντίδρασή μας στη μουσική. Θέματα και μοτίβα, χρώματα και συναισθήματα εμφανίζονται ξανά και ξανά, ελαφρώς διαφορετικά αλλά φορτισμένα με την ίδια ενέργεια, ενωμένα μαζί σε έναν ατελείωτο κύκλο επανάληψης, μετάλλαξης, αλλαγής και επανάληψης ξανά.

Με αυτή τη ν α του δουλειά ο Friedman διερευνά περαιτέρω και εμβαθύνει την καλλιτεχνική πρακτική που χαρακτηρίζει την φορμαλιστική του παραγωγή εδώ και χρόνια: Ο Friedman δεν απεικονίζει τοπιογραφίες [ Landscape Paintings] αλλά υιοθετεί τη ροή και την κίνηση που βλέπει στη φύση με σκοπό να εγείρει ερωτήματα γύρω από το ίδιο το μέσο της ζωγραφικής. Ως εκ τούτου, όλα τα έργα του πρέπει να ιδωθούν πρωτίστως ως ασκήσεις πάνω στο χρώμα, τη σύνθεση, την ποιότητα των γραμμών, τη διαφάνεια, τη γυαλάδα και τη φυσική αλληλεπίδραση ανάμεσα στη μπογιά, το πινέλο, τον καμβά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Τα έργα του Friedman αποτελούν, το μάτι του κυκλώνα, το κεντρικό σημείο μιας φθίνουσας σπείρας βαθύτερων νοημάτων: αντανακλούν εικόνες και προσφέρουν πολυεπίπεδες ερμηνείες, επικοινωνώντας μια διαρκώς μεταβαλλόμενη διάθεση που κυμαίνεται από ισχυρή δύναμη, σε εις βάθος ανάλυση και καταβύθιση, μέχρι την ήπια αναθεώρηση και τον στοχασμό πάνω σε προηγούμενα θέματα, σκέψεις και εμπειρίες .

Τα έργα της έκθεσης ‘ Island’ δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID – 19 με τον καλλιτέχνη σε απομόνωση , και σε επαφή μόνο με τα έργα του , την οικογένεια του και τη φύση . Αυτά τα έργα φαίνονται απαλλαγμένα από κάθε θόρυβο της πόλης , ρευστά και ρομαντικά, σχεδόν σαν να δημιουργήθηκαν με βάση τις αναμνήσεις ενός ταξιδιού σε ένα μακρινό νησί που δεν συνέβη ποτέ.

Βλέποντας τα έργα της έκθεσης στο σύνολό τους, δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σκεφτούμε τους τρόπους με τους οποίους είμαστε όλοι πιο απομονωμένοι αυτήν την περίοδο και επίσης λίγο πιο εξοικειωμένοι με έναν ρομαντικό νησιωτικό τρόπο ζωής .