Το Ζωγράφου Summer Festival επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, σηματοδοτώντας την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου με μια σειρά επιλεγμένων εκδηλώσεων, στη Βίλα Ζωγράφου και στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο. Με ελεύθερη είσοδο, αλλά και με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων και των οδηγιών που έχει ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού θα απολαύσουμε μοναδικές μουσικές -και όχι μόνο- εκπλήξεις.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, με τον Γιώργο Γιαννακόπουλο για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το νέο, αλλά ηδη αγαπητό θεσμό.

#Η Πόλη Ζωντανεύει! #Ο Πολιτισμός επί σκηνής! #Μαζί Ασφαλείς!

-Πώς ξεκίνησε η ιδέα μιας καλοκαιρινής διοργάνωσης στον Δήμο Ζωγράφου;

Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου στη διάρκεια του χειμώνα φρόντισε να δώσει στους συνδημότες του όλες τις δυνατότητες εκείνες που εξασφαλίζουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές εκδηλώσεις μέσα από το κανάλι του στο YouTube Νομικού Προσώπου. Οι ψηφιακές εκδηλώσεις που υλοποιήσαμε μας διατηρήσαν δημιουργικούς, χαμογελαστούς και εφοδιασμένους με τη δύναμη της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Στη συνέχεια εξελίξαμε την επικοινωνία μας με τους δημότες, αφού επετράπησαν από την Πολιτεία οι δια ζώσης εκδηλώσεις και υλοποιήσαμε την έναρξη του καλοκαιρινού θεσμού μας Ζωγράφου Summer Festival 2020.

Ο θεσμός προέκυψε από έναν στρατηγικό σχεδιασμό, με αρχικό στόχο να διατηρήσουμε ενεργή την επαφή μας με τις τέχνες και τον πολιτισμό σε όλη την διάρκεια της πανδημίας και να διέπεται από τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να κάνουν μια πολιτιστική «πολιτική» ταυτότητα περισσότερο αποδοτική, διευρυμένη, προσαρμοσμένη και εναρμονισμένη στις ανάγκες του πολίτη της σύγχρονης κοινωνίας μας. Στις δια ζώσης εκδηλώσεις τηρήθηκαν επιτυχώς όλα τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες που έχει ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που βοήθησε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός και να απολαύσουμε όλοι μαζί με ασφάλεια τις εκδηλώσεις.

-Ποια ήταν πέρυσι η ανταπόκριση του κοινού και τι αναμένετε αυτό το καλοκαίρι από άποψη προσέλευσης; Θεωρείται ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να νιώθει υγειονομικά πιο ασφαλής;

Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να τονίσω, πως τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνδημότες μας, που «αγκάλιασαν» τον νέο μας θεσμό, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους, την συνεργασία τους και την αποδοχή τους στις οδηγίες του Υπουργείου για την ασφαλή διεξαγωγή και λειτουργία, αλλά κυρίως για τα θετικά τους σχόλια!

Έχοντας επιτύχει να αποδώσουμε με σεβασμό και ποιότητα μια πολιτιστική «πολιτική» ταυτότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις καθημερινές ερωτήσεις που δεχόμαστε από συνδημότες μας για το πότε θα υλοποιηθεί η έναρξη του θεσμού, αναμένουμε η ανταπόκριση του κόσμου ότι θα είναι μεγάλη και ζεστή και ελπίζουμε και πάλι να τους ικανοποιήσουμε πολιτιστικά!

Θεωρώ και πιστεύω ότι ο κόσμος αρχίζει να νιώθει πιο ασφαλής, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έλαβαν σύντομα τα μέτρα, με αποτέλεσμα να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων, από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας, μια προσπάθεια η οποία συζητήθηκε και σε διεθνές επίπεδο. Αχτίδα ελπίδας έχει αρχίσει να διαφαίνεται στη μάχη κατά του κοροναϊού, καθώς αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον μεγάλο αριθμό των εμβολίων που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας. Είναι αναμφίβολα μονόδρομος το να στηρίξουμε έμπρακτα το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων:

«Το εμβόλιο είναι δικαίωμα και προνόμιο μαζί. Ένα διαβατήριο για να ανακτήσουμε ξανά την ελευθερία μας αλλά κυρίως την κοινή μας ζωή που τόσο έχουμε στερηθεί.»

Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο είναι απαραίτητο να μην εφησυχάσουμε, αλλά να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και πιστεύω ότι με αυτά τα «εργαλεία» όλοι μας αρχίζουμε σταδιακά να νιώθουμε υγειονομικά πιο ασφαλής.

-Τι πρόκειται να απολαύσουμε φέτος στο Ζωγράφου Summer Festival;

Σε συνέχεια της περσινής μας επιτυχημένης πολιτιστικής χρονιάς, τόσο οργανωτικά, όσο και πολιτιστικά φιλοξενώντας καλλιτέχνες και σχήματα που ανέδειξαν όχι απλά την ψυχαγωγία, αλλά και την αγωγή της ψυχής με ποιότητα και σεβασμό προς το φιλοθεάμον κοινό, θα υλοποιηθεί η έναρξη του 2ου Ζωγράφου Summer Festival 2021. Πολιτιστικός στόχος μας είναι να απολαύσουμε ένα crossover ρεπερτόριο, διαφορετικά και αναπάντεχα είδη με εναλλαγές και πολλές μουσικές εκπλήξεις!

-Θα παρουσιαστεί και μία νέα ενότητα, υπό τον τίτλο Youth Unit. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτή την πρωτοβουλία;

Φέτος, σχεδιάσαμε μια νέα εμβόλιμη ενότητα που αφορά τους νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες και δίνουμε την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν τα νέα παιδιά τις δημιουργίες τους σε μια διήμερη καλλιτεχνική ενότητα με την ονομασία :Youth Unit. Ευελπιστούμε να ανοίξουμε τον δρόμο τους, δημιουργώντας μια μοναδική γιορτή δημιουργικότητας και έκφρασης νέων ανθρώπων!

-Ποιες είναι οι μελλοντικές επιδιώξεις για το φεστιβάλ;

Η έννοια Πολιτισμός έχει ταυτιστεί με την έννοια Τέχνη, έτσι ένα φεστιβάλ υποδηλώνει το σύνολο των πνευματικών αξιών που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής των σύγχρονων πόλεων, έχοντας σαν πυξίδα τον πολιτισμό, το πνευματικό περιεχόμενο, την πνευματική καλλιέργεια και την κουλτούρα από τις οποίες ευελπιστούμε να αποτελείται η εκπαίδευση των πολιτών του.

Η μελλοντική επιδίωξη και επιθυμία είναι το φεστιβάλ μας να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους που τον υπηρετούν και ταυτόχρονα να αποτελέσει μια σύγχρονη κοινωνική διαδικασία επικοινωνίας, που μετατρέπει την ατομική εμπειρία σε κοινή εμπειρία και οδηγεί όλους τους πολίτες σε δημιουργική δραστηριότητα και σε διανοητικές κατακτήσεις που συνιστούν την κληρονομιά του έθνους μας, αναδεικνύοντας τις αξίες της τέχνης και του πολιτισμού.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλό καλοκαίρι με υγεία και ασφάλεια!

**Ο κύριος Γιώργος Γιαννακόπουλος είναι Πρόεδρος ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου