Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη

Το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη θεσπίστηκε το “Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη” το οποίο απονέμεται ετησίως για την καλύτερη ερμηνεία νέας γυναίκας ηθοποιού κατά την προηγούμενη θεατρική περίοδο. Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Το βραβείο αφορά σε υποψήφιες απόφοιτες δραματικής σχολής, με μια ικανή πορεία στις θεατρικές σκηνές, με συμμετοχές σε παραστάσεις και ερμηνείες σε ρόλους τέτοιες, που να έχουν αναδείξει και αποδείξει το ταλέντο τους.

Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Ρένη Πιττακή.

Οι υποψήφιες για το «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» είναι:

  • Νεφέλη Μαϊστράλη

για το έργο «Σφήκες» του Αριστοφάνη, Σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου. Εθνικό Θέατρο – συμπαραγωγή με το Κ.Θ.Β.Ε. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

  • Ειρήνη Μακρή

για το έργο “Pomona” του Άλιστερ Μακ Ντάουαλ, Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα.

  • Ελίνα Ρίζου για τα έργα:

Μυθιστόρημα» του Γιώργου Χειμωνά, Σκηνοθεσία Παναγιώτης Εξαρχέας, Μικρό Θέατρο Κεραμεικού.
«Ο παγοπώλης έρχεται» του Ευγένιου Ο’Νηλ, Σκηνοθεσία Ακύλλας Καραζήσης, Θέατρο Προσκήνιο.
«Καμπάνες τα μεσάνυχτα. Κάποιες κυρίες διασκεδάζουν», παράσταση της ομάδας RMS MATAROA, Σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου.

  • Νάνσυ Σιδέρη για τα έργα:

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Γουίλιαμ Σέξπιρ, Σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Εθνική Λυρική Σκηνή – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Τρικυμία» του Γουίλιαμ Σέξπιρ, Σκηνοθεσία Μάριος Παναγιώτου, Θέατρο Μουσούρη.
«Σπιρτόκουτο – The Musical» βασισμένο στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, Σκηνοθεσία Γιάννης Νιάρρος, Στέγη γραμμάτων και τεχνών Ιδρύματος Ωνάση Κεντρική Σκηνή.

  • Πηνελόπη Τσιλίκα για τα έργα:

«Η παρεξήγηση» του Αλμπέρ Καμί, Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν Φρυνίχου.
-Παράσταση-performance “Μυστήριο 76 Don’t Look Back, Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς, Αποθήκες Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το «Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» και το «Βραβείο Δημήτρης Χορν» θα απονεμηθούν σε κοινή τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στις 20:00, στο «Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Αθήνα 10555).