Έχωντας ένα background στην ηλεκτρονική μουσική, το home studio μου ήταν στημένο για αυτό το αρκετά συγκεκριμένο πράγμα που έκανα. Λίγα πράγματα. Ένα ζευγάρι studio monitors, 2 drum machines και 2 synthesizers. Bedroom studio δηλαδή. Κιθάρα είχα να πιάσω αρκετά χρόνια. Όταν άρχισα να σκέφτομαι τον ήχο του Green Was Greener, άρχισα να γρατζουνάω πάλι, να δω τι θυμάμαι. Πολύ διαφορετικό το process όταν ξεκινάς μια ιδεά από κιθάρα. Αναπόφευκτα ήταν πιο rock, οπότε το χώρισα κάπως στη μέση. Νομίζω ακούγεται και στο άλμπουμ. Αγόρασα και το πρώτο μου drum kit εκείνη τη περίοδο μαζί με ένα μπάσο και άρχισα να πειραματίζομαι.

Κάπου μέσα στο 2019 πήγα στο στούντιο του Νίκου Βογιατζάκη, όπου ακούσαμε και συζητήσαμε τα demos που είχα ετοιμάσει, και αποφασίσαμε να τα ηχογραφήσουμε εκεί εξ αρχής. Τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς ξεκινήσαμε. Ήθελα να τα ηχογραφήσω όλα εγώ, αλλά δεν μου είχα εμπιστοσύνη στο τύμπανο οπότε καλέσαμε το φίλο μας Παύλο Μοναστηριώτη να τα γράψει. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες από αυτό που είχα στα demos τυμπανικά σε όλα τα κομμάτια. Νομίζω, αν θυμάμαι καλά, μόνο στο “Train Of Thoughts” το πιάσαμε από την αρχή. Έπαιξε ο Παύλος σε όλα και μέσα σε 3 ημέρες το είχαμε κλείσει. Στο “Another Chance” μόνο έπαιξα εγώ γιατί το κομμάτι το συγκεκριμένο γράφτηκε το Πάσχα του 2020. Ο Παύλος ήταν Αθήνα, είχαμε και lockdown, οπότε η ηχογράφηση εκτός τη φωνή είναι από το σπίτι μου. Κρατήσαμε αρκετά takes που είχα από το σπίτι. Πιο πολύ κιθαριστικά.

Τα synthesizers είναι πιο πολύ plug-ins. Χρησιμοποίησα μόνο ένα Model D για κάποια leads, ένα Tetra που είχα από παλιά και ενα παλιό σοβιετικό strings synthesizer Elektronika EM 25. Τα drums είναι Ludwig της δεκαετίας του ’70, που είχα τη τύχη να τα βρώ εδώ ηράκλειο και σε πολύ καλή τιμή. Χρησιμοποιήσαμε αρκετά μικρόφωνα για τα τύμπανα, αν και στο τέλος κρατήσαμε κάπου στα 6. Στις κιθάρες είχαμε αρκετά πετάλια, κάποια δικά μου και κάποια του Νίκου. Χρησιμοποιήσαμε ένα Fender Vibrolux για τα περισσότερα κομμάτια και μερικά γράφτηκαν κατευθείαν σε κάρτα ήχου. Το μπάσο επίσης είναι όλο DI.

Γράψαμε 13 τραγούδια, αλλά καταλήξαμε σε 9 από αυτά αλλιώς θα ξεφεύγαμε και στο χρόνο του άλμπουμ. Με αυτά τα 9 είναι οριακά 40 λεπτά. Η διαδικασία ηχογράφησης κράτησε περίπου 4 μήνες με αρκετές παύσεις στο ενδιάμεσο. Ξεκινήσαμε να μιξάρουμε μετά, που νομίζω εκεί είχαμε και το μεγαλύτερο κόλλημα. Έχουμε αρκετά διαφορετικές απόψεις με το Νίκο οπότε μας δυσκόλεψε λίγο αυτό. Βρεθήκαμε κάπου στη μέση και τελικά βρήκαμε μια “χρυσή τομή”.

Ο στίχος ήρθε σε όλα τα κομμάτια μετά τη μουσική. Δεν υπήρξε κάποιο concept γύρο από το άλμπουμ στιχουργικά αλλά στο τέλος έβγαλε κάποιο νόημα. Είναι σκέψεις που απλά δεν είχα εκφράσει ποτέ σε κάποιον, εξού και ο τίτλος “Introspective” . Ήταν φοβερό συναίσθημα και πρωτόγνωρο για μένα όλο αυτό. Ανυπομονώ να ξεκινήσουμε τον 2ο.

Διαβάστε επίσης:

Introspective: Νέο άλμπουμ από τους Green Was Greener