Το Χαλκηδόνιο Ωδείο διοργανώνει για δεύτερη φορά εργαστήρι στιχουργικής, με εισηγητή τον γνωστό στιχουργό, ραδιοφωνικό παραγωγό και αρθρογράφο Οδυσσέα Ιωάννου, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014.

Λίγα λόγια για το σεμινάριο από τον Οδυσσέα Ιωάννου:

Παρουσίαση από μέρους μου ιστορικών στοιχείων της ελληνικής στιχουργικής. Εξέλιξη, είδη, διαφοροποιήσεις. Παρουσίαση του έργου των σημαντικότερων στιχουργών του νεοελληνικού τραγουδιού. Θα δοθεί και ενδεικτική ή πλήρη εργογραφία. Στίχος και ποίηση στο ελληνικό τραγούδι.

Διαφορές και ομοιότητες.

Συζήτηση επάνω σε τεχνικές στιχουργικής, μέτρα, τονισμούς. Ρυθμός και σωστός τονισμός ώστε αυτό που γράφετε να μπορεί να μελοποιηθεί. Ο τρόπος που βλέπω εγώ τον στίχο, ο τρόπος που δουλεύω, θεματολογία.

Eργαστήρι επάνω σε στίχους που θα έχουν γράψει οι συμμετέχοντες.

Εργαστήρι με στίχους που θα γράψουν όλοι επάνω στην ίδια μελωδία που θα τους δώσω. Θα ζητήσω μία άγνωστή σας μελωδία από κάποιον γνωστό μου συνθέτη. (Στο πρώτο εργαστήρι ήταν ο Μίλτος Πασχαλίδης, στο δεύτερο…).  Σε όλα τα δίωρα η συζήτηση μεταξύ μας θα έχει πρωτεύοντα ρόλο. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διαδραστικότητα και θα επιδιώκω να κουβεντιάζουμε αρκετά. Στην πορεία και ανάλογα και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μπορεί να μείνουμε περισσότερο σε κάποιο θέμα και λιγότερο σε κάποιο άλλο. Αυτό το “κούρδισμα” συνήθως γίνεται στην πράξη.

Και λίγα λόγια για τον Οδυσσέα Ιωάννου:

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Πέρασε από σχολείο, Πανεπιστήμιο, ωδείο, στρατό, για να καταλήξει στο ραδιόφωνο, κάνοντας καθημερινή εκπομπή επί 22 χρόνια, κάθε απόγευμα 6-8, στον 902 Αριστερά στα fm και στον ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 2000 έως το 2010. Γράφει σε εφημερίδες και περιοδικά από το 1986. (Μουσική, Ένα, VOX, Ήχος, Μετρό, Μελωδία- αρχισυντάκτης-, Δίφωνο, Ριζοσπάστης, Αυγή,  Καθημερινή).

Έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία.

-1999. “Ζει το κορίτσι του fruit punch?” .Συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Κέδρος

-2004. “Κέρματα”. Κείμενα και χρονογραφήματα δημοσιευμένα στο περιοδικό Μετρό και

την Καθημερινή της Κυριακής, από τις εκδόσεις Ιανός

-2011. “Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος- μία αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις”, από τις

εκδόσεις Πατάκη

-2012. “Δημήτρης Μητροπάνος- Χωρίς επίλογο”, από την Minos- Emi.

Έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους Θάνο Μικρούτσικο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Δημήτρη Μητροπάνο, Μίλτο Πασχαλίδη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Γιώργο Νταλάρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Διονύση Τσακνή, Γιώργο Ανδρέου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο, Μίνωα Μάτσα, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργο Σταυριανό, Κώστα Λειβαδά, Βασίλη Λέκκα, Θέμη Καραμουρατίδη, Παντελή Θαλασσινό, Νίκο Ζούδιαρη, Γιάννη Κούτρα, Γιώργο Μεράντζα, Μάριο Φραγκούλη κ.α.