Δουλεύοντας από τη θέση της δραματουργού στην παράσταση An Umbra Story σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να μοιραστώ αυτή τη στιγμή (λίγο πριν την πρεμιέρα). Μια συγκεκριμένη νοηματοδότηση της παράστασης; Μια πιθανή θεωρητική πλαισίωση; Μια λιγότερο ή περισσότερο αφαιρετική περιγραφή των όσων κανείς πρόκειται να δει στη σκηνή ή ίσως ποιος είναι ο ρόλος της δραματουργού σε ένα χορογραφικό έργο (ερώτηση που επανέρχεται όλο και πιο συχνά) ή πώς είναι να δημιουργείς στο σύγχρονο τοπικό συγκείμενο με τα ιδιαίτερα κοινωνικά-πολιτικά του χαρακτηριστικά;
Τελικά, επαναφέροντας συχνά τη σκέψη ότι στα μάτια των θεατών παρουσιάζεται ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (το οποίο, ναι, συνήθως αλλάζει σε μια επόμενη παρουσίαση), αυτό που ίσως σπάνια γίνεται ορατό και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το τι προηγείται. Μέσα σε μια δημιουργική διαδικασία – μεταξύ άλλων- αποκαλύπτονται οι δυναμικές και οι σχέσεις της ομάδας, οι διαφορετικές θέσεις εργασίας η παράπλευρη γραφειοκρατική εργασία που έχει να κάνει μια/ένας καλλιτέχνιδα/ης, αμφιβολίες και στιγμές ευχαρίστησης. Υπάρχει συνταγή για ένα επιτυχημένο χορογραφικό έργο; Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις πιστά όλα τα στάδια που έχεις προκαθορίσει; Έτσι, θυμήθηκα και κατέγραψα συνοπτικά με τη μορφή μιας εξατομικευμένης “συνταγής” αντί ημερολογίου τα στάδια από την πρώτη στιγμή που μίλησα με τον Άγγελο (Παπαδόπουλο) στο τηλέφωνο μέχρι λίγο προτού φτάσει η μέρα της πρεμιέρας και στα οποία συμμετείχα με μεγαλύτερη ή μικρότερη εγγύτητα.
Για να δημιουργήσεις το An Umbra Story χρειάζεσαι:
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
1 αρχική ιδέα ή περισσότερες
1 επιχορήγηση
1 χορογράφο
2 χορεύτριες/τές
1 μουσικό
1 βοηθό χορογράφου
1 σκηνογράφο
1 σύμβουλος δραματουργίας
1 άτομο για την επικοινωνία
1 ή περισσότερα στούντιο για πρόβες
1 χώρο παρουσίασης
πολλές/ούς φίλες/ους
πολλές συζητήσεις
άγχος και αμφιβολία
ευχαρίστηση και χιούμορ
κείμενα, τηλεφωνικές κλήσεις, διαδικτυακές συναντήσεις
ορισμένες νέες ιδέες
Μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα παραβλέποντας κάποια:
Βάση για το An Umbra Story: Σκέψου ιδέες. Προσπάθησε να απομονώσεις τι σε ενδιαφέρει πιο πολύ τη δεδομένη χρονική στιγμή ή τι έχεις πιο έντονη ανάγκη να ακολουθήσεις. Μπορείς να απορρίψεις κάποιες και να καταλήξεις (o προβληματισμός γύρω από την διευρυμένη έννοια του queer, η εγγύτητα και η απόσταση δύο σωμάτων μέσα στο χώρο, το brazilian jiu-jitsu)
Πρώτο Βήμα: Γράψε την ιδέα σου με τη μορφή πρότασης σε πηγές χρηματοδότησης. Περίμενε τα αποτελέσματα της αίτησης. (θετική απάντηση!). Ενημέρωσε την ομάδα.
Δεύτερο Βήμα: Αναζήτησε χώρο προβών. Καλωσόρισε τις/τους συνεργάτιδε/ες σου. Μπες στο στούντιο για την πρώτη περίοδο των προβών. Ξαναδιαβάσε την αίτηση σου. Μοιράσου τις πρώτες σκέψεις σου. Άρχισε να δοκιμάζεις τους κεντρικούς άξονες μέσα από σωματική πρακτική. Συζήτησε με την ομάδα τι σε προβληματίζει και ρώτησε τη γνώμη τους πώς αντιλαμβάνονται τα στοιχεία. Δείξε υπομονή στο να δοκιμάσεις, να αναιρέσεις και να επαναπροσδιορίσεις. Κράτησε στοιχεία και άφησε όσα δεν σου λειτουργούν για λίγο. Σκέψου τι μουσική και/ή ποιο ηχητικό τοπίο θα μπορούσε να συνοδεύει αυτό που φτιάχνεις και προσκάλεσε το μουσικό σου στη διαδικασία.
Πάρε ένα διάλειμμα… ή ανακάλεσε για λίγο το δεύτερο βήμα βλέποντας το βίντεο που τράβηξες στην πρόβα. Μπορείς να κάνεις κάποιες διαδικτυακές συναντήσεις με τη δραματουργό και/ή με φίλες/ους σου για να συζητήσεις που έχεις φτάσει μέχρι τώρα.
Τρίτο Βήμα: Ήρθε η ώρα να επιστρέψεις για το δεύτερο διάστημα των προβών. Επεξεργάσου ξανά τα υλικά που είχατε δοκιμάσει. Πρότεινε καινούργια στοιχεία και επανατοποθέτησε τα προηγούμενα (υπάρχει χρόνος). Αμφισβήτησε, αμφισβήτησε, αμφισβήτησε. Συζήτησε πώς αντιλαμβάνονται τα υπόλοιπα άτομα τη διαδικασία το καθένα από τη δική του θέση. Άνοιξε την πρόβα σου και προσκάλεσε άτομα που εμπιστεύεσαι να δουν το υλικό με φρέσκα ματιά. Ζήτησε από την συνεργάτιδα σου στη σκηνογραφία να δημιουργήσει το σκηνικό χώρο. Σκέψου τι είναι queer για σένα. (καταλήγεις πώς δεν σε αφορά η αναπαράσταση του). Ετοίμασε το επικοινωνιακό υλικό και ανακοίνωσε την παράσταση μέσα από δελτία τύπου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέταρτο Βήμα: Είσαι κοντά στην πρεμιέρα (τώρα έχεις λιγότερο χρόνο). Μπορείς να αμφιβάλλεις για κάποια σημεία και να νιώθεις ανακούφιση για άλλα. Πάρε μια ανάσα. Δοκίμασε να τα βάλεις σε μια σειρά. Αν δεν λειτουργεί δοκίμασε και άλλες εκδοχές μέχρι να νιώσεις ευχαρίστηση. Σκέψου με το φωτιστή σου πώς θα μπορούσατε να στήσετε τα φώτα για να ενισχυθεί αυτό που έχεις φτιάξει. Προσκάλεσε και άλλα άτομα να δουν που βρίσκεσαι. Κάνε κάποιες τελικές διορθώσεις. (είσαι έτοιμος για την πρώτη παρουσίαση)
Πέμπτο Βήμα: Καλωσόρισε το κοινό! Ξεκουράσου!
*διατήρησε σε όλα τα στάδια το χιούμορ σου!
Photo credit: Νεφέλη Γιώτη