Με τις παραστάσεις Hardcore Research on Dance σε χορογραφία – ερμηνεία της Γεωργίας Βαρδαρού και Kρυμμένη στους ελαιώνες από την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα της Μαρίας Γοργία, στις 27 και 28 Ιουλίου, ξεκινούν οι παραστάσεις των Ομάδων Σύγχρονου ελληνικού χορού, που θα εμφανιστούν φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (Ε).

Γεωργία Βαρδαρού – Hardcore Research on Dance (21.00)

Την έρευνά της για την προέλευση της «προσωπικής της κίνησης», θα παρουσιάσει η Γεωργία Βαρδαρού στο σόλο της Hardcore Research on Dance. Πρόκειται για μία κατάδυση στο παρελθόν και στις αισθητικές της αξίες. Μια ανθρωπολογική σπουδή στις πολιτιστικές επιρροές, την οικογένεια, την εκπαίδευση, τις τεχνικές χορού, τις ασκήσεις αλλά και το στίγμα που βιβλία, έργα τέχνης και άνθρωποι άφησαν επάνω της και που σε συνδυασμό με το σωματότυπό της καθόρισαν συνειδητά και υποσυνείδητα τις κινήσεις της που βλέπουμε επί σκηνής. Είναι τελικά η προσωπική της σφραγίδα, τα υλικά επικοινωνίας της με το κοινό, που μεταφράζει επί σκηνής σε τεχνικές κινήσεις, απλές δράσεις, παύσεις, ρυθμούς.

Η Γεωργία Βαρδαρού φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και στη συνέχεια στο P.A.R.T.S. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς χορογράφους και χορευτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ. Από το 2004 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες.

Με την έρευνα Hardcore Research on Dance, που θα παρουσιάσει στην Αθήνα ασχολήθηκε το φθινόπωρο του 2011. Το φθινόπωρο του 2012 ο Marc Vanrunxt και ο Salva Sanchis θα δημιουργήσουν ο καθένας ένα σόλο γι ‘αυτήν, που θα παρουσιαστούν μαζί με το “Hardcore Research on Dance” ως ένα ενιαίο σόλο με τίτλο ‘TRIGON’ στο STUK, Leuven κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Move Me.

Ομάδα χορού Αμάλγαμα – Κρυμμένη στους ελαιώνες (22.00)

Τη γυναίκα και τη σχέση της με τη νεότερη Ελλάδα, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα διερευνά η χορογράφος Μαρία Γοργία και η Ομάδα Αμάγαλμα στην παράσταση Κρυμμένη στους ελαιώνες.

Μία γυναικεία φιγούρα και ένα στρώμα ύπνου θα γίνουν επί σκηνής τα σύμβολα που θα εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου και δη της γυναίκας με τη χώρα όπου ζει, δημιουργεί, παράγει αλλά και καταστρέφει. Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, οι δράσεις της χορεύτριας θα καθορίζονται εμφανώς από την ελληνικότητά της, από το ρόλο της γυναίκας στα ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της χώρας τους δύο αιώνες που πέρασαν και από την πορεία της χειραφέτησής της.

Έχοντας ήδη διανύσει σημαντική πορεία στο χώρο του σύγχρονου χορού, έχοντας συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Αγγλία, τη Ν. Υόρκη και την Κροατία, η Μαρία Γοργία και η Ομάδα Αμάγαλμα με το έργο Κρυμμένη στους ελαιώνες, καταθέτουν τη δική τους κριτική ματιά για τη διαμόρφωση του ατόμου σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται. Εξετάζουν τη θέση της τέχνης στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, τη σχέση φόρμας και ιδεολογίας και φωτίζουν τον πολλαπλό ρόλο της ελληνίδας στο ιστορικό γίγνεσθαι, σε μία ατμόσφαιρα αντικρουόμενων συναισθημάτων, που διαρκώς μεταβάλλεται.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Hardcore Research on Dance

Δημιουργία – ερμηνεία
Γεωργία Βαρδαρού
Σε συνεργασία
STUK kunstencentrum / Leuven (BE), Monty/Antwerp (ΒΕ)

Κρυμμένη στους ελαιώνες

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία
Μαρία Γοργία
Ερμηνεία
Ράνια Γλυμίτσα

Φωτισμοί
Λευτέρης Παυλόπουλος

Πρωτότυπη μουσική
Lost Bodies

Βίντεο
Βάνα Κωσταγιόλα

Επιστημονικός σύμβουλος
Αλέξανδρος Κιουπκιολής
Κοστούμια
Ολυμπία Τοπτσίδου

Βοηθός ενδυματολόγου και σκηνογράφου
Κωνσταντίνα Σκεπετάρη