Οι συναντήσεις γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μέρος μιας προοπτικής υποστήριξης του τομέα των ελληνικών πολιτιστικών βιομηχανιών που έχει βαθιά πληγεί από την κρίση και βρίσκεται σε ένα αόριστο κανονιστικό πλαίσιο, στον οπτικοακουστικό τομέα και στον τομέα των πολιτιστικών βιομηχανιών γενικά.

Αυτή η μέρα θα χωριστεί σε δύο μέρη: στο πρώτο, σε ένα πάνελ θα συζητηθεί γενικά το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στην Γαλλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω της πρακτικής και των εμπειριών των εισηγητών. Το δεύτερο μέρος θα γίνει ένα πρακτικό σεμινάριο για σκηνοθέτες και σεναριογράφους, με στόχο να τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν και να καταλάβουν τα δικαιώματά τους καθώς και να εντοπίσουν τις δομές που πρέπει να προσεγγίσουν για να προστατευτούν εκ των προτέρων, αλλά και να τα κατοχυρώσουν σε βάθος χρόνου.

Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, θα κάνουν παρεμβάσεις Έλληνες και Γάλλοι θεσμικοί παράγοντες, δικηγόροι με εξειδίκευση στην θεματική των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και επαγγελματίες του χώρου.

Πρόγραμμα

15.30′-17.30′ : Τα πνευματικά δικαιώματα στον οπτικοακουστικό τομέα στην Γαλλία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη . Συντονισμός: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης

– Ομιλία υποδοχής
– Pascal Rogard, SACD. Πνευματικά Δικαιώματα – Σπουδαιότητα και διακυβεύματα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο
– Ειρήνη Σταματούδη, ΟΠΙ (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας), θα αντιπροσωπεύει το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού
– Στέλιος Κοκολινάκης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του οργανισμού για τα πΗνευματικά δικαιώματα “Αθηνά”
– Συζήτηση και ανταλλαγή με το κοινό

17.30′-18.00′ : Διάλειμμα

18.00′-20.00′ : Ερωτήματα πρακτικής φύσεως σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα
Συντονισμός: Μάρκος Χολέβας, σκηνοθέτης

– Pascal Rogard, SACD. Παρουσίαση των διαδικασιών στη Γαλλία
– Στέλιος Κοκολινάκης, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος του οργανισμού για τα πνευματικά δικαιώματα “Αθηνά”. Παρουσίαση των διαδικασιών στην Ελλάδα
– Συζήτηση και ανταλλαγή με το κοινό

Διοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ)