Την Παρασκευή (12/04) βρέθηκα στην κεντρική σκηνή του Gazarte για να παρακολουθήσω την πολυαναμενόμενη εμφάνιση των GoGo Penguin που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς μουσικής σκηνής. Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που εμφανίζονται οι Άγγλοι μουσικοί, έτσι και στην Ελλάδα, το κοινό ανταποκρίθηκε θερμά στην πρώτη τους επίσκεψη στη χώρα μας, σε μια sold out εμφάνιση.

Σε μια πολύ καλή πρωτοβουλία που έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα ελληνικά σχήματα να λάβουν μέρος, το jazz trio που επιλέχθηκε, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, να ανοίξει τη συναυλία των GoGo Penguin, ήταν το Omega Project 3 ή αλλιώς Op3.

Έτσι, στις 10 ακριβώς υποδεχτήκαμε στη σκηνή τον Ανδρέα Μπογά (πιάνο, synth), το Δημήτρη Μητρόπαπα (ντραμς) και τον Γιώργο Μπαβέλα (μπάσο). Το μουσικό σχήμα από το Ναύπλιο με ένα 40λεπτο opening act, έπαιξε μερικά ωραία κομμάτια, τόσο από το νέο του δίσκο SmyrnAe (2019), όπως το «nos», το «SmyrnAe», το «Horό και το «Mnemosyne», όσο και από τον πρώτο του δίσκο Hope (2016), με τον ρυθμό και την ένταση των κομματιών να ανεβαίνουν όσο το set πλησίαζε προς το τέλος του, θέτοντας έτσι τις βάσεις για μια πολύ όμορφη μουσική βραδιά.

Έπειτα από 20 περίπου λεπτά για το απαραίτητο changeover της σκηνής, την προετοιμασία και το κούρδισμα του πιάνου, διαδικασία που συνηθίζει ο Άγγλος πιανίστας, με την αφαίρεση του ξύλινου καλύμματος που άφησε εκτεθειμένο ένα μέρος από τον σκελετό του πιάνου, η στιγμή που όλοι περιμέναμε έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 11. Το αθηναϊκό κοινό καλωσόρισε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το experimental jazz trio από το Μάντσεστερ, που αποτελείται από τον Chris Illingworth (πιάνο), τον Nick Blacka (κοντραμπάσο) και τον Rob Turner (ντραμς).

Το set ξεκίνησε δυναμικά με κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο A Humdrum Star (2018), όπως το εξαιρετικό «Reactor» με έντονες εναλλαγές στο ρυθμό και την ένταση, όμορφα κρεσέντο στα ντραμς επηρεασμένα από τη rock μουσική και μια μινιμαλιστική μελωδική γραμμή στο πιάνο, ενώ το «A Hundred Moons», που ακολούθησε, χαμήλωσε λίγο τους ρυθμούς. Ο Blacka ευχαρίστησε το κοινό και εξέφρασε τη χαρά των μελών της μπάντας που βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ αστειεύτηκε και για τον βροχερό καιρό, ο οποίος, εκείνη την ημέρα, ήταν κάθε άλλο παρά αυτός για τον οποίο φημίζεται η χώρα μας.

Ακολούθησε το κομμάτι «Home» από το album V2.0 (2014) και μια από τις ωραιότερες, κατά τη γνώμη μου, νέες συνθέσεις της μπάντας, το «Window» με μια θαυμάσια μελωδία στο πιάνο, η οποία συνοδευόταν από το εξαιρετικό beat του Turner και τη λιτή προσέγγιση του Blacka στο κοντραμπάσο.

Σ’ ένα από τα highlights της βραδιάς συγκαταλέγεται επίσης το «Bardo», ένα εκπληκτικό κομμάτι το οποίο περικλείει τη μοναδική ταυτότητα που έχει κατορθώσει να δημιουργήσει το σχήμα, με έντονη μπασογραμμή, λιτή μελωδική γραμμή, αρκετές ρυθμικές εναλλαγές και ηλεκτρονικά στοιχεία που δημιουργούν μια ambient ατμόσφαιρα, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη σίγαση κάποιων χορδών του πιάνου από την τοποθέτηση μιας μικρής ταινίας.

Στη συνέχεια, απολαύσαμε το ψυχεδελικό «Transient State» που προκάλεσε σφυρίγματα και εκρήξεις ενθουσιασμού από το κοινό και το ακυκλοφόρητο μελαγχολικό κομμάτι «Ocean in a Drop», ενώ στη setlist συμπεριλαμβάνονταν και κομμάτια από το δίσκο Man Made Object (2016), όπως το «All Res» και το «Smarra».

Οι ρυθμοί παρέμειναν γρήγοροι, με το εξαιρετικό «Hopopono» το οποίο με τα έντονα drum ‘n bass beats, ξεσήκωσε τον κόσμο και το κομμάτι «Protest», με την υπέροχη μελωδία από το κοντραμπάσο του Blacka να βρίσκεται στο επίκεντρο και να οδηγεί τους Illingworth και Turner. Η έντονη επιθυμία του κοινού για ένα ακόμα τραγούδι, εκπληρώθηκε με ένα δεκάλεπτο encore με το θαυμάσιο «Raven» και η εκπληκτική εμφάνιση των GoGo Penguin, ολοκληρώθηκε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα κομμάτια χειροκροτήθηκαν εξίσου θερμά από το μουσικόφιλο κοινό το οποίο αποθέωνε το αγγλικό jazz trio με κάθε ευκαιρία και φάνηκε να μην χάνει ούτε στιγμή το ενδιαφέρον του καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας.

Οι GoGo Penguin είναι ένα σύγχρονο συγκρότημα nujazz το οποίο αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς που μαγνητίζουν τα βλέμματα του κοινού μέσα από την εξαιρετική τους χημεία, ενώ η συλλογική και συνολική προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει στις συνθέσεις τους, είναι εμφανής, τόσο στις ηχογραφήσεις τους όσο και στο παραγόμενο ηχητικό αποτέλεσμα στις live εμφανίσεις τους.

Με νέο δισκογραφικό υλικό σταθερά κάθε δύο χρόνια, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα χαρακτηριστικό ήχο ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς και συνδυάζει στοιχεία trip-hop, rock, ambient electronica, ne0-classical και jazz μουσικής, ενώ, όπως φαίνεται από το τελευταίο τους album, βυθίζεται όλο και περισσότερο στο κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτά, ακριβώς, είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να απολαύσουμε στην καταπληκτική εμφάνιση των GoGo Penguin στο Gazarte.


Διαβάστε επίσης:

Οι GoGo Penguin στο Gazarte

10 μινιμαλιστικές jazz συνθέσεις των GoGo Penguin