Κεραμικές φιγούρες και γλυπτά από ξύλο και μέταλλο, μας παρουσιάζουν «σε άλλη διάσταση πράγματα που τα προσπερνάμε καθημερινά, σαν να φιλοδοξεί να μας κάνει πιο “προσεκτικούς”»

“Πόσες φορές δεν πιάνουμε τον εαυτό μας να αναγνωρίζει μορφές ανθρώπων, ζώων και πραγμάτων στα σύννεφα, στους βράχους και αλλού; Δεν μπορεί παρά να είναι μια ανάγκη που μας δίνει ικανοποίηση, και είναι αυτή η ανάγκη που μας οδηγεί στη ζωγραφική, στη γλυπτική και σε κάθε άλλη μίμηση των μορφών. Είναι η διαδικασία εκείνη που βοηθάει τον άνθρωπο να αυτοπροσδιορίζεται και να εξελίσσεται. Τα μοντέλα συνήθως είναι φυσικά και για να μπορέσει ο άνθρωπος να τα «διαβάσει» – έτσι ώστε να τα καταλάβει- χρησιμοποίησε την γεωμετρία στην πρωταρχική της μορφή. Την εφαρμογή αυτής της γνώσης την βλέπουμε γύρω μας σε κατασκευές που πετούν, πλέουν, και κυρίως κινούνται, φέροντας τους φυσικούς ρυθμούς καταγωγής τους.

Η Χριστιάνα Λαζοπούλου βρίσκει τους κρυφούς αυτούς κώδικες σε μηχανικά μέρη και τους μεταμορφώνει δίνοντάς τους υπόσταση, μετεμψυχώνοντας τους θα λέγαμε, συνδυάζοντας μαζί τους και άλλα στοιχεία. Το υλικό έχει για αυτήν πρωταρχικό ρόλο, το σέβεται και το αναδικνύει. Το έργο της κάνει αναφορές σε έργα και κατασκευές παλαιότερων δημιουργών (Picasso, Caro, Chillida και άλλων). Φτάνει σε ένα αποτέλεσμα πρωτόγονης τέχνης φτιαγμένο με σύγχρονα εξαρτήματα, παρουσιάζοντάς μας σε άλλη διάσταση πράγματα που τα προσπερνάμε καθημερινά, σαν να φιλοδοξεί να μας κάνει πιο «προσεκτικούς», στοιχείο που την χαραχτηρίζει τουλάχιστον καλλιτεχνικά.

Οι κεραμικές της φιγούρες, με εμφανή την ανάγκη να τις επιζωγραφίσει με μοτίβα άλλοτε χρωματιστά, άλλοτε όχι – εγχείρημα δύσκολο και εύκολα παρεξηγήσιμο για κάθε γλύπτη αλλά πάντα ελκυστικό – ενωνουν το αρχέγονο στοιχείο που χαρακτηρίζει την δουλειά της με κάτι πάντα πολύ σύγχρονο. Τα έργα της είναι απλά, εύσχημα και με μεγάλη αίσθηση του μέτρου. Αποφεύγει κάθε σειρήνα εύκολου εντυπωσιασμού που, δυστυχώς, κυριαρχεί στην εποχή μας και όχι μόνο στη τέχνη. Η πρώτη της αυτή ατομική έκθεση – που δεν βιάστηκε να την πραγματοποίησει – δίνει τα καλύτερα εχέγγυα για την μελλοντική πορεία της.”

-Βασίλης Διονυσόπουλος
Ζωγράφος

Χριστιάνα Λαζοπούλου

Η Χριστιάνα Λαζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Paris VIII το 1990. Αρχικά μαθήτευσε στο εργαστήριο του γλύπτη Στέλιου Τριάντη και στη συνέχεια σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με καθηγητή τον Θ. Παπαγιάννη. Από το 2008 έως το 2010 διδάχθηκε την τέχνη του κοσμήματος δίπλα στον Άκη Γκούμα. Επί σειρά ετών δίδαξε ζωγραφική και κεραμική σε Δήμους και Μουσεία. Από το 2016 διδάσκει στη δημόσια εκπαίδευση.  Είναι γραμματέας της εφορίας γλυπτικής του ΕΕΤΕ.