Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν, με τίτλο Φτωχοί άνθρωποι.

Ο βραβευμένος συγγραφέας του αριστουργηματικού μυθιστορήματος Κεντρική Ευρώπη εξερευνά με οξυδέρκεια και ευαισθησία τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και υλικές παραμέτρους της φτώχειας


«Γιατί είσαι φτωχός;»

Αυτή ήταν η απλή αλλά καίρια ερώτηση που έκανε ο Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν κατά τις επισκέψεις του σε πόλεις και χωριά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το αποτέλεσμα αυτής της τολμηρής έρευνας είναι μια αποτύπωση της φτώχειας, και αποτελεί κάτι μοναδικό. Ο βραβευμένος συγγραφέας επιχειρεί να αντικρίσει κατάματα τη φτώχεια σε όλες της τις εκφάνσεις – την απελπισία και την ωμότητα, την περηφάνια και τον τρόμο, την άγρια δυστυχία και τη σιωπηλή παραίτηση. Με αυτό τον τρόπο δίνει το λόγο στους φτωχούς ώστε να μιλήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες της εξαθλίωσής τους, σύμφωνα με τους δικούς τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς όρους. Με έντονο αίσθημα συμπόνιας και προσέχοντας σχολαστικά να μη δείξει ίχνος συγκαταβατικότητας, ο Βόλμαν καλεί τους αναγνώστες να αναγνωρίσουν στους συνανθρώπους μας την αξιοπρέπεια, τα λάθη, την περηφάνια, τον πόνο, αλλά και τη δύναμη της προσαρμοστικότητας, η οποία κερδίζεται μόνο έπειτα από σκληρή μάχη.

«Ελάχιστοι σύγχρονοι συγγραφείς είναι ικανοί να γράψουν για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο όπως ο Βόλμαν […] ένας συγγραφέας που γράφει όχι μόνο όμορφα αλλά και με υπευθυνότητα και ήθος».

San Francisco Chronicle

Ο Γουίλιαμ Τ. Βόλμαν γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1959. Σπούδασε στο κολέγιο του Ντιπ Σπρινγκς και στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο στη συγκριτική λογοτεχνία.

Έχει γράψει δεκαεννέα βιβλία μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η επτάτομη μελέτη για τη φύση της βίας Rising Up and Rising Down και η περίφημη σειρά μυθιστορημάτων με τον γενικό τίτλο Seven Dreams, την οποία η εφημερίδα Chicago Tribune χαιρέτισε ως «προορισμένη να γίνει ένα από τα αριστουργήματα του αιώνα μας».

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Kissing the Mask (2010). Το Rising Up and Rising Down ήταν το 2003 στην τελική λίστα για το National Book Critics Circle Award, στην κατηγορία nonfiction.

Η συλλογή διηγημάτων του The Atlas βραβεύτηκε με το PΕΝ Center USA West Award, ενώ το 1988 του απονεμήθηκε το Whiting Writers Award. Άρθρα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά The New Yorker, Esquire, Harpers, Granta, Spin, Grand Street και Outside Magazine.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του Κεντρική Ευρώπη, που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας ΗΠΑ το 2005.