Άρχισε να χτίζεται πριν από 190 χρόνια στο πρώτο μισό του 19ου Αιώνα (1833-39) ως ξενοδοχείο «Ανατολή» όταν η Αθήνα μόλις είχε γίνει πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους (1834). Θεωρείτο το πιο αριστοκρατικό ξενοδοχείο της εποχής, και οι δεξιώσεις που δίνονταν σ’ αυτό αποτελούσαν μεγάλο κοσμικό γεγονός της αθηναϊκής κοινωνίας. Λέγεται ότι φιλοξένησε τον Όθωνα, όταν είχε έρθει στην Αθήνα. Ένα διάστημα, μεταξύ των ετών 1839 και 1842, είχε στεγάσει το αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν αυτά μεταφερθούν στο νέο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο λόφο των Νυμφών. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου στεγάστηκαν διάφορα εμπορικά καταστήματα, όπως εμπορικά ενδυμάτων και φυτοφαρμάκων. Το 1987 κηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

Σε μία πόλη που αγαπάμε να μισούμε είτε επειδή δεν είναι δική μας, είτε είμαστε απλώς περαστικοί, είτε επειδή μας αρέσει να γκρινιάζουμε συντελούνται αδιάκοπα αλλαγές. Πόσο έτοιμοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές αυτές; Πόσο η νέα παλιά Αθήνα μας κρατά δέσμια στην ιδεοληψία της; Μία περιήγηση σε εικαστικές ιδέες ανοίγει το δρόμο για μία συζήτηση στο μελλοντικό μοντέλο της πόλης. Η Gotham city, η Λιμνούπολη, το Athens is the new Berlin (χωρίς χρήματα όμως), η Αθήνα/Καμπούλ. Καλλιτέχνες σχολιάζουν με το έργο τους τις πιθανές εκδοχές παράλληλα με συζητήσεις αρχιτεκτόνων, ποιητών, μηχανικών, αλλά και καταστηματαρχών σχετικά με το ιδανικό μοντέλο.

Σήμερα στο κέλυφος του παλαιού αθηναϊκού Ξενοδοχείου «Βύρων» που βρίσκεται σε φάση αναστύλωσης και αποκατάστασης θα φιλοξενηθούν πειραματικές εγκαταστάσεις, προβολές και περφόρμανς ζωντανεύοντας και πάλι μετά από δεκαετίες τις άδειες αίθουσες και τα καταστήματα.

Συμμετέχουν: Noam Assayag, Capten, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Εκτορας Θεουλάκης, Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος / Οδυσσέας Κλεισούρας, Κατερίνα Μπότσαρη, Ελένη Πολυχρονίδου, Lah Porella, Νατάσσα Πουλαντζά

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος

Το Local infection of the cosmopolitan είναι μία σπονδυλωτή ιστορία με εκθέσεις και δρώμενα όπου σχολιάζεται και αναλύεται η ιστορία, η κοινωνική πραγματικότητα, το παρόν και στο τέλος κωδικοποιούνται τα συμπεράσματα για το μέλλον του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας. Συμπεριλαμβάνει μέχρι σήμερα 7 εκθέσεις, 76 καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα, εγκαταστάσεις, μουσικά δρώμενα, περφόρμανς και slam poetry σε 6 κτίρια στην καρδιά της Αθήνας. Το «Local infection of the cosmopolitan» επιμελείται ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, συντονισμός CHEAPART / APART σε συνεργασία με τα FOTA/ Φίλοι Τριγώνου, με την οικονομική υποστήριξη και αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Natassa Poulantza-Floating Acropolis-2023