Με την προβολή της ταινίας «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών. Από την Σκοπιά του Νότου» // “Synapse 2: Rethinking Institutional Critique. A View from the South.”, μέρους του προγράμματος της Athens Biennale 2015-2017 “OMONOIA”.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης Σύναψης, οργανώθηκε διεθνές συνέδριο. Οι τέσσερις θεματικές ενότητες του συνεδρίου περιστράφηκαν γύρω από ισάριθμα ερωτήματα. Η πρώτη, με τίτλο «Why, What, And For Whom? Making a Biennial” συζήτησε την καταγωγή και τον προορισμό των οργανισμών τέχνης. Στην δεύτερη, με τίτλο “Common Praxis”, συζητήθηκαν νέες ακτιβιστικές, καλλιτεχνικές και επιμελητικές πρακτικές. Κατά την διάρκεια της τρίτης συνεδρίας, με τίτλο “Regionalism and the New South” που πραγματεύτηκε τη νέα χωρική και γεωπολιτική διαμόρφωση του «Νότου». Η τελευταία συνεδρία με τίτλο «Αcting Out: On the Body Politic” εξέτασε τις νέες  καλλιτεχνικές πρακτικές γύρω από τις ιδέες του σωματικού,  της προσωπικότητας και της αναπαραγωγικής εργασίας. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Athens Biennale και τη Στέγη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο δεκαήμερο μεταξύ 15-24 Απριλίου το Μπάγκειον άνοιξε ξανά τις πόρτες του. Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες του πρώην εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου της Ομόνοιας  παρουσίασαν τη συνέχεια της δουλειάς τους, καθώς και καινούρια projects που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, ή – ακόμα –  γεννήθηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Οι χώροι του ιστορικού ξενοδοχείου στέγασαν μια σειρά από εικαστικά έργα, performances και διαδραστικά workshops, δημιουργώντας έτσι μια ιδιότυπη κοινότητα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, ο χώρος στέγασε δύο, ανοιχτές στο κοινό, συναντήσεις με πρωτοβουλίες καλλιτεχνών της πόλης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα θέματα που τους απασχολούν, με σκοπό να καταλήξουν σε μία ιδιότυπη πλατφόρμα συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της δεύτερης Σύναψης, η συνεργασία σε επίπεδο συνδιοργάνωσης της AB5to6 “OMONOIA” μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Μπιενάλε της Αθήνας ενισχύθηκε με την παραχώρηση, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, του χώρου επί της πλατείας απέναντι από την είσοδο της Βαρβακείου Αγοράς.  Ο χώρος αυτός φιλοξένησε ήδη ένα σεμινάριο σωματικού θεάτρου και, σύντομα, θα παρουσιαστεί το σχέδιο καθημερινής λειτουργίας του για όλη την περίοδο μέχρι το τέλος της Μπιενάλε.

Η Σύναψη 2 συνεχίζει την λειτουργία της στις 25 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 29 του ίδιου μήνα. Στο πλαίσιο του Fast Forward Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, θα πραγματοποιηθεί διήμερο διεθνές συμπόσιο με θέμα Η τέχνη στα σύνορα: Χωρικές πολιτικές και μετα-αποικιακές στρατηγικές στη Μέση Ανατολή σε συνδιοργάνωση της  Στέγης και της Μπιενάλε. Η επιμέλεια του συμποσίου είναι της Κάτιας Αρφαρά (σύλληψη και καλλιτεχνική διεύθυνση Fast Forward Festival και καλλιτεχνική διεύθυνση Θεάτρου & Χορού της Στέγης) και του Massimiliano Mollona (Διευθυντή προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015 – 2017 “ΟΜΟΝΟΙΑ”). Το Μπάγκειον θα υποδεχτεί για ακόμη μια φορά παλιούς και νέους κατοίκους οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Διαβάστε επίσης:

Athens Biennale 2015-2017 – ΟΜΟΝΟΙΑ: Σύναψη 2 – Το πρόγραμμα