Ωδείο Ηρώδου Αττικού

14 Ιουνίου | Εnglish Baroque Soloists – Monteverdi Choir – John Eliot Gardiner

Ο σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, πολυβραβευμένος αρχιμουσικός, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Χορωδίας Μοντεβέρντι και των Άγγλων Σολίστ Μπαρόκ θεωρείται πρωτοπόρος στην αναβίωση της πρώιμης μουσικής και στην ιστορικά τεκμηριωμένη απόδοσή της. Το πρόσφατο έργο του με τα σύνολα Μοντεβέρντι περιλαμβάνει βραβευμένες ερμηνείες Μπαχ, Μπερλιόζ, Βέρντι κ.ά. σε συναυλίες ανά τον κόσμο. Στο Ηρώδειο θα διευθύνει τη χορωδία και την ορχήστρα σε κορυφαία έργα του Μπαχ και των προαγγέλων του, Συτς και Σάιν, που αντλούν την έμπνευσή τους από το βίωμα του πένθους και την καθαρτική του δύναμη. Στα έργα των τελευταίων, η χορωδία συνοδεύεται από τον πλούσιο ήχο πρώιμων χάλκινων οργάνων.

16 Ιουνίου | Δημήτρης Παπαδημητρίου | Έξω από το κάδρο

Στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού θα ανέβει την Πέμπτη 16 Ιουνίου ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, για να μας παρουσιάσει μια αντιπροσωπευτική επιλογή τραγουδιών, σε μια μοναδική συναυλία, ειδικά σχεδιασμένη για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Μαζί του οι Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα, Βερόνικα Δαβάκη και Γιώργος Φλωράκης, οι πρωταγωνιστές του Moby Dick The Musical, Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης και Αιμιλιανός Σταματάκης, αλλά και ο Αργύρης Μπακιρτζής.

18 Ιουνίου | Γιώργος Νταλάρας, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας | Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω

Ο σπουδαίος ερμηνευτής αποτίνει φόρο τιμής στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη και δάσκαλο του, Απόστολο Καλδάρα, διατρέχοντας το έργο του μέσα από τραγούδια σταθμούς με την πολύτιμη συμμετοχή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Μια μεγάλη συναυλία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επέτειο γέννησης του μεγάλου λαϊκού συνθέτη Απόστολου Καλδάρα. Θα ακουστούν τα εμβληματικά του έργα «Μικρά Ασία» σε στίχους Πυθαγόρα και «Βυζαντινός εσπερινός» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου καθώς και τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια του.

21 Ιουνίου | Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Μιχάλης Οικονόμου – Guy Braunstein | Παγκόσμια ημέρα μουσικής || *Είσοδος Ελεύθερη

Κάθε χρόνο, στις 21 Ιουνίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και προσκαλεί το κοινό σε μια μεγάλη, δωρεάν συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η λαμπρή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου θα συμμετάσχει στον καθιερωμένο εορτασμό με δύο από τα πλέον αγαπημένα και μελωδικά συμφωνικά έργα: Την 8η Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ και το Κονσέρτο για βιολί του Γιοχάννες Μπραμς. Σολίστ στο βιολί, ένας εξαιρετικός προσκεκλημένος, ο επί δέκα χρόνια εξάρχων της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου, Guy Braunstein.

22 Ιουνίου | Jan Garbarek Group, με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu

Ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ (Jan Garbarek) είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Το όνομά του έχει πλέον ταυτιστεί με αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή τζαζ», αλλά και με τον περίφημο «ήχο» της ECM, της δισκογραφικής εταιρίας που έχει εκδώσει το σύνολο σχεδόν της ηχογραφημένης μουσικής του, η οποία χαρακτηρίζεται από λυρισμό και ποιητική διάθεση. Εδώ και 50 χρόνια, το πλούσιο έργο του αγκαλιάζει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα, από την τζαζ ως την world αλλά και την κλασική μουσική. Σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα του αποτελεί το Jan Garbarek Group, στο οποίο συμμετέχουν ο επί δεκαετίες βασικός συνεργάτης του Γερμανός πιανίστας Ράινερ Μπρένινγκχάους (Rainer Brüninghaus), ο Βραζιλιάνος μπασίστας Γιούρι Ντάνιελ (Yuri Daniel) και ο Ινδός «μάγος» των κρουστών Τρίλοκ Γκούρτου (Trilok Gurtu).

24 Ιουνίου | Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Daniel Lozakovich

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με τον εξαίρετο Σουηδό βιολονίστα Daniel Lozakovich. Ο νεαρός, μόλις 20 ετών, βιρτουόζος έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και την καθαρότητα του ήχου του, με τους ειδικούς να τον συγκρίνουν με μυθικές μορφές του παρελθόντος, όπως τους Christian Ferras και Jascha Heifetz.

Στο ρωμαϊκό Ωδείο, ο Lozakovich ερμηνεύει το αριστουργηματικό Κοντσέρτο για βιολί του Τσαϊκόφσκι, με το σπάνιο μελωδικό πλούτο και τις συνεχείς εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων που συναρπάζουν. Το πρόγραμμα ξεκινά με το Λυρικό ιντερμέτζο του Έλληνα συνθέτη Γεώργιου Αξιώτη ολοκληρώνεται με την ατμοσφαιρική συμφωνική σουίτα Σεχραζάτ του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ, που είναι βασισμένη στη διάσημη συλλογή παραμυθιών Χίλιες και μια νύχτες. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Καλλιτεχνική της Διευθύντρια Ζωή Τσόκανου.

25 Ιουνίου | Patti Smith

Η ιέρεια του πανκ, η αιώνια ρομαντική της νεοϋορκέζικης σκηνής, πνευματική επίγονος του Ρεμπώ, του Μπολάνιο, του Γκίνσμπεργκ και της Γενιάς Μπητ, έρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για μια μοναδική συναυλία, όπου παντρεύει τη μουσική και την ποίησή της με τον δικό της, απαράμιλλο τρόπο. Έχοντας σφραγίσει το μουσικό στερέωμα με τραγούδια-ύμνους όπως το «Because the Night» και έχοντας διακριθεί για το λογοτεχνικό της έργο (National Book Award για τα απομνημονεύματά της Πάτι και Ρόμπερτ), η πολυσχιδής μουσικός, συγγραφέας, εικαστικός και ακτιβίστρια θα μας εμπνεύσει, θα μας συγκινήσει και θα ξυπνήσει πάλι την πίστη στη δύναμή μας ν’ αλλάξουμε τον κόσμο: “People have the power!”

28 Ιουνίου | Ibrahim Maalouf

Με δεκαπέντε χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας στα διεθνή μουσικά δρώμενα και με συναυλίες σε πάνω από 40 χώρες, ο πολυβραβευμένος Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας Ιμπραΐμ Μααλούφ αναγνωρίζεται, στη Γαλλία αλλά και παγκοσμίως, ως ένας από τους σημαντικότερους τρομπετίστες της γενιάς του. Ο Μααλούφ παντρεύει απρόσμενα τον μοναδικό ήχο του με την παράδοση διασχίζοντας χωροχρονικά σύνορα. Το ρεπερτόριό του, στο οποίο κυριαρχούν οι ιδιαίτεροι αυτοσχεδιασμοί, διατρέχει μουσικά είδη και παραδόσεις των μουσικών του κόσμου: τζαζ ενορχηστρώσεις αφήνουν χώρο σε αραβικές κλίμακες, αλλά και ποπ ήχους ή διασκευές, ενώ άλλοτε συνυφαίνονται με latin και αφροκουβανικούς ρυθμούς.

29 Ιουνίου | Max Richter

Ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, ο πολυβραβευμένος Μαξ Ρίχτερ, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Δημιουργός με φανατικό κοινό από όλα τα είδη μουσικής, θεωρείται πρωτεργάτης της σύγχρονης ορχηστρικής νεοκλασικής μουσικής και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ενώ πολύ γνωστές και αγαπημένες είναι οι συνθέσεις του που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες.

Στο ρωμαϊκό ωδείο, ο Ρίχτερ θα παρουσιάσει δύο δισκογραφικές δουλειές του, το Infra (2010) και το The Blue Notebooks (2004). Σύμφωνα με τον Guardian, ανήκουν στα σημαντικότερα «instant classic» έργα των τελευταίων είκοσι ετών. Το Infra είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα που προέκυψε από συνεργασία του Ρίχτερ με τον χορογράφο Γουέην ΜακΓκρέγκορ (Wayne McGregor) και τον εικαστικό Τζούλιαν Όπι (Julian Opie). Η ποίηση του Τ.Σ. Έλιοτ και οι επιρροές από το έργο του Σούμπερτ το καθιστούν διαχρονικό. Ακόμα, ο συνθέτης θα παρουσιάσει το αριστουργηματικό The Blue Notebooks, που έχει περιγράψει ως στοχασμό πάνω στη βία του πολέμου ‒γράφτηκε το 2003 με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ. Στο απόγειο της μινιμαλιστικής δεξιοτεχνίας του Ρίχτερ, το έργο μας παρασύρει σε μια καλοκεντημένη ατμόσφαιρα μουσικής δωματίου, διάστικτης από αποσπάσματα του Κάφκα, που διατηρεί έντονο το στίγμα της πρώτης ηχογράφησής του με τη φωνή της Τίλντα Σουίντον.

30 Ιουνίου | Diana Krall

Παλιά γνώριμη του Φεστιβάλ, η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ και πιανίστρια Diana Krall, που έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία Grammy για τις ερμηνείες της και την πλούσια δισκογραφία της, έρχεται για μία και μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο. Μετά από παρότρυνση του συζύγου της Elvis Costello, γράφει και τους στίχους των τραγουδιών της, ενώ πλέον ενσωματώνει και μουσικές επιρροές από τη Βραζιλία αλλά και ποπ αναφορές. Η συναυλία της στο φετινό Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας και άλλων αιματολογικών νόσων Aurora.

Πειραιώς 260

6 & 7 Ιουνίου | Ένωση Ελλήνων Μουσουργών | Reactivate Music

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών ιδρύθηκε πριν από 91 χρόνια για να στηρίξει και να προβάλει την εγχώρια δημιουργία, δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες. Φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, έναν χρόνο αργότερα λόγω της πανδημίας, με ένα πληθωρικό εορταστικό διήμερο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τρία αφιερώματα: στον Ιάννη Ξενάκη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του (σε συνεργασία με το Centre Iannis Xenakis), στον Γάλλο συνθέτη, οργανίστα και σημαντικό Δάσκαλο Olivier Messiaen, ο οποίος έχει επηρεάσει πλήθος συνθετών της νεότερης γενιάς, και σε ιστορικά μέλη της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (Θ. Αντωνίου, Δ. Δραγατάκη, Α. Ευαγγελάτο, Μ. Θεοδωράκη, Γ. Κουρουπό, Δ. Μητρόπουλο, Κ. Παξινού, Γ. Σισιλιάνο και Μ. Χατζιδάκι), παρουσιάζοντας έργα τους για το Αρχαίο Δράμα σε συνεργασία με τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων. Επίσης, περιλαμβάνονται τρεις συναυλίες όπου θα παρουσιαστούν 46 νέα έργα μελών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ σε μία από αυτές αναδεικνύεται η σύνδεση της σύγχρονης δημιουργίας με τη μουσική μας παράδοση. Το διήμερο πλαισιώνουν συζητήσεις και προβολή του αρχείου και των εκδόσεων της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Μια γιορτή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας που αφηγείται το παρελθόν, δημιουργεί στο παρόν και αντικρίζει δυναμικά το μέλλον, με 60 μουσικά έργα, τα 46 σε πρώτη εκτέλεση, 52 καλλιτέχνες, μουσικούς και 40 χορωδούς της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων!

30 Ιουνίου | Jazz στην Πλατεία | Αλεξάνδρα Σιετή Quartet || *Είσοδος ελεύθερη

Τζαζ νότες συνοδεύουν φέτος τις φεστιβαλικές νύχτες, με ελεύθερη είσοδο. Πέντε ξεχωριστά ελληνικά τζαζ σχήματα, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του διακεκριμένου σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα, δίνουν την επίγευση των παραστάσεων και ζωντανεύουν μαγικά τις βραδιές μας στην Πειραιώς 260. Στις 30 Ιουνίου θα απολαύσουμε το σχήμα: Αλεξάνδρα Σιετή Quartet.

Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα για το 2022