Η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει σε συνεργασία με το Μουσείο της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ, …

έκθεση-αφιέρωμα στον νομπελίστα αμερικανό συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Ernest Hemingway: From Life to Fiction (Ernest Hemingway: Από τη ζωή στο έργο) θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011, στις 20:30, στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τη ζωή και το έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ μέσα από φωτογραφίες που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό. Το πρωτότυπο αρχειακό υλικό από την συλλογή του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ προβάλλει πτυχές από την πολυτάραχη ζωή του αμερικανού συγγραφέα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου ο Χέμινγουεϊ επηρεάστηκε και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του.

Η έκθεση εστιάζει στους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του νομπελίστα συγγραφέα, σκιαγραφώντας παράλληλα το πώς αυτός εμπνεύσθηκε για το συγγραφικό του έργο. Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις πολεμικές του ανταποκρίσεις μέχρι τα Σαφάρι στην Αφρική, τις ταυρομαχίες στην Ισπανία και την παραμονή του στην Κούβα, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ έχει ενσωματώσει σε κάθε έργο του τις εμπειρίες από τις ανά τον κόσμο περιηγήσεις τους.

O Έρνεστ Χέμινγουεϊ (21 Ιουλίου 1899 – 2 Ιουλίου 1961) συγκαταλέγεται  στους σημαντικότερους αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα. Μέλος της αποκαλούμενης \”Χαμένης Γενιάς\” των αμερικανών διανοούμενων που εγκαταστάθηκαν στο Παρίσι κατά το Μεσοπόλεμο, επηρέασε με τον αφηγηματικό του λόγο την αμερικανική και παγκόσμια λογοτεχνία. Την εποχή του όμως απασχόλησε και με την πολυτάραχη προσωπική του ζωή, στην οποία έβαλε ο ίδιος τέλος αυτοκτονώντας το 1961. Αν και γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τη ζωή του σημάδεψαν τα ταξίδια του σε όλο τον κόσμο από τα οποία εμπνεύσθηκε για τα έργα του. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ανοιχτή συζήτησηΠέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011, 20:00

Ο δικός μου Hemingway

Σε μια συζήτηση ανοιχτή για το κοινό, δέκα γνωστοί έλληνες συγγραφείς μιλούν για τον αμερικανό συγγραφέα καθώς και την επιρροή που άσκησε στο λογοτεχνικό τους έργο. H εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Προβολές

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011
18:00 Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ (100’)
20:00 Αποχαιρετισμός στα Όπλα (1932, 100´)

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011
17:30 Για ποιον χτυπά η καμπάνα (1943, 158´)
20:00 Χιόνια στο Κιλιμάντζαρο (1952, 114´)

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
 
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση και εξοικείωση των παιδιών με το έργο του Ε. Χέμινγουεϊ μέσα από διαδραστικό παιχνίδι

Διάρκεια: 80´
Ηλικίες: Γυμνάσιο – Λύκειο
Συμμετοχή: Δωρεάν