Η παράστασή μας «Αρίστος» στο θέατρο του Νέου Κόσμου, μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο στη Θεσσαλονίκη του 50 και του 60, «τη νύφη του Θερμαϊκού» με όλες τις μυρωδιές της παλαιότερης ζωής, και τις όμορφες αλλά και τις πολύ πολύ άσχημες, με αφορμή τη ζωή και το θάνατο του Αριστείδη Παγκρατίδη, που καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον και εκτελέστηκε στο Σέιχ Σου, στον τόπο που υποτίθεται πως δρούσε ως δράκος.

Ένα παιδί που μεγάλωσε μόνο του, ο πατέρας του δολοφονήθηκε για πολιτικούς λόγους από έναν συγχωριανό του, η μάνα του πλύστρα, απούσα απ’ το σπίτι (τον μεγάλωνε ουσιαστικά η γειτονιά), ένα παιδί που αναγκάστηκε να πουλάει το αίμα του και το κορμί του για να φάει μια τυρόπιτα, που δούλευε στα πανηγύρια και στα χαμαλίκια για ένα μεροκάματο, ένας κοινωνικά αδύναμος άνθρωπος, έγινε τελικά το εξιλαστήριο θύμα μιας ανθρωποφαγικής κοινωνίας. Αστυνομία, παρακράτος, αρχές και δικαστές, έφτιαξαν ένα μηχανισμό, ένα σχέδιο, αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και καταδικάσανε τετράκις εις θάνατον και βιαστικά (μέσα σε δυο χρόνια), εκτέλεσαν  έναν ευάλωτο άνθρωπο, λόγω της κοινωνικής του θέσης και της σεξουαλικής του ταυτότητας.

Πόσοι άνθρωποι ακόμα και τώρα, στην Ελλάδα του ‘18, δεν είναι εκτεθειμένοι σε άπειρους κινδύνους; Εύκολα θύματα της βίας, ανυπεράσπιστοι, αποκλεισμένοι, στιγματισμένοι.

Το κείμενο του Θωμά Κοροβίνη είναι συγκλονιστικό. Βαθιά συγκινητικό κι αποκαλυπτικό. Αυτό όμως που με συγκίνησε σε αυτή τη διαδρομή, των δοκιμών και παραστάσεων, είναι η μεγάλη ευαισθησία του νεαρού μας σκηνοθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου, που με τόσο πάθος και επιμονή επέλεξε αυτό το κείμενο για να μιλήσει γι’ αυτή τη μεγάλη αδικία που έγινε στο παρελθόν, αλλά και για όλες τις αδικίες που εξακολουθούν να γίνονται.

Info: 

Η Ελένη Ουζουνίδου γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Απόφοιτος του ΚΘΒΕ. Εργάζεται στο θέατρο κυρίως, αλλά και στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αυτήν την περίοδο είναι μία από τους 3 πρωταγωνιστές της παράστασης ΑΡΙΣΤΟΣ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Φωτογραφίες: ©Δομνίκη Μητροπούλου


Διαβάστε επίσης:

Αρίστος, από την GOO Theatre Company στο Θέατρο του Νέου Κόσμου | Πληροφορίες: nkt.gr