Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Σπουδαστικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2013 στο χώρο του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ.

Το νικητήριο σχέδιο επιλέχθηκε από τον Renzo Piano, αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, από τις 10 τελικές προτάσεις που αναδείχθηκαν ως επικρατέστερες μέσα από το διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, απευθύνθηκε σε όλους τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακό επίπεδο, στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων της χώρας. 

Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε η ομάδα των φοιτητών Άγι-Παναγιώτη Μουρελάτου (Σχολή Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνα Γιωτάκη (Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο). Η πρόταση της ομάδας θα υλοποιηθεί άμεσα από το ΚΠΙΣΝ.

Συνολικά, διακρίθηκαν και βραβεύθηκαν έξι (6) αρχιτεκτονικές προτάσεις από τις 93 που είχαν υποβληθεί από τους φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Η κατασκευή του Κέντρου Επισκεπτών του εργοταξίου του ΚΠΙΣΝ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο το Κέντρο να μπορεί να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιούλιο του 2013. Το Κέντρο Επισκεπτών θα λειτουργήσει μέχρι την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του ΚΠΙΣΝ, το 2015, και θα  εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. Θα προσφέρει την ευκαιρία σε επισκέπτες να δουν το εργοτάξιο και να μάθουν περοσσότερα σχετικά με το ΚΠΙΣΝ, ενώ θα αποτελέσει και χώρο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό.

Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε και διοργανώθηκε από τον Οργανισμό ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο των δράσεών του για την ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το υπό κατασκευή Κέντρο Πολιτισμού.

Σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη, ο αρχιτέκτοντας του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano, που συνέβαλε καθοριστικά στην ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ανακοίνωσε τους νικητές των τριών (3) βραβείων και τριών (3) εύφημων μνειών.

Η βραβευμένη κατασκευή χαρακτηρίζεται από την καθαρότητα και την απλότητα της μορφής της, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εργονομικό και πρακτικό σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών ως ελαφρά και ανακυκλώσιμη εργοταξιακή κατασκευή. Η διάταξη του εσωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερα ευέλικτη, επιτρέποντας πολλαπλές λειτουργίες στο εσωτερικό του, αλλά και επέκταση των λειτουργιών του στον υπαίθριο χώρο (Εσπλανάδα).

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επιπλέον στον προσανατολισμό, την τοποθέτηση και τη θέαση του μελλοντικού Κέντρου Επισκεπτών. Ειδικότερα, η διαφάνεια του όγκου επιτρέπει στον επισκέπτη την άμεση επαφή του με το εργοτάξιο και τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης του ΚΠΙΣΝ, ενισχύοντας τον ρόλο του ως ένα κέντρο προσβάσιμο και φιλικό προς τον χρήστη.

Η νικητήρια ομάδα θα λάβει ως χρηματικό βραβείο το ποσό των 18.000 ευρώ.

Οι υπόλοιποι διακριθέντες του διαγωνισμού για το Κέντρο Επισκεπτών είναι οι εξής:

Δεύτερο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 13.200 ευρώ, λαμβάνουν οι:

Ξένη Στούμπου, Βαλεριάν-Αντώνιος Πορτοκάλης και Ιωάννης-Μακάριος Κουφόπουλος

(Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Τρίτο βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 8.800 ευρώ, λαμβάνουν οι:

Ηλίας Οικονομάκης και Άγγελος Σιαμπακούλης

(Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Εύφημες Μνείες (βραβείο εξαγοράς), με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ έκαστη, λαμβάνουν οι παρακάτω ομάδες:

Κωνσταντίνος Τζιώρας, Αλέξιος-Γεώργιος Τσακαλάκης-Κάρκας και Βασίλειος Χαριτάτος

(Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών)

Αναστάσιος Θεοδωρακάκης, Μάριος Παπαδάκης και Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος

(Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών)

Γεώργιος Παπαματθαιάκης, Αλίκη Καρανικόλα και Θεόδωρος Κούτρος

(Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος και πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ΑΕ, εστίασε στον ρόλο του Ιδρύματος και τη συμβολή του ΚΠΙΣΝ στην ανάπτυξη της χώρας, ενώ ο Γιάννης Τροχόπουλος, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, υπογράμμισε τη μεγάλη αξία του ΚΠΙΣΝ για τη χώρα μας, την κοινωνία και τις νέες γενιές, προσθέτοντας: «Το σύνολο των 93 αρχιτεκτονικών προτάσεων των φοιτητών απέπνεαν πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και φαντασία, γεγονός το οποίο μας γέμισεμε μεγάλη χαρά, καθώς το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη πετύχει τον στόχο του να αποτελεί πηγή έμπνευσης και ελπίδας για τη νέα γενιά της χώρας».

Αντίστοιχα, ο Θεόδωρος Μαραβέλιας, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και Μέλος του ΔΣ του ΚΠΙΣΝ ΑΕ, επεσήμανε: «Σαν συνάδελφος αρχιτέκτονας αισθάνομαι συγκινημένος αλλά και υπερήφανος με το υψηλότατο επίπεδο αρχιτεκτονικών σπουδών στη χώρα μας που αντανακλάται άμεσα μέσα από την ποιότητα της δουλειά της συντριπτικής πλειοψηφίας των προτάσεων. Ποιότητα που συνδυάζει υψηλά επίπεδα φαντασίας, πρωτοτυπίας, ευαισθησίας, τεχνικής αρτιότητας, συνέπεια και σοβαρότητας στην όλη προσέγγιση».

Σχετικά με το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1 δισεκατομμυρίου ($1.3 δισεκατομμύρια), μέσω 2.400 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €52.000.000 εκατομμύρια ($67.000.000 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.