Η Xippas Gallery, στα πλαίσια του Athens Photo Festival, παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Tod Papageorge, του φωτογράφου του δρόμου και της ασπρόμαυρης αποτύπωσης χαλαρών στιγμών.

Ο Tod Papageorge στην έκθεση αυτή, η οποία έχει τίτλο Here and There: Photographs of the Acropolis and Central Park, θα παρουσιάσει αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις ενότητες Passing Through Eden: Photographs of Central Park και Acropolis.

Οι δυο αυτές ενότητες περιλαμβάνουν φωτογραφίες από το Central Park της Νέας Υόρκης από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 μέχρι την δεκαετία του ’90 και φωτογραφίες από την Ακρόπολη της δεκαετίας του 1980.

O Papageorge απαθανατίζοντας ανέμελες φαινομενικά στιγμές χαλάρωσης των Nεοϋορκέζων στο Πάρκο, καταφέρνει να αιχμαλωτίσει όλη την γκάμα των αισθημάτων, των ποιοτήτων και των εκφάνσεων της ανθρώπινης ζωής από την πιο όμορφη στην πιο νοσηρή και από την πιο δραματική στην πιο ιλαρή.

Aνάλογο μείγμα ειρωνείας αλλά και ηδυπάθειας συναντάμε και στις εικόνες της Ακρόπολης, όπου ο Papageorge φωτογραφίζει μνημεία και νεαρούς Aμερικάνους τουρίστες σε αρμονική σύζευξη κάτω από τον αττικό ουρανό.

Ο Tod Papageorge είναι διευθυντής του τμήματος φωτογραφίας του Πανεπιστημίου του Yale από το 1979 μέχρι σήμερα, έχοντας επηρεάσει ως καθηγητής την οπτική εκατοντάδων φοιτητών του, κάποιοι από τους οποίους όπως οι Gregory Crewdson, Philip-Lorca diCorsia, Anna Gaskell, Katy Grannan και Abelardo Morell, κατέχουν σήμερα πολύ υψηλή θέση στην ιεραρχία της σύγχρονης εικαστικής σκηνής.

H έκθεση του Tod Papageorge ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου στην Xippas Gallery και την Tρίτη 30 Σεπτεμβρίου στις 20.00 θα δώσει διάλεξη στην Eλληνοαμερικάνικη Ένωση (Mασσαλίας 22).

Credits: The Acropolis, Athens, 1984 και Central Park, 1982
Copyright Tod Papageorge
Courtesy Pace/ΜacGill Gallery, New York