Διάλεξη του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη και συνεργάτη του University College London, Gregory Thompson, θα δοθεί την Κυριακή 28/2/16 στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616).

Η διάλεξη πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με τη συνεργασία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, του Βρετανικού Συμβουλίου (στο πλαίσιο του προγράμματος Shakespeare Lives) και της Βρετανικής Πρεσβείας.

“Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει”

…ενώ οι καιροί αλλάζουν. Τα έργα του Σαίξπηρ εξακολουθούν να ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές του κόσμου και να μιλούν στις καρδιές των ανθρώπων. Ο Gregory Thompson –με σημεία αναφοράς, στη διάλεξή του, την παρουσίαση σαιξπηρικών παραστάσεων στο βρόχινο δάσος της Καραϊβικής, στην εκκλησία όπου έχει ταφεί ο μεγάλος δραματουργός, στο Κατμαντού αλλά και τις παραγωγές του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου– θα εξερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στον καιρό στον οποίο γράφτηκε ένα θεατρικό έργο, στον χρόνο της δραματουργικής δράσης και στην εποχή παρουσίασης μιας παραγωγής. Θα αναφερθεί επίσης στον τρόπο με τον οποίο επιδρά η σχέση αυτή στο κοινό του σήμερα, σε μια εποχή όπου ο Σαίξπηρ παραμένει πάντα επίκαιρος.

Τη διάλεξη θα ακολουθήσει κλειστή συζήτηση του Gregory Thomson με ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών και φοιτητές θεατρικών πανεπιστημιακών τμημάτων με κεντρικό άξονα τη σκηνοθετική και υποκριτική προσέγγιση των έργων του Σαίξπηρ.

Ποιος είναι ο Gregory Thompson

O πολυβραβευμένος θεατρικός σκηνοθέτης Gregory Thompson (Δημιουργικός Επιχειρηματίας in Residence στο University College London-UCL), είναι δημιουργός παραστάσεων που συνδυάζουν την ανατρεπτική και πρωτοποριακή σκηνοθεσία με τη διαδραστική σχέση ηθοποιών-θεατών. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις, μεταξύ άλλων, για την Royal Shakespeare Company και το Young Vic, ενώ έχει παρουσιάσει έργα του σαιξπηρικού ρεπερτορίου σε όλο τον κόσμο με τη θεατρική ομάδα AandBC, της οποίας είναι ιδρυτής. Στη συνεργασία του με το UCL, συνδυάζει την επιστήμη με τις παραστατικές τέχνες προκειμένου να οδηγήσει την ακαδημαϊκή έρευνα σε νέα αναπάντεχα πεδία, εφαρμόζοντας δημιουργικές και συνεργατικές τεχνικές σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.  

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι:

Πρόγραμμα

12.00 – 13.30 – Διάλεξη του σκηνοθέτη Gregory Thompson
Τίτλος: «Οι καιροί αλλάζουν, αλλά ο Σαίξπηρ μένει»
Μετά τη λήξη της διάλεξης, ο ομιλητής θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με μετάφραση.

14.30 – 16.00 – Κλειστή συζήτηση για επαγγελματίες ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές θεατρικών τμημάτων.
Τίτλος: Δουλεύοντας πάνω στον Σαίξπηρ
Θέμα: Ζητήματα σκηνοθετικής και υποκριτικής προσέγγισης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μιας παράστασης του Σαίξπηρ. Τεχνικές και διαδικασία των δοκιμών.
Αριθμός ατόμων: 30 (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)
Αίθουσα: Βασιλικό Θέατρο, Αίθουσα δοκιμών -3
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.