Στις 10 και 11 Ιουλίου η Αθήνα θα αποτελέσει την έμπνευση για 18 σχεδιαστές μόδας από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα συναντηθούν για να

δημιουργήσουν δίκαια και ηθικά, κεκλεισμένων των θυρών στην αίθουσα της ANCE, Μιαούλη 15α στου Ψυρρή, αλλά και στους δρόμους της πόλης μας, από όπου θα αντλήσουν υλικά και ιδέες.

Την πρώτη μέρα οι σχεδιαστές θα συμμετέχουν σε εργαστήρια, στα οποία θα μάθουν νέες τεχνικές δημιουργίας ρούχων και αξεσουάρ από ανακυκλωμένα υλικά, ενώ τη δεύτερη θα περιπλανηθούν στο Γιουσουρούμ στο Γκάζι, από το οποίο θα προμηθευτούν υλικά για να δημιουργήσουν κάτι από κοινού.

Η Fair Trade Hellas, σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τουρκία, υλοποιεί το πρόγραμμα Chic & Ethic, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Grundtvig του ΙΚΥ.

Το Chic & Ethic έχει στόχο να συμβάλει στην προώθηση των αξιών και των εργαλείων της αειφόρου ανάπτυξης στις βιομηχανίες σχεδίου μόδας και ενδυμασίας, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Σκοπός του προγράμματος είναι να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και εργασίας των εργαζόμενων στη βιομηχανία της μόδας και να μειώσει της καταστροφικές συνέπειές της στο περιβάλλον. Είναι ένα πρόγραμμα δομημένο γύρω από 36 καινοτόμους σχεδιαστές, που θα μάθουν στην πράξη να σχεδιάζουν ρούχα σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και του δίκαιου εμπορίου.

Οι σχεδιαστές συμμετέχουν σε εργαστήρια που οργανώνονται στις επτά συμμετέχουσες χώρες, με την Ελλάδα να παίρνει τη σκυτάλη στις 10-11 Ιουλίου. Η τελική εκδήλωση θα γίνει στη Ρουμανία τον Ιούνιο του 2011.

Η οργάνωση Fair Trade Hellas (http://www.fairtrade.gr/) έχει στόχο την προώθηση του κινήματος του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου και της ηθικής κατανάλωσης στην Ελλάδα, μια εναλλακτική πρόταση στο παραδοσιακό εμπόριο, που συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Για το σκοπό αυτό λειτουργεί το πρώτο κατάστημα δίκαιου εμπορίου στην Ελλάδα (προσωρινή διεύθυνση Νίκης 30, Σύνταγμα και από 1η Σεπτεμβρίου Βεΐκου 2, Ακρόπολη) και υλοποιεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εναλλακτική και δίκαιη οικονομία και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Για το πρόγραμμα Chic & Ethic συνεργάζεται με μια ομάδα νέων σχεδιαστριών και δημοσιογράφων, που έχουν δημιουργήσει το ελληνικό Chic & Ethic Lab.