Ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά και την Time Heritage προσφέρει ένα ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακό σεμινάριο για όσους επιθυμούν να οργανώσουν και να διατηρήσουν σωστά τα οικογενειακά τους ντοκουμέντα και κειμήλια και να ανακαλύψουν την ιστορία του Βύρωνα με αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες που σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει.

Διάρκεια: 10 ώρες (8 ώρες Διδασκαλία –2 ώρες Πρακτική εξάσκηση)

Διδάσκουν: Κλεοπάτρα Φέρλα, Γιώργος Τζεδόπουλος, Κέλλυ Παπακωνσταντίνου, Αφροδίτη Καμάρα, Μιχάλης Βαρλάς 

Η Ιστορία στο Συρτάρι μου

Η ιστορία μέσα από τις οικογενειακές συλλογές και τα προσωπικά ενθυμήματα
Διαδικτυακό Σεμινάριο Τοπικής Ιστορίας με πρακτική εφαρμογή από το Μουσείο Ιστορίας Δήμου Βύρωνα

18-27 Νοεμβρίου 2020

Η πανδημία μας κλείνει στο σπίτι αλλά μας προσφέρει την ευκαιρία να σκαλίσουμε τα συρτάρια και την μνήμη μας και να μοιραστούμε τις οικογενειακές αναμνήσεις με συγγενείς και φίλους. Ο Δήμος Βύρωνα, σε συνεργασία με τον ιστορικό Μιχάλη Βαρλά και την Time Heritage προσφέρει ένα δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για όσους επιθυμούν να οργανώσουν και να διατηρήσουν σωστά τα οικογενειακά τους ντοκουμέντα και κειμήλια και να ανακαλύψουν την ιστορία του Βύρωνα με αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες που σχεδόν κάθε σπίτι διαθέτει.

Στο σεμινάριο προσφέρονται χρήσιμες συμβουλές για την συντήρηση, την τεκμηρίωση, την ψηφιοποίηση και την προβολή των οικογενειακών αναμνήσεων και ένα έξυπνο σχήμα για την αξιοποίησή τους για την τοπική ιστορία του Βύρωνα. Το σεμινάριο διεξάγεται διαδικτυακά με πρακτική εφαρμογή στα τεκμήρια σας σε εξατομικευμένες συναντήσεις με τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.

Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν μπορούν να παραχωρήσουν αντικείμενα ή ψηφιακά αντίγραφα για την έκθεση και τις δραστηριότητες του Μουσείου. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης για όσους το ζητήσουν. 

Θεματικές ενότητες:

1. Εισαγωγή: Τί είναι η Τοπική Ιστορία και πως συνδέεται με την Προσωπική και Οικογενειακή Ιστορία
2. Η Ιστορία του παππού Βύρωνα . Μια πρωτότυπη παρουσίαση που συνδέει την μεγάλη ιστορία με τα τεκμήρια που σώζονται στα αρχεία και στις προσωπικές συλλογές.
3. Πρώτες βοήθειες για την μνήμη. Διάσωση, συντήρηση, διατήρηση και φύλαξη των οικογενειακών τεκμηρίων.
4. Από το χαρτί στην Οθόνη: Καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση των τεκμηρίων Δυνατότητες, Περιορισμοί και εργαλεία για τη μελέτη και την παρουσίαση της συλλογής μας: Οργάνωση, Ερμηνεία και Παρουσίαση της συλλογής.
5. Μια ιστορία από την συλλογή μας. Σύνθεση και παρουσίαση μιας ιστορίας με βάση τις πληροφορίες και τα τεκμήρια: Σύνθεση κειμένου, συνδυασμός με τα τεκμήρια, υπομνηματισμός, διακειμενικότητα. Δημιουργία Οπτικοακουστικού και Ψηφιακού έργου και διαδραστική παρουσίαση.
6. Κυκλοφορία: από την συγγραφή στην έκδοση, κυκλοφορία στο διαδίκτυο, διαμοιρασμός νέφους και ζωντανές παρουσιάσεις.

* Η Πρακτική εξάσκηση θα διεξαχθεί στο χώρο του Μουσείου σε τεκμήρια που επιλέγετε να εξετάσουμε μαζί. Κάθε εκπαιδευόμενος μπορεί να οργανώσει την δική του συλλογή και να την υποβάλει την παρουσίαση του στους υπεύθυνους για την συλλογή του Μουσείου.