Την Τετάρτη 27 Αυγούστου, αμέσως μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2014, εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, στα Φηρά Σαντορίνης, η ατομική αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Λευτέρη Κορωνιού με τίτλο “Εικόνες της ζωής μου”, που είναι και η πρώτη ατομική του έκθεση στο νησί της καταγωγής του.

Ο 65χρονος Σαντορινιός αυτοδίδακτος ζωγράφος ανήκει στην κατηγορία των naif λαϊκών καλλιτεχνών, έχοντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπική γραφή και τεχνοτροπία στα έργα του. Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα που ζωγραφίζει για περισσότερες από τρεις δεκαετίες από μια απαράμιλλη εσωτερική ευαισθησία για όλα τα θέματα που αφορούν στη ζωή του (εργάσθηκε ως υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος) και περιστρέφονται γύρω από τη θάλασσα και τους ανθρώπους της, αφού αισθάνθηκε την ανάγκη να μεταβάλλει σε εικόνα όλα τα βιώματα του. Οδηγούμενος από το ένστικτό του, ζωγραφίζει με δική του τεχνοτροπία λάδια, ξύλο, ακουαρέλες και ψηφίδες από καπλαμά. Ο Λευτέρης Κορωνιός καλλιέργησε αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς και με λαμπερά έντονα χρώματα μας δίνει κυρίως θέματα όπως οι νησιώτικες σκηνές, τα ψαροκάϊκα και τα σκάφη, οι ναύτες και οι λιμενικοί από τον τόπο του, τη Σαντορίνη.

Ο Λ. Κορωνιός είχε λάβει μέρος στην Τζιά σε δύο ομαδικές εκθέσεις, μια από τις οποίες ήταν τα «Σιμωνίδεια 1984», όπου εξέθεσε έργα του μαζί με τους Μιγάδη, Φασιανό και Ψυχοπαίδη.

Η παρουσίαση στο Μέγαρο Γκύζη ενός συνόλου ζωγραφικών έργων των τελευταίων 25 ετών του Λευτέρη Κορωνιού δίνει την ευκαιρία σε αυτόν που θα τα δει να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το εκφραστικό του ιδίωμα και τη δημιουργία του, για τη συνεισφορά του εν τέλει στο χώρο της τέχνης.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.