Καλοκαίρι σημαίνει ήλιος, θάλασσα, (η δική μας) Μεσόγειος, αλλά και ψυχαγωγία μέρος αναπόσπαστο της οποίας είναι και το βιβλίο. Το βιβλίο ισούται με φυγή προς το άγνωστο που μας βυθίζει στην ανακάλυψή του σαν να περπατάμε πρώτη φορά, προς το ανεξήγητο, που πολλές φορές χάνει την μαγεία του αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε αλλά συνάμα και προς το μυστηριώδες που στην στοά του βρισκόμαστε αναπάντεχα μόνοι αν αναζητούμε κάτι πέρα από το πεπατημένο.

Στην τελευταία περίπτωση το βιβλίο είναι η συντροφιά μας, το αποκούμπι μας, το απάγγιο μας. Όλα αυτά τα θαυμαστά το δυναμικό και διαχρονικό βιβλίο τα εμπεριέχει και μας επιφυλάσσει εκπλήξεις ευχάριστες. Γιατί αφού μπορούμε να περιδιαβούμε σε ασφαλή μονοπάτια ποιος ο λόγος να δυσαρεστηθούμε? Εκεί έγκειται η επιτυχία ενός καλού συγγράμματος, όταν δηλαδή το βιβλίο έρχεται να καλύψει αυτή τη μοναξιά γιατί το βιβλίο που έχει λόγο και ουσία και κατά προέκταση η ανάγνωση αυτού αποτελεί ένα κομμάτι αυτής της ψυχαγωγίας που όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη της. Και αυτό γιατί ο αριστοτελικός όρος της αγωγής της ψυχής είναι στην πραγματικότητα η καλλιέργεια της ψυχής και το ταξίδι αυτής χωρίς εκπτώσεις. Κάθε αξιόλογο βιβλίο κρύβει μέσα του θησαυρούς, ανοίγει ορίζοντες, μας φέρνει σε επαφή με το παρελθόν ή το παρόν και με βλέμμα στο μέλλον μεταφέρει το πνεύμα μας μακριά, σε άλλους τόπους και χρόνους, σε άλλες σφαίρες προκαλώντας πολλές φορές την ταύτιση του αναγνώστη με τα πρόσωπα στο οποία αναφέρεται γιατί πολύ απλά τίποτα δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, νοερά και αμυδρά έχει κατά μία έννοια ξανασυμβεί.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση αυτή την φιλοσοφία κινούνται οι προτάσεις που θα βρείτε παρακάτω, προτάσεις πολύ συγκεκριμένες, ένθερμα υποστηριζόμενες και αυστηρά επιλεγμένες με κριτήριο την περιπλάνηση σε κόσμους διαφορετικούς γιατί το βιβλίο οφείλει να μας μαθαίνει περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε. Στις επιλογές αυτές θα βρείτε λογοτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους και ανήκουν στο πάνθεον της λογοτεχνικής παραγωγής, αλλά και συγγραφείς που είναι ακόμα ενεργοί και εξελίσσονται, με την παρουσία τους και τα γραπτά τους όμως έχουν ήδη αφήσει την σφραγίδα τους στο μυθιστορηματικό στερέωμα. Με πολύ αγάπη, φροντίδα και στοργή επέλεξα τίτλους ιδιαίτερους που εύχομαι να χαρίσουν όλα αυτά που περιέγραψα προηγουμένως μέσα από τις σελίδες τους. Επιθυμία μου με λίγα λόγια είναι με τα βιβλία που προτείνω να κολυμπήσετε σε νερά μαγικών νησιών και να γευτείτε την παραμυθένια αλήθεια που αυτά εγκιβωτίζουν ελπίζοντας να απολαύσετε κάθε γωνιά τους.

Τελικά σημασία έχει εκτός από την ψυχαγωγία να αποκομίσετε κάτι από αυτά τα βιβλία και αν κάτι σας ταιριάζει να το υιοθετήσετε.

Βιβλία: