Σ’ ένα νέο χώρο, άκρως καλοκαιρινό στο Μουσικό Προαύλιο στο θέατρο Badminton, εμφανίζεται μέχρι τις 20 Ιουνίου η νέα του Fado,

Ana Moura. Λόγω της συγκινησιακής αμεσότητας του fado, τείνουμε να εξισώνουμε και να εξομοιώνουμε όλες τις σύγχρονες ερμηνευτικές φωνές του κάτω από την παράδοση της μεγάλης Amalia Rodrigues.

Είναι όμως εύκολο να παρακολουθήσουμε ένα ταλέντο που αυξάνει ραγδαία τη λάμψη του μέσα στο χρόνο και γίνεται όλο και πιο ιδιαίτερο, όλο και πιο πολύτιμο. Μιλάμε βέβαια για την Ana Moura, την νέα ιέρεια του Fado που αντιπροσωπεύει, όσο καμιά άλλη τα τελευταία χρόνια, την επιτομή της καλλιτεχνικής υπόστασης του fado μέσα στον 21ο αιώνα.

Καθώς τραγουδάει, σχεδόν τη «βλέπουμε» να διδάσκεται την τέχνη της μέσα από οικογενειακές βάσεις και μια εφηβεία που μοιράζεται με ροκ και ποπ τραγούδια, αλλά και την τύχη – ή το πεπρωμένο του fado. Στις ταβέρνες που τραγουδούσε η Ana συνάντησε τον σπουδαίο Jorge Fernando, καλλιτέχνη, συνθέτη, παραγωγό, κιθαρίστα κ.λπ. του fado, με τον οποίο συνεργάζεται μέχρι σήμερα. Και έτσι έρχεται το «θαύμα», που μεταφράζεται σε δίσκους: «Guarda-me a Vida na Mao», «Aconteceu», «Para Alem da Saudade», «Leva-me aos Fados» και σε εμφανίσεις όπου το ερμηνευτικό της πάθος και η ποιότητα της τέχνης της την κάνει μοναδική.

Η Ana Moura εντυπωσιάζει ακόμα και τους Rolling Stones – και τραγουδάει μαζί με τον Mick Jagger το «No Expectations» με αποτέλεσμα εκπληκτικό.

Παραγωγή: Adam Productions, Halfnote Jazz Club