Ένας µοναχικός περιπατητής, κατά τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στο αστικό τοπίο, συναντά µια σαρκοφάγο και διαπιστώνει πως έχει γίνει το ερωτικό καταφύγιο ενός νεαρού ζευγαριού. Στο κείµενο του Γιώργου Ιωάννου, το αρχαίο µνηµείο, κατοικηµένο απροσδόκητα από ένα παλλόµενο παρόν, πυροδοτεί στον αφηγητή µια ποιητική φαντασίωση όπου ο έρωτας και ο θάνατος, ο µύθος και η ιστορία, η σύγχρονη πόλη και το παρελθόν της συµπλέκονται σε ένα θαυµαστό παλίµψηστο.

Αυτό επιχειρεί να ζωντανέψει η παράσταση, συµπλέκοντας τον λόγο του Ιωάννου µε αποσπάσµατα από άλλα σπουδαία κείµενα και µε αυθεντικές συνθέσεις για σαξόφωνο του κορυφαίου µινιµαλιστή Philip Glass. Ειδικότερα, θα ερµηνευτούν οι σολιστικές Melodies, γραµµένες από τον Glass το 1995 για µια θεατρική εκδοχή του κειµένου του Ζαν Ζενέ Αιχµάλωτος του έρωτα σε σκηνοθεσία της ελληνοαµερικανίδας JoAnne Akalaitis (της πρώτης συζύγου του συνθέτη).

Την ίδια χρονιά ο συνθέτης χρησιµοποίησε τις Melodies και ως µουσικά σκίτσα για την σύνθεση του Κουαρτέτου Σαξοφώνων σε τέσσερις κινήσεις, ως ανάθεση του διάσηµου Raschèr Saxophone Quartet, έργο που επίσης θα διατρέξει την παράσταση.

Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραµµα 2021 του θεσµού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισµός” του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.

Ευχαριστούµε τον κ. Χριστόδουλο Ιωάννου και την κ. Νάνσυ Ιωάννου για την ευγενική παραχώρηση της άδειας χρήσης του κειµένου «Η σαρκοφάγος» του Γιώργου Ιωάννου. Επίσης ευχαριστούµε το Δήµο Προποντίδας για την επιµέλεια υλικοτεχνικών υποδοµών.

Συντελεστές

Ιδέα: Θεόφιλος Σωτηριάδης, Μελίνα Γαρµπή
Παραγωγή: ΑΜΚΕ ΒEARTIVE – Θεόφιλος Σωτηριάδης
Δραµατουργική σύνθεση, σκηνοθετική επιµέλεια: Μελίνα Γαρµπή Μουσική επιµέλεια: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Φωτισµοί, σκηνογραφική-ενδυµατολογική επιµέλεια: Σοφία Τσιριγώτη Ηχοληψία: Γιώργος Βασίλας
Παίζουν: Αλέξανδρος Βοζινίδης (ηθοποιός) και Μελίνα Γαρµπή (ηθοποιός), Άλκµαν Κουαρτέτο Σαξοφώνων: Χρίστος Ζένιος (σοπράνο σαξόφωνο), Γιώργος Δαραβέλης (άλτο σαξόφωνο), Θεόφιλος Σωτηριάδης (τενόρο σαξόφωνο), Γιάννης Μυράλης (βαρύτονο σαξόφωνο).

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισµού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1,5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Μετά την έναρξη, η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.