Πιστό κάθε χρόνο στο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει φέτος την 17η διοργάνωση του, υποσχόμενο ένα πραγματικά απολαυστικό δεκαήμερο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων (13-22 Μαρτίου).

Από την Ελένη Τσόκα

Σπουδαίοι δημιουργοί, αποκαλυπτικά θέματα, ενδιαφέρουσες αφηγήσεις, συγκλονιστικές εικόνες: Εικόνες του 21ου αιώνα.

Η Θεσσαλονίκη θα υποδεχτεί και θα φιλοξενήσει συνολικά 168 ταινίες τεκμηρίωσης, 95 στο διεθνές τμήμα και 46 στο ελληνικό πανόραμα. Άνθρωποι του χώρου του κινηματογράφου, καλλιτέχνες και κοινό θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να ψυχαγωγηθούν μέσα σε ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο του ντοκιμαντέρ. Αυτόν τον χρόνο, όμως, η 17η διοργάνωση, απευθύνει ένα πιο ώριμο απο ποτέ βλέμμα στην πραγματικότητα, καλώντας μας να γίνουμε μάρτυρες διαφόρων κοινωνικών, πολιτικών και οικολογικών ζητηματων, που κρίνονται ιδαιτέρως “καυτά” και επίκαιρα..

Συγκεντρώνοντας ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα μας μεταφέρει παντού: απο τη Ρωσία, οπου κράτος και παρακράτος αρπάζουν με μαφιόζικες πρακτικές τις περιουσίες εκατοντάδων ανυποψίαστων πολιτών, εως την κεντρική Αφρική, οπου ένα νέο αποικιοκρατικό πείραμα της Δύσης βυθίζει ακόμη περισσότερο στο σκοτάδι, την φτώχεια και την εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Θα βρεθούμε στη Γουατεμάλα, οπου χιλιάδες γυναίκες πεφτουν θύματα απαγωγών απο οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, ενώ θα περάσουμε και απο το Βόρειο Μαρόκο, εκεί όπου απο τις καθημερινές παράνομες συναλλαγές βασικών προιόντων μετα βίας επιβιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι ενω η διεφθαρμένη νομενκλατούρα συνεχίζει να πλουτίζει προκλητικά.  Σε αυτήν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ταινίες τεκμηρίωσης που θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ έρχονται να προσθέσουν τη δική τους φωνή διαμαρτυρίας, εντασσόμενες στο τμήμα «Ανθρώπινα δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία. Η συγκεκριμένη ενότητα εγκαινιάστηκε το 2007 στην 9η διοργάνωση και έκτοτε συνεχίζει με ιδαίτερη επιτυχία.

Ευχάριστη έκπληξη του φετινού φεστιβάλ αποτελεί ο αριθμός των ελληνικών ντοκιμαντέρ που θα παιχτούν τόσο στο διεθνές τμήμα όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Εξηντα τρία στο σύνολο! Τα περισσότερα απ’αυτά, όπως είναι φυσικό, αφορούν την ελληνική οικονομικο-ιδεολογική κρίση και τις  επιπτώσεις που αυτή έχει προκαλέσει στην ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Δεν είναι, όμως, αυτή η μοναδική θεματική. Ταινίες τεκμηρίωσης ελληνικής παραγωγής περιμένουμε να δούμε και στις κατηγορίες τέχνη, παράδοση, μνήμες απ’το παρελθόν και πορτρέτα  ανθρώπων με ξεχωριστές ιστορίες ζωής. Φαίνεται πως οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες δεν πτοούν τους έλληνες ντοκιμαντερίστες, οι όποιοι παραμένουν πιστοί και αφοσιωμένοι στο είδος, θέλοντας να αποτυπώσουν τις ανησυχίες τους με την δική τους μοναδική ματιά.

Και επειδή το φεστιβάλ δίνει πάντα ιδαίτερη βαρύτητα στα αφιερώματα του, φέτος αποφάσισε να τιμήσει δύο ιδαίτερους κινηματογραφιστές, οι οποίοι μέσα από το έργο τους ασκούν έντονη κριτική στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα: Τον Αυστριακό Χούμπερτ Ζάουπερ, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, και τον Ρουμάνο Αλεξάντρου Σόλομον, με σημαντική συνεισφορά στις πολιτικές ταινίες τεκμηρίωσης. Και τους δυο σκηνοθέτες θα τους δούμε στη διοργάνωση οπου θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους και θα συνομιλήσουν με τους θεατές.

Οι μέρες μετρούν πλέον αντίστροφα για την έναρξη ενός απο τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη. Απο το 1999 μέχρι και σήμερα, υπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του κου Δημήτρη Ειπίδη, το φεστιβάλ έρχεται κάθε Μάρτιο, προσφέροντας στους λάτρεις του είδους δυνατές εμπειρίες.

Το φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 13 Μαρτίου με ταινία έναρξης μια ταινία που υμνεί την χαρά της ζωής, την «Επιχείρηση Hip Hop» του Μπρίν Έβανς απο την Νέα Ζηλανδία. Υπο τους ρυθμούς της hip hop μουσικής μια ομάδα ηλικιωμένων χορευτών προετοιμάζονται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Hip Hop στο Λας Βέγκας.

Αρκετές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν κατα τη διάρκεια του δεκαήμερου φεστιβάλ. Το ενδιαφέρον χτυπάει κόκκινο και το culturenow.gr θα βρίσκεται εκεί για να μεταδώσει τον ρυθμό!

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινά στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015. Περισσότερες πληροφοριες.