Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στη Δημοτική Πινακοθήκη έργα του Ανατολή Λαζαρίδη, τα οποία αποτελούν δωρεά της συζύγου του Άννας Λαζαρίδη προς την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται συνολικά 65 έργα τα οποία είναι γλυπτά, χαρακτικά, σχέδια και έργα ζωγραφικής, από τη δεκαετία του ’60, κυρίως, και μεταγενέστερα, τα οποία αντιπροσωπεύουν με ευκρίνεια την ώριμη φάση της δουλειάς του καλλιτέχνη και εμπλουτίζουν τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ο Ανατολής Λαζαρίδης υπήρξε πολυσήμαντος δημιουργός. Ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, κριτικός λογοτεχνίας και εικαστικών τεχνών, εικονογράφος βιβλίων και ποιητής, άφησε ενδιαφέρον έργο. Προτομές, ηρώα και ταφικά μνημεία του έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ευρυτανία, Αθήνα, Κάσος, Ήπειρος). Συνεργάστηκε ως κριτικός τέχνης με εφημερίδες της Αλεξάνδρειας και της Αθήνας.  Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τέχνης Μεταλλίου (FIDEM) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης.