Η έκθεση «Ζογγολόπουλος-Χουλιαράς: Μεσσάνα», σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό και σε οργανική συνομιλία με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μετά από έναν περίπου χρόνο μελέτης αλλά και ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας.

Δύο από τους πλέον εξέχοντες Έλληνες γλύπτες που διακρίνονται μεταξύ άλλων για τον οργανικό μεταξύ τους διάλογο αλλά και την εξαιρετική συνομιλία του έργου τους με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του δημοσίου χώρου, «εγκαθίστανται» στον Δημόσιο Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ακολουθώντας νοερά τη διαδρομή του επισκέπτη και υπογραμμίζοντας τη δομή, τον ρόλο και τη σημασία κάθε επιμέρους μνημείου.

Η Ίρις Κρητικού, επιμελήτρια της έκθεσης, μιλά στο φακό του CultureNow και αναφέρει: «Αυτό που κυρίως μας ενδιέφερε ήταν τα γλυπτά να συνομιλήσουν, να υπογραμμίσουν και να ξαναδιαβάσουν μνημεία και σημεία του αρχαιολογικού τόπου.»

Ο σημαντικός αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης από πλευράς του σημειώνει: «Το αρχαιολογικό πάρκο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ένας κατεξοχήν δημόσιος χώρος που προσφέρεται για έκθεση έργων τέχνης. Διαθέτει σημεία όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάδειξη της σύγχρονης τέχνης και αυτό συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.»

Ο Άγγελος Μωρέτης, πρόεδρος του Ιδρύματος Γιώργου Ζογγολόπουλου, τονίζει: «Και ο Ζογγολόπουλος και ο Χουλιαράς είναι καλλιτέχνες των οποίων τα έργα μπορούν να εκτεθούν σε δημόσιους χώρους. Μία έκθεση σαν αυτή, που δεν θυμίζει συμβατική διοργάνωση, έχει όλα τα στοιχεία που την καθιστούν ιδιαίτερη, σημαντική και ενδιαφέρουσα.»

Τέλος, ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς, του οποίου οι δημιουργίες εκτίθενται στην Αρχαία Μεσσήνη, κλείνει λέγοντας: «Αυτή η έκθεση ήταν πρόκληση για μένα. Αγαπούσα ανέκαθεν τον χώρο και τον παρακολουθούσα να «ζωντανεύει» σιγά- σιγά. Από την άλλη, ο Ζογγολόπουλος ήταν ένας γλύπτης που πάντα εκτιμούσα. Κατά συνέπεια, είναι μεγάλη υπόθεση να βλέπω τη δική μου δουλειά, δίπλα στη δική του, μέσα σε αυτήν την ιδιαίτερη τοποθεσία.»


Info:

Τοποθεσία: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσήνης, Αρχαία Μεσσήνη, Μελιγαλάς

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: Από 14 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου 2018

Πληροφορίες: Τηλ.: 27240 51046, 27240 51201


Διαβάστε επίσης:

Ζογγολόπουλος – Χουλιαράς: Μια Γλυπτική για τον Δημόσιο Χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη