Από τις Εκδόσεις Opera κυκλοφορεί το κορυφαίο μυθιστόρημα του Κουβανού συγγραφέα Ενρίκε Σέρπα, με τίτλο “Λαθρεμπόριο”, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.


Περίληψη:

“ Η σκούνα λεγόταν «La Buena Ventura» (Η καλή τύχη) — ένα όνοµα που µπορεί στη στεριά να µην είχε τόση βαρύτητα, αλλά στη θάλασσα, διβάρι δεισιδαιµονιών, θεωρούνταν γούρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που, ενώ προµηνύονταν µανιασµένες καταιγίδες, η µαγεία του εξανέµιζε το φόβο της καταστροφής. Καµία ναυτική προσευχή δεν είχε πιο τονωτικές ιδιότητες, καµία µαγγανεία δε σε προδιέθετε σε τόση αισιοδοξία. Όσο κι αν η θάλασσα µεταµορφωνόταν σε µια τεράστια κι αχόρταγη φαγάνα, όσο κι αν ο άνεµος έβαζε τα πιο τροµερά δυνατά του, όσο κι αν ο θάνατος ζητούσε το αίµα µας µέσα από τα νερά του ερέβους, όσο κι αν βρυχόταν ο τυφώνας, κανείς πάνω στο πλοίο δεν τα ‘χανε.”

Χρησιμοποιώντας με υποδειγματικό και ακριβή τρόπο μια γλώσσα τόσο λόγια όσο και λαϊκή, κατέχοντας σε βάθος την τεχνική του εσωτερικού μονολόγου και γνωρίζοντας άριστα το χώρο και το χρόνο όπου κινούνται οι ήρωές του, ο Σέρπα ιστορεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι κουβανοί ναυτικοί στα χρόνια πριν από την επανάσταση που έφερε τον Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία. Η ζωή ήταν σκληρή κι ανάγκαζε τους άντρες να γίνονται πειρατές, προαγωγοί γυναικών, δουλέμποροι ή λαθρέμποροι αλκοόλ προς τις ακτές των πολύ κοντινών και ελκυστικών ΗΠΑ τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης.

Το Λαθρεμπόριο εκδόθηκε το 1938, απέσπασε τα εγκώμια των σημαντικότερων διανοουμένων της εποχής του, κι έκανε τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ να αναφωνήσει το (ιστορικό, πλέον): «Είστε ο καλύτερος μυθιστοριογράφος της Λατινικής Αμερικής».

 

Ο Ενρίκε Σέρπα (Enrique Serpa) γεννήθηκε το 1900 στην Αβάνα της Κούβας. Από την παιδική του ηλικία, αναγκάστηκε να εργαστεί ως υποδηματοποιός, καθαριστής ή τυπογράφος. Στα δεκαοκτώ του εργάστηκε στη βιομηχανία του ζαχαροκάλαμου, ώσπου ξεκίνησε μια καριέρα δημοσιογράφου σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Αβάνας (El Mundo, Chic, Excelsior, Cuba Contemporanea, Revista Cubana, Gaceta del Caribe, Castalia, Luz, Futuro Social, El Figaro, Social, Carteles, Bohemia…), ενώ ταξίδεψε σε ΗΠΑ, Γουατεμάλα, Βενεζουέλα, Αϊτή, Ισπανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία. Η επανάσταση του 1959 τον βρήκε να υπηρετεί στο Παρίσι ως Ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας της Κούβας. Πέθανε το 1968.