Το Σάββατο (09/09), στα πλαίσια του αφιερώματος «Jazz Διαχρονίες» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη σύγχρονη ελληνική jazz σκηνή, βρέθηκα στον χώρο «Πανοραμικά Σκαλιά» για να παρακολουθήσω τη συναυλία του Γιάννη Κασέτα (τενόρο σαξόφωνο) και του Craig Handy (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο). Λίγο η γαλήνια αίσθηση ενός φθινοπωρινού Σαββατόβραδου, λίγο η μοναδικότητα της jazz ως είδος και σίγουρα ο επιβλητικός χώρος του πολιτισμικού κέντρου-στολιδιού της χώρας μας, έθεταν αρκετά υψηλά τις προσδοκίες του κοινού το οποίο ανταποκρίθηκε γεμίζοντας τον χώρο.

Περίπου 20 περίπου λεπτά μετά τις 9, βγήκαν στη σκηνή ο Γιάννης Κασέτας και ο Craig Handy, με τον δεύτερο να καλωσορίζει και να ευχαριστεί τον κόσμο που είχε μαζευτεί τόσο στα σκαλιά όσο και στους γύρω χώρους. Τους δύο σαξοφωνίστες συνόδευαν τρεις ακόμα μουσικοί, ο Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο), ο Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) και ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης (ντραμς). Τη συναυλία άνοιξε το όμορφο κομμάτι «It’s up to you», μια σύνθεση του Handy από το άλμπουμ «Flow». Η βραδιά κύλισε κυρίως σε ‎bebop‎ και post-bop ήχους, τόσο με πρωτότυπες συνθέσεις των δυο μουσικών, όσο και με παλιότερα jazz κομμάτια όπως το «Moose the mooche» του Charlie Parker στον οποίο και ο Handy αφιέρωσε το τραγούδι με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του θρύλου της jazz (29 Αυγούστου).

Επιπλέον, όπως μας πληροφόρησε ο Αμερικανός σαξοφωνίστας, ακούσαμε το τραγούδι που ο ίδιος ονόμασε «Blues for Saud» που πιθανότατα αποτελεί μια διασκευή του κομματιού «Saud» του Abdullah Ibrahim το οποίο έχει γραφτεί ως αφιέρωμα στον εκπληκτικό πιανίστα της jazz, McCoy Tyner. Δυο από τα κομμάτια που απολαύσαμε στη συνέχεια ήταν το ρυθμικά εναλλασσόμενο «Fat Mummra» και το ατμοσφαιρικό «Fat Mummra melted with honey» που προέρχονται από τον τελευταίο δίσκο του Γιάννη Κασέτα, «Northern Lights», και συγκαταλέγονται στις συνεργασίες του με τον Handy.

Καθ’ όλη την συνολικής διάρκειας 1 ώρας και 30 λεπτών συναυλία, ήταν αρκετές οι φορές που οι δυο σαξοφωνίστες σταματούσαν να παίζουν και κινούνταν με ιδιαίτερη χαλαρότητα στον χώρο της σκηνής, αφήνοντας τους υπόλοιπους μουσικούς να δείξουν τις ικανότητες και το ταλέντο τους επιδιδόμενοι σε solo τα οποία και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο. Ο 55χρονος Αμερικανός μουσικοσυνθέτης και ο Έλληνας σαξοφωνίστας επεφύλασσαν, όπως φάνηκε, το καλύτερο για το τέλος, όπου πραγματικά απολαύσαμε ένα εκρηκτικό solo, με τον  Handy στο σοπράνο σαξόφωνο και τον Κασέτα στο τενόρο σαξόφωνο να συνομιλούν μέσω των μουσικών τους οργάνων.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως επικρατούσε μια συνολικά χαλαρή ατμόσφαιρα τόσο από την πλευρά της μπάντας όσο και από την πλευρά του κοινού το οποίο συνομιλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας προκαλώντας έτσι μια μικρή οχλαγωγία την οποία όμως δεν κατάφερε να καλύψει ο ήχος από τα ηχεία. Παρά το υψηλό επίπεδο όλων των μουσικών, η κακή ακουστική του χώρου σε συνδυασμό με τη φασαρία από την ομιλία των παρευρισκομένων και τον μέτριο, κατά την γνώμη μου, φωτισμό, δεν σου επέτρεπαν να μπεις εύκολα στο κατάλληλο κλίμα ώστε να απολαύσεις στο έπακρο αυτά που η jazz μουσική δύναται να προσφέρει.

Ωστόσο, ήταν συνολικά μια πολύ καλή εμφάνιση από όλους τους μουσικούς που δείχνει ότι η ελληνική jazz μουσική σκηνή έχει σίγουρα τόσο ένα ελπιδοφόρο παρόν όσο και μέλλον. Ο Γιάννης Κασέτας είναι ένας από τους καλύτερους και πιο εκφραστικούς jazz σαξοφωνίστες αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ενώ o Craig Handy, με μια εμφάνιση αντάξια της μακρόχρονης πορείας και συνεργασίας του με μεγάλα ονόματα της jazz, έδειξε ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της γενιάς του. Τέλος, ένα από τα ευχάριστα της βραδιάς που αξίζει να σημειωθεί ήταν η ύπαρξη, ανάμεσα στο κοινό, πολλών οικογενειών με μικρά παιδιά που επέλεξαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία, γεγονός που αναδεικνύει όχι μόνο τη σημασία, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων μουσικών πρωτοβουλιών που τόσο λείπουν από τη χώρα μας και οι οποίες θα αποτελέσουν το μέσο που θα φέρει το μουσικόφιλο κοινό κοντά σε μουσικά είδη που, δυστυχώς, δεν είναι τόσο δημοφιλή.


Διαβάστε επίσης:

Jazz Διαχρονίες στο ΚΠΙΣΝ: Craig Handy, Γιάννης Κασέτας, Theo Kapilidis Quartet