Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον μήνα Νοέμβριο πάει σινεμά με ένα ποδήλατο, τιμά τα 100 χρόνια της Μεξικανικής επανάστασης με …

14 ξεχωριστές ταινίες, χορεύει με Ομάδες Σύγχρονου Χορού από Ελλάδα, Ισραήλ και Κορέα, παρακολουθεί από κοντά τη νέα δουλειά 10 θεατρικών θιάσων, μαθαίνει και διασκεδάζει με Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους.

Το πρόγραμμα αναλυτικά

Κινηματογράφος

Πέμπτη 11 έως Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Bicycle Film Festival – Προβολές και Έκθεση Εικαστικών

Το Βicycle Film Festival είναι ένα διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρικό θέμα το ποδήλατο, που ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, ετησίως. Από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου θα βρεθεί για πρώτη φορά και στην Αθήνα με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει προβολές, ποδηλατοβόλτες, ποδηλατικούς αγώνες, BMX επιδείξεις, ανοιχτές συζητήσεις, parties, συναυλίες και μια εικαστική έκθεση με θέμα και έμπνευση πάντα το ποδήλατο.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης θα φιλοξενήσει από τις 11-25 Νοεμβρίου την Έκθεση Εικαστικών και ένα διήμερο εκλεκτικό πρόγραμμα προβολών το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, με τρεις προβολές κάθε μέρα.

Ενώ, με την ενότητα FUN BIKE SHORTS, το φεστιβάλ προτρέπει καθημερινούς ανθρώπους να φτιάξουν την δική τους ποδηλατική ταινία μικρού μήκους ενώ με την ενότητα URBAN BIKE SHORTS αναδεικνύει την άνθηση της αστικής ποδηλασίας δίνοντας βήμα σε ομάδες freestyle, ΒMX, fixed gear και trial. Αυθεντικό grassroots φεστιβάλ, το BFF επιδιώκει ν’ ανακαλύψει το ποδηλατικό δημιουργικό πνεύμα κάθε πόλης που επισκέπτεται.

Επιπλέον, η ελληνική έκδοση του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και μια GREATEST HITS ενότητα, δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει ορισμένες από τις καλύτερες ταινίες που έχει φιλοξενήσει στα δέκα χρόνια του παγκοσμίως. Όλα αυτά στις εφοδιασμένες με τα πλέον εξελιγμένα συστήματα εικόνας και ήχου αίθουσες του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Στην Έκθεση Εικαστικών στο πλαίσιο του Bicycle Film Festival Athens, από τις 11 έως τις 25 Νοεμβρίου, συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο Χάρης Κοντοσφύρης και ο Αντώνης Βολανάκης, contemporary illustrators όπως η Σοφία Αργυρού και ο Peio Tofu, ο κινηματογραφιστής Θοδωρής Προδρομίδης κ.α. Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 21:30.

Με το τέλος των προβολών καθημερινά η δράση θα μεταφέρεται σε γνωστά στέκια της πόλης για μια σειρά από συναυλίες και parties.

Πέμπτη 18 έως Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Φεστιβάλ Κινηματογράφου – 100 Χρόνια Μεξικάνικη Επανάσταση

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνει με τη News Star το Φεστιβάλ Μεξικανικού Κινηματογράφου για τα 100 Χρόνια της Μεξικανικής Επανάστασης και στον δε Κινηματογράφο του Ιδρύματος θα προβληθούν από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 έως την Tετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 σε δύο παραστάσεις καθημερινά πολλές από τις καλύτερες ταινίες του Μεξικανικού σινεμά, μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ, πολλές από αυτές διεθνώς βραβευμένες όπως: El prisionero 13 (1933), El compadre Mendoza (1934), Vámonos con Pancho Villa! (1936),  Reed, México insurgente, Viva Zapata! (1952), ή τα ντοκιμαντέρ The Revenge of Pancho Villa (1936) Σκηνοθεσία: Edmundo Padilla, Félix Padilla, Que Viva Mexico!- Da zdravstvuyet Meksika! (1979).

Στην πρεμιέρα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ 100 Χρόνια Μεξικάνικη Επανάσταση την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 20:00 θα μιλήσει ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Μεξικού Eduardo Buenrostro.

Θέατρο

20 Νοεμβρίου -19 Δεκεμβρίου
LOW  BUDGET  FESTIVAL – 10 Ελληνικές Θεατρικές Ομάδες παρουσιάζουν τη νέα τους παραγωγή
Στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο -2

Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους

Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA) – Βραδιές κουκλοθέατρου

Κάθε Πέμπτη στις 22:00 παραστάσεις για ενήλικες. Αίθουσα: 921931 (bar-restaurant -3ος όροφος)
Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30 παραστάσεις για παιδιά. Αίθουσα: BLACK BOX

Για 2η χρονιά συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA). Το μεγάλο και συνεχές ενδιαφέρον τόσο του ενήλικου όσο και του παιδικού κοινού για τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου οδηγούν τους δύο φορείς σε μία ακόμη διευρυμένη συνεργασία με στόχο τόσο τη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης όλων όσων ενδιαφέρονται για το κουκλοθέατρο όσο και την προσφορά ποιοτικού προγράμματος στους μικρούς φίλους του κουκλοθέατρου. Έτσι, το Νοέμβριο  ξεκινούν και πάλι  οι  εναλλασσόμενες παραστάσεις, από διαφορετικό θίασο κάθε φορά, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους  να έλθουν σε στενή επαφή με τη μοναδική αυτή μορφή τέχνης της εμψύχωσης και του ονείρου.

Το Πρόγραμμα

Βραδιές Κουκλοθέατρου για Μεγάλους. Κάθε Πέμπτη στις 22:00
Αίθουσα: 921931 (bar-restaurant -3ος όροφος)

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010
Κουκλοθίασος «Ο τρελός του βασιλιά». Αλέξανδρος Μονοκάνδυλος: Παρουσίαση για το Ιαπωνικό Κουκλοθέατρο. Παράσταση: «ο Κανείς και ο Τίποτα»

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Κουκλοθέατρο ParaMana. Παράσταση: Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Θέατρο Τέχνης  Νεύμα. Παράσταση: Λεμονιά

Κουκλοθέατρο για Μικρούς. Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30
Αίθουσα: BLACK BOX

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010
Κουκλοθέατρο ParaMana. Παράσταση: Το κορίτσι που ήθελε να αγγίξει το μισοφέγγαρο

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010
ομάδα κουκλοθέατρου και αφήγησης παραμυθιού φτουξελευτερία. Παράσταση: Όταν η Κόκκινη Κλωστή χάθηκε στο Μεγάλο Δάσος

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Θέατρο Σκάλα. Παράσταση: Το Μαγεμένο Πράσινο

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Θέατρο Κούκλας Κοκου-Μουκλό. Παράσταση: Η Φεγγαρόσουπα

Χορός

Τετάρτη 3, Πέμπτη 4 & Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010, στις 21:00
Πάντα Κτήνη, ομάδα χορού Ditto

Στο αέναο παιχνίδι της επιθυμίας και του φόβου, όλα αρχίζουν και τελειώνουν με το ίδιο το παιχνίδι… Ο εγκλωβισμός, η αναζήτηση χώρου, η διεκδίκηση, η σύγκρουση, η επιβολή και η απόδραση στήνουν ένα γνώριμο παιχνίδι δράσεων που άλλοτε οδηγεί σε αδιέξοδο επαναλήψεων και άλλοτε σε τέλος.

Η μουσική κατέχει οργανικό ρόλο στην παράσταση, εμπνέεται από παραδοσιακά, ρυθμικά,  μελωδικά μοτίβα και αποδίδεται με μινιμαλιστικές συνθέσεις και παράλληλη χρήση ηλεκτρονικών effects, ζωντανά επί σκηνής, από βιολί και φωνή.

Συντελεστές: Χορογραφία: Ιωάννα Βασιλακοπούλου, Δραματουργική επιμέλεια: Δανάη Σπηλιώτη, Σκηνογραφία – κουστούμια: Μαρία Καραθάνου, Μουσική: Στέφανος Φίλος, Φωτισμοί: Θωμάς Γκίνης, Φωτογραφίες: Χρύσα Τσοβίλη, Θωμάς Γκίνης, Γραφιστικός σχεδιασμός: Μυρτώ Στεφανάκη, Video: Θωμάς Γκίνης, Web design: Ναπολέων Βραχνάς, Υπεύθυνη Παραγωγής: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου, Παραγωγή: Ditto ομάδα χορού

Ερμηνευτές: Μαίρη Φώφη Ανέστου, Ελισσαίος Βλάχος, Ανδρέας Ράμα, Νεφέλη Σταμούλη, Ιφιγένεια Αλυσανδράτου

Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου την παράσταση χορού διαδέχεται μουσική συναυλία της EleKtroBalKana με ενιαίο εισιτήριο εισόδου.

H EleKtroBalKana είναι μια σύμπραξη μουσικών με διάθεση να παίξουν ηλεκτρο-ακουστικά σκοπούς και τραγούδια, από την Ανατολή ως την Δύση, δημιουργώντας πρωτότυπα θέματα πάνω σε παλιούς, παραδοσιακούς ρυθμούς. Το αποτέλεσμα είναι ήχοι και beats που θα άκουγε κανείς από ένα πανηγύρι μέχρι ένα electro party. EleKtroBalKana: Στέλιος Γιαννουλάκης (lap top, controllers), Αλέξης Νόνης (κρουστά), Κώστας Πιστιόλης (κλαρίνο, γκάιντα, φλογέρες), Δημήτρης Τσεκούρας (μπάσο), Στέφανος Φίλος (βιολί, effects), quest συμμετοχές: Κλέων Αντωνίου (κιθάρα, φωνή) & Ματούλα Ζαμάνη (φωνή).

Τετάρτη 17  έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Τρεις Ομάδες, Τρεις Χορογραφίες,  Έξι Παραστάσεις Σύγχρονου Χορού από το Ισραήλ

Τετάρτη 17 & Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010: Arkadi Zaides
Κυριακή 21 & Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010: Niv Sheinfeld/ Oren Laor
Σάββατο 27 & Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010: Yasmeen Godder

Αίθουσα: Θέατρο

13, 14, 19, 20, 21, 26, 27, 28 Νοεμβρίου 2010, στις 21.30
mind the map. fingersix – Yunjung Kim

Οι fingersix | athens συνεργάζονται με την Κορεάτισσα χορογράφο και περφόρμερ Yunjung Kim σε καλλιτεχνικό, αισθητικό και “ηθικό” επίπεδο για την δημιουργία της διαπολιτισμικής παράστασης χορού mind the map. Με αφετηρία το σώμα και την εκφραστική του δύναμη, η παράσταση mind the map διερευνά τα όρια της ετερότητας σε ηθικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Η παράσταση εμπνέεται από ποικίλες τελετουργίες, όπως θρησκευτικές (γάμοι, κηδείες, βαφτίσεις κλπ), κοινωνικές (γιορτές, εθνικοί εορτασμοί, γλέντια, φαγητό, διαδήλωσεις, αθλητικοί αγώνες κλπ), καθημερινές (χαιρετισμοί, αποδοκιμασία, επιδοκιμασία, ζητωκραυγές κλπ), αρχετυπικές (γέλιο, κλάμα, σεξ κλπ),και συνοδεύεται από πρωτότυπη μουσική σύνθεση ελληνικών και κορεάτικων ήχων από τον infinitelivez. Οι ήχοι φτάνουν στο θεατή από διαφορετικές κατευθύνσεις προσφέροντάς του μια πλούσια ηχητική εμπειρία και παραπέμποντάς τον συμβολικά στην έννοια της προέλευσης (Ανατολή – Δύση).

Συντελεστές: Concept: fingersix | athens, Yunjung Kim, Σύνθεση: Σοφία Μαυραγάνη, Ερμηνεία: Νικολέτα Ξεναρίου, Yunjung Kim, Σύνθεση /Ερμηνεία: Infinite Livez, Φωτισμοί: Διονύσης Ευθυμιόπουλος, Παραγωγή: fingersix/athens

Τρίτη 30 Νοεμβρίου & Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010, στις 21:30
Σταχτοπούτα. ΜΥΙΑ Ομάδα Σύγχρονου Χορού

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Δήμητρα Πεμούση, Χορογραφία: Άννα Ανυφαντάκη, Γαβριέλλα Ανυφαντάκη, Κοστούμια:  Χρύσα Στρουγκόφ, Μουσική: Exhibition opera, Φωτογραφίες: Κώστας Κωστόπουλος, Φωτισμοί: Κωστής Γκίκας, Κατασκευή παπουτσιών: Κ. Κωστόπουλος, Β. Μαλτσάκη.

Ερμηνεύουν: Γαβριέλλα Ανυφαντάκη, Άννα Ανυφαντάκη, Αλεξάνδρα Κοντοθανάση, Βασίλης Μεσσαριτάκης, Μιχάλης Περπερίδης, Έλενα Ανδρεουλάκη, Γιώργος Τσοπανίδης, Χριστίνα Τσάτσου.

Σεμινάριο 

ΠΑΡΑ – ΜΥΘΕΟΜΑΙ. Προφορική Αφήγηση και η Τέχνη του Λόγου. Με την ψυχοπαιδαγωγό – παραμυθού Σάσα Βούλγαρη

Ένα σεμινάριο που προτείνει μια διερεύνηση στη μαγεία της προφορικής αφήγησης και μια γνωριμία με τις τεχνικές της και τα μυστικά της. Αποτελείται από τρεις κύκλους, των δέκα τρίωρων συναντήσεων, που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ανεξάρτητα από αυτόν που έχει προηγηθεί, και που ο κάθε κύκλος θα αναφέρεται σε μια ξεχωριστή θεματική ενότητα.

Α΄ Κύκλος, 2 Νοεμβρίου έως 28 Δεκεμβρίου 2010,
Κάθε Τρίτη 18:00-21:00. Θέμα: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Β΄ Κύκλος: 11 Ιανουαρίου έως 15 Μαρτίου 2010
Κάθε Τρίτη 17:30-20:30. Θέμα: ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Γ΄ Κύκλος: 22 Μαρτίου έως 7 Ιουνίου (εκτός των διακοπών Πάσχα)
Κάθε Τρίτη  17:30-20:30. Θέμα: ΜΥΘΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ: ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες-συμμετοχή: 210 9572613, 6972 261037
http://www.facebook.com/profile.php?id=1116545507&ref=ts
[email protected]

Συνεχίζονται…

Θέατρο

Μαύρα Γράμματα σε Άσπρο Φόντο, του Ρούμπεν Γαλιέγο. Έως 16 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στις 21:00,

Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο

Έργο με βιογραφικό χαρακτήρα που περιγράφει τη ζωή ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες στη σύγχρονη κοινωνία, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη δύναμη, την αγάπη για τη ζωή και την ακατανίκητη επιθυμία του ανθρώπου να επιβιώσει πέρα από οποιαδήποτε δυσκολία. Ο πρωταγωνιστής Γιώργος Χρηστάκης (ηθοποιός, χορευτής και χορογράφος) γνωρίζει εκ πείρας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι περιορισμένης κινητικής ικανότητας, όντας και ο ίδιος σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Παίζουν: Γιώργος Χρηστάκης, Προμηθέας Νερατίνι Δοκιμάκης, Στέλλα Χατζημιχελάκη, Φώτης Λαγανόπουλος

Έκθεση

«10+1». «Έντεκα νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες σχολιάζουν το ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του ’80»
Έκθεση στο πλαίσιο του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Έως 7 Νοεμβρίου 2010

Ένα από τα έργα της έκθεσης είναι βασισμένο στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Sweet Country –Γλυκιά Πατρίδα».

Θεατρική Παράσταση για τα Παιδιά

Το Τραγούδι της Γης, Έως τις  19 Δεκεμβρίου, κάθε Κυριακή στις 11:30

Κείμενα-Στίχοι: Λεωνίδας Ψέλτουρας, Άννα Παπαμάρκου, Σκηνοθεσία: Άννα Παπαμάρκου
Εταιρία Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Λώτινος Ήλιος

Μια οικολογική θεατρική παράσταση – ύμνος στη Μητέρα Γη και ένα τρυφερό τραγούδι για όλα τα πλάσματά της, που  προτάσσει το «Εμείς» αντί του «εγώ» και αφυπνίζει την οικολογική συνείδηση. Επιβλητικές μάσκες, γιγάντιες κούκλες και πολύχρωμες σκιές συναντούν την εκφραστικότητα των ηθοποιών μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων, μουσικής και χορού.

Παίζουν: Αγγελική Ματοπούλου, Άννα Παπαμάρκου, Ειρήνη Ανδρέου, Σταυρούλα Καλαϊτζή