Πρωτότυπη και πέρα από τα όρια του τυπικού, η μουσικοθεατρική παράσταση “Η αρχή χωρίς το τέλος”, που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017, στις 21:00, στην κεντρική αίθουσα “Θέατρο” του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο “Η αρχή χωρίς το τέλος”, ένας νέος ηθοποιός καλείται να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία παράσταση. Γεμάτος όνειρα, αυτοπεποίθηση αλλά και αρκετά αμήχανος, έρχεται αντιμέτωπος με έναν τολμηρό σκηνοθέτη που του ζητά να… αυτοσχεδιάσει!

Το ταξίδι τότε αρχίζει για τον ίδιο αλλά και για τον θεατή. Ένα ταξίδι σε μία νέα εμπειρία, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μοναδικές ερμηνείες, τόσο μουσικές όσο και υποκριτικές.

Ποια είναι η αρχή; Υπάρχει τέλος; Μπορεί ο άνθρωπος μέσα από την προσωπική του Οδύσσεια να φτάσει σε μια λογική συνάρτηση με τη γνώση; Πολλά τα ερωτήματα, πολλές οι απαντήσεις για τον ήρωα που παλεύει με το σημαντικότερο ερώτημα όλων: μπορεί ο ίδιος, μόνος του, να σκηνοθετήσει την ίδια του τη ζωή; Ή μήπως για να το καταφέρει πρέπει να αντλήσει δύναμη από μια πηγή έμπνευσης μεγαλύτερη από εκείνον;

Μία μουσικοθεατρική παράσταση με αφετηρία την εσωτερική αναζήτηση των: Γιώργου Καλαντζή, Χρήστου Βασιλείου και Νίκου Παπαδογιώργου που εμφύσησαν την απορία τους στον Αντώνη Παππά κι εκείνος εμπνεύστηκε την ιστορία, ζωγράφισε το τοπίο και έσπειρε τον λόγο για τον Μάριο Πλιάτσικα και την Ανδρονίκη Αβδελιώτη. Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ονειρική διάθεση του έργου έχουν τα τραγούδια που αποτέλεσαν και το έναυσμα για τη γέννηση του και τα οποία συνέθεσε με την προσωπική μουσική και μοναδική ενορχηστρωτική του γλώσσα ο Νίκος Παπαδογιώργος.

Νίκος Παπαδογιώργος

Η μουσική του Νίκου Παπαδογιώργου παντρεύει την ελληνική και ευρύτερα μεσογειακή μελωδική παράδοση με την αρμονία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής σε έναν συγκερασμό φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων και επιρροών, που όμως αφομοιώνονται πλήρως σε ένα σύνολο, το οποίο παρουσιάζει συγκεκριμένη και πολύ προσωπική αισθητική και στιλιστική πρόταση υψηλού επιπέδου. Η ανάγλυφη και μυστηριακή υφή της μουσικής που απορρέει από αυτόν τον συγκερασμό παρασέρνει τον ακροατή μέσω μιας εσωτερικής έντασης και τον οδηγεί να κοιτάξει την αντανάκλαση του έσω και έξω κόσμου του, της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής και να αναγνώσει τα πράγματα, να αντιμετωπίσει το όνειρο και ενδεχομένως να αποκαταστήσει την αλήθεια του.

Αντώνης Παππάς

Ο λόγος και η σκηνοθετική κατεύθυνση του Αντώνη Παππά λειτουργούν σε γενικές γραμμές κινούμενα πάνω σε μία αέναη αναρώτηση, μία πάλη και συμφιλίωση με τον χρόνο και με απόλυτη πίστη στην ελευθερία του πνεύματος. Οι φωνητικές αρθρώσεις και οι δομές που χρησιμοποιεί στη δημιουργία και ανάπλαση του μύθου είναι μεν άμεσα για την εισαγωγή του θεατή στο “ταξίδι” αλλά με πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης. Οι ήρωές του πολλές φορές συνομιλούν και έρχονται σε σύγκρουση με τον εαυτό τους, το κοινό, το άγνωστο και συχνά μέσω της σωκρατικής μεθόδου και στα χρωματικά πλαίσια του μαγικού ρεαλισμού και της αναπαράστασης, οδηγούνται σε εσωτερικά μονοπάτια σύζευξης του δικού τους κόσμου με αυτόν του θεατή.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι: Μάριος Πλιάτσικας & Ανδρονίκη Αβδελιώτη

Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Σοφία Αβραμίδου, Ηλίας Βαμβακούσης, Ευτυχία Μητρίτσα

Παίζουν οι μουσικοί:

Βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς
Τρομπέτα, φλικόρνο: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τσεκούρας
Τύμπανα: Δημήτρης Λειβαδιώτης
Πιάνο: Νίκος Παπαδογιώργος

Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι:
Γιώργος Γκώνιας, Ανθή Μητροπέτρου, Βαγγέλης ΚάσσοςΖωή Γαντέ, Μαριλένα Καββαδά, Αριάδνη Λαδά

Βοηθός σκηνοθέτη: Παντελής Καπογιάννης

Φωτογραφίες: Άκης Χρήστου
Παραγωγή: Νίκος Παπαδογιώργος