Την Τετάρτη 19 Ιουλίου στις 21:00 στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη θα παρουσιαστεί το «Έχουν τα ρομπότ Συναισθήματα;» του Μανώλη Σαριδάκη, η πρώτη παράσταση που χορογραφήθηκε στην Ελλάδα από άτομο με μαθησιακή αναπηρία και αυτισμό.

Το έργο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Europe Beyond Access» και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση το 2022. Μέχρι στιγμής, η επαγγελματική εξέλιξη καλλιτεχνών με μαθησιακές αναπηρίες έχει υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως από το Europe Beyond Access, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια ανάθεση παρουσιάζεται και πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι, στη χώρα μας, τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση του χορού καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την υποστηρικτική λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος για τους καλλιτέχνες.

Ο Μανώλης Σαριδάκης εμπνεύστηκε από τα ρομπότ καθώς ο ίδιος δηλώνει ότι πολλές φορές αισθάνεται σαν ρομπότ.

«Η παράσταση που θα δείτε έχει σχέση με τα ρομπότ. Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή καμιά φορά νιώθω κι εγώ σαν ρομπότ. Πήρα μια συνέντευξη και έκανα έρευνα για να μάθω για τα ρομπότ. Πώς κινούνται και πώς βοηθάνε τους ανθρώπους; Είχα κάποια ερωτήματα: Έχουν τα ρομπότ μηχανική καρδιά; Το μυαλό των ρομπότ είναι ίδιο με το μυαλό των ανθρώπων; Τα ρομπότ κάνουν δουλειές χωρίς να βαριούνται; Τα ρομπότ κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ή ό,τι θέλει ο άνθρωπος; Ελπίζω να νιώσετε χαρούμενοι όταν δείτε την παράστασή μου». – Μανώλης Σαριδάκης

Με την αφοπλιστικά οξυδερκή σύλληψή του, ο Μανώλης Σαριδάκης καταπιάνεται με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα των ρομπότ, πλέκοντας το κρίσιμο ζήτημα του ελέγχου και της τεχνητής αλλά και συναισθηματικής νοημοσύνης με τον δικό του αγώνα για αυτονομία και ελεύθερη έκφραση. Ο ίδιος ο χορογράφος προγραμματίζει επί σκηνής τα «ρομπότ» να εκτελέσουν το καθένα και όλα μαζί από έναν προσωπικό χορό και, στη συνέχεια, τα μεταφέρει σε ένα εικονικό bar/club, όπου θα τους δώσει νέες εντολές για συναισθήματα on demand! Πάνω στην πίστα και πίνοντας από ένα Screwdriver, το κάθε ρομπότ θα αναμετρηθεί με το συναίσθημα που του έχει ανατεθεί, οδηγώντας σε μια ανατροπή των σχέσεων και στην κορύφωση της sci-fi περιπέτειας του προγραμματιστή-χορογράφου Μανώλη Σαριδάκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access, η Μέντη Μέγα, χορεύτρια, χορογράφος, καθηγήτρια ιστορίας χορού και χορογραφίας, διετέλεσε σύμβουλος σχεδιασμού του προγράμματος ανάθεσης και υποστήριξης νέων χορογράφων με αναπηρία και υπήρξε μέντορας του Μανώλη Σαριδάκη για τη δημιουργία του έργου του.

Η παρουσίαση της παράστασης στο 10o Akropoditi DanceFest 2023 υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ενός προγράμματος που σκοπεύει στην ενίσχυση της παρουσίας και του κύρους των καλλιτεχνών σε κάθε άκρη της Γης και, ταυτόχρονα, στην οικοδόμηση καινοτόμων δικτύων, τα οποία είναι στενά συνυφασμένα με τον ιστό της διεθνούς σκηνής, με τους καλλιτέχνες και για τους καλλιτέχνες. Αυτό στην πράξη συμβαίνει με τον συντονισμό διεθνών ταξιδιών, αλλά και ταξιδιών στην ελληνική περιφέρεια, για τις παραγωγές της Στέγης, την πραγματοποίηση συμπαραγωγών σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, τη συμμετοχή των καλλιτεχνών σε διεθνή καλλιτεχνικά δίκτυα και την ευρύτερη ενίσχυση των διαπροσωπικών επαφών τους με υπευθύνους διεθνούς προγραμματισμού σε επιδραστικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Το πρόγραμμα προσφέρει υποστήριξη σε παραγωγές καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο, με την προϋπόθεση να έχουν λάβει μέρος στον προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ένα διαδραστικό παιχνίδι-παρουσίαση για τον χορό και την αναπηρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι ίδιοι οι συντελεστές θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες, εικόνες και ενδιαφέροντα στοιχεία με το κοινό ανιχνεύοντας την ιστορία, τα διακυβεύματα και τη σημασία της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον χορό.

Ποιος μπορεί να γίνει χορευτής; Ποιος μπορεί να γίνει χορογράφος; Τι σημαίνει προσβασιμότητα στην τέχνη; Πώς πρέπει να αλλάξει ο ίδιος ο χορός μέσα από τη συνάντησή του με την αναπηρία;

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μια ανοιχτή συζήτηση, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις γύρω από την παράσταση και τα θέματα της παρουσίασης.

Διάρκεια: 20 λεπτά

Διαβάστε επίσης:

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest 2023