Ασφαλώς και αγαπώ όλα τα τραγούδια αυτής της παράστασης. Όταν τα επιλέγαμε το 2009 με τον Σταμάτη Κραουνάκη, βασικό κριτήριο ήταν να μας αρέσουν πολύ τα τραγούδια αυτά, άσχετα από τους «κανόνες» που επιβάλλονται συνήθως σε κάθε πρόγραμμα όπως για παράδειγμα να είναι τραγούδια πολύ γνωστά, για να κάνει κέφι ο κόσμος και όλα αυτά τα οποία εγκλωβίζουν κατά τη γνώμη μου τον καλλιτέχνη σε μια λογική που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ο ίδιος είναι και εκφράζει. Εδώ ο στόχος ήταν να πω τραγούδια που αγαπώ και μόνον, ανεξάρτητα από το αν παίζονται σε χώρους και σε ραδιόφωνα συχνά.

Θα επιλέξω όμως τα πιο αγαπημένα από… τα αγαπημένα τραγούδια που περιέχει αυτή η παράσταση, σίγουρα αδικώντας πάρα πολλά που δεν θα χωρέσουν στην πεντάδα!

1. Γυναίκα Τριαντάφυλλο. Το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε για μένα, για τη δική μου φωνή και ψυχοσύνθεση, από έναν νέο συνθέτη, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη, ο οποίος έγραψε αυτό το -ιδιαίτερης ευαισθησίας – σχεδόν γυναικείο τραγούδι.

2. Send in the clowns. Μια από τις προτάσεις του Σταμάτη το τραγούδι αυτό κι έτσι μαθαίνω έναν δημιουργό που αγνοούσα, τον Stephen Sondheim, που στο εξωτερικό έχει μεγαλουργήσει, γράφοντας μερικά από τα πιο σπουδαία musicals. Το συγκεκριμένο τραγούδι , από το «A little night music» εντάσσεται στην παράσταση αλλά και στο cd και για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστήνουμε αυτό τον σπουδαίο δημιουργό και αυτό το αριστουργηματικό τραγούδι.

3. Η Σκάλα του ουρανού. Το τραγούδι αυτό, πρόταση δική μου, μπαίνει στην παράσταση και το τραγουδώ -τότε- ανεβαίνοντας μια σκάλα. Κάθε σκαλί και πρόταση, κάθε πρόταση σαν προσευχή, μέσα από τα λόγια της Λίνας Νικολακοπούλου και τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

4. Το καναρίνι. Πρόταση του Νεοκλή, ένα από τα τραγούδια που ξανασυστήθηκαν μέσα από αυτή την παράσταση και για πολλούς μια άλλη ανάγνωση του τραγουδιού του Γιώργου Σαμολαδά και του Απόστολου Καλδάρα, που αγαπήθηκε πάρα πολύ με τον τρόπο που παίζεται και τραγουδιέται στη Γυναίκα Τριαντάφυλλο. Πλέον έχει ενταχθεί σε κάθε πρόγραμμα που παρουσιάζω.

5. Μείνε κοντά μου απόψε. Γιώργος Ιωάννου, Νίκος Μαμαγκάκης, Κέντρο διερχομένων. Ένα αγαπημένο έργο. Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του Νίκου Μαμαγκάκη «μπράβο σου, μου έχουν πει ότι λες πολύ ωραία το Μείνε κοντά μου απόψε, πολύ διαφορετικά, το άκουσα κι εγώ, συγχαρητήρια Ηρούλα!». Ακόμα νιώθω ότι θα σηκώσω το τηλέφωνο και θα τον ακούσω από την άλλη γραμμή, θα μιλήσουμε και στο τέλος θα κλείσει λέγοντας «ανταλλάξαμε απόψεις εκατέρωθεν». Κάθε φορά που το τραγουδάω θυμάμαι τον Νίκο Μαμαγκάκη. Και μου λείπει.

Αδίκησα και άφησα απ᾽ έξω τα καινούργια τραγούδια που έχουμε βάλει στην παράσταση, το Λευκό Χαρτί, τραγούδι δικό μου και του Νεοκλή και το Ποιά κρεβάτια ζεσταίνεις του Άρη Βλάχου και του Μάνου Ελευθερίου αλλά είπα να εστιάσω στα τραγούδια που από την αρχή εμπεριέχονταν στην παράσταση. Οι νέες αυτές αφίξεις, αυτά τα δύο πολύ αγαπημένα πια τραγούδια, είναι πλέον προίκα μου και ο χρόνος τους δίνει τη θέση που τους αξίζει μέσα στην καρδιά μας.

Η μουσική παράσταση Γυναίκα Τριαντράφυλλο θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 6 και 13 Μαρτίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες.