Η “Νύχτα της Ιγκουάνα” είναι ένα από τα πιο γοητευτικά, αν και λιγότερο παιγμένα στη χώρα μας, έργα του Τενεσί Ουίλιαμς.

Σ’ έναν απομακρυσμένο λόφο κάπου στο Μεξικό, το ξενοδοχείο της υπερσεξουαλικής Μαξίν, “Costa Verde”, θα γίνει το καταφύγιο κάποιων περιπλανώμενων ψυχών: ενός αποσχηματισμένου ιερέα -νυν ξεναγού- και μιας ζωγράφου που συνοδεύει τον υπέργηρο ποιητή παππού της. Για λιγότερο από εικοσιτέσσερις ώρες παρακολουθούμε τους ήρωες του έργου να έρχονται αντιμέτωποι με τα ζωτικά τους ψεύδη σχετικά με τη Ζωή, τη Θρησκεία, την Αγάπη, ενώ παράλληλα προσπαθούν να βρουν παρηγοριά στην “καλοσύνη των ξένων”.

Έργο γραμμένο το 1961, «Η Νύχτα της Ιγκουάνα» θεωρείται το τελευταίο μεγάλο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς. Κατά κάποιον τρόπο αποτελεί έναν λαμπρό και θλιμμένο επίλογο, καθώς συνοψίζει τους χαρακτήρες και τις αγαπημένες θεματικές όλου του έργου του: μοναξιά και πρόσκαιρες συνευρέσεις, καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και ενοχές, αμαρτία και Θεός, το δίπολο σώμα- ψυχή, η μνήμη που βασανίζει, τα παιδικά τραύματα και οι ψυχικές ασθένειες, ο κοινωνικός κανιβαλισμός, οι εξαρτήσεις.

Όπως λέει η Μαρία Μαγκανάρη, σκηνοθέτις της παράστασης: «[…] Διαφοροποιείται από τα προηγούμενα έργα του σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι το γεγονός ότι εκτυλίσσεται στη φύση, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει ποτέ σε έργα του Τενεσί Ουίλιαμς. […] Εδώ η φύση παίζει καθοριστικό ρόλο, σε ένα ξενοδοχείο παρακμιακό στο “Costa Verde”, σε ένα λόφο στο Μεξικό, καταφθάνουν άνθρωποι που είναι, με κάποιο τρόπο, εκδιωγμένοι από το κεντρικό σύστημα της Αμερικής, για διάφορους λόγους ο καθένας, […] και που αναζητούν στη πραγματικότητα λίγη από τη καλοσύνη των ξένων. […] Κανένα από τα πρόσωπα του έργου δε μπορεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο πνεύμα και στο σώμα του. Είναι, δηλαδή, σαν όλοι, με κάποιο τρόπο, να προσπαθούν να ενοποιήσουν τη ψυχή τους, κάτι το οποίο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως για τον κεντρικό ήρωα, τον Λόρενς Σάνον.». Ο Ιωάννης Παπαζήσης, που υποδύεται τον συγκεκριμένο ρόλο, μας λέει: «Τα σημαντικότερα στοιχεία σε αυτό το ρόλο, κυρίως, είναι ότι είναι ένας ρόλος, ο οποίος μάχεται με δαίμονες. […] Είναι ένας ρόλος που πραγματικά σε φτάνει στα άκρα σου, πραγματικά που χρειάζεται απίστευτες αντοχές και πολύ μεγάλη μαθηματική ακρίβεια στο πως αντιμετωπίζεις έναν τέτοιο ρόλο.». Τελειώνοντας, η Μαρία Μαγκανάρη προσθέτει: «Ο Τενεσί Ουίλιαμς προτείνει ως μόνη ελπίδα σωτηρίας την αληθινή επικοινωνία, σωματική και ψυχική, έστω και αν διαρκεί μία νύχτα.».

Συντελεστές

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Μουσική σύνθεση: Nalyssa Green
Φωτογραφίες & trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας
Μακιγιάζ φωτογράφησης: Olga Faleichyk

Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Βίκυ Κατσίκα
Σύρμω Κεκέ
Μαρία Κεχαγιόγλου
Πέτρος Μάλαμας
Γιώργος Μπινιάρης
Ιωάννης Παπαζήσης


Info

Τοποθεσία: Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Αθήνα

Ημέρες και ώρες: Από 20/10/2021 έως 28/11/2021: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 19:00 & 21:00, Κυριακή 18:00

Τιμές εισιτηρίων: A’ ζώνη: 20 ευρώ, Β’ ζώνη: 17 ευρώ, Γ’ ζώνη: 15 ευρώ | Εκπτωτικά εισιτήρια: Senior (άνω των 65): 17 ευρώ, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 15 ευρώ, ΑΜΕΑ (67% και άνω), με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας: 12 ευρώ

Πληροφορίες: poreiatheatre.com


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

H Νύχτα της Ιγκουάνα, του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο Πορεία