Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη το νέο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Τζων Μπάνβιλ, με τίτλο Αρχαίο φως.

Περίληψη

Ποια η διαφορά ανάμεσα στη μνήμη και την επινόηση; Αυτό το ερώτημα στοιχειώνει τον Αλεξάντερ Κλιβ, έναν ηθοποιό του θεάτρου στο γέρμα της σταδιοδρομίας και της ζωής του, καθώς ανασκαλεύει τις αναμνήσεις του πρώτου –και ίσως μοναδικού του– έρωτα (εκείνος, δεκαπέντε, εκείνη είκοσι χρόνια μεγαλύτερη και μάλιστα μητέρα του καλύτερού του φίλου) και σκέφτεται την κόρη του που ο χαμός της οφείλεται σε μια τρέλα όχι μόνο του νου αλλά και της καρδιάς. Όταν η καριέρα του αναβιώνει αναπάντεχα χάρη σ’ έναν κινηματογραφικό ρόλο που ανεξήγητα του προτείνουν, η νεαρή, διάσημη κι ευάλωτη συμπρωταγωνίστριά του, άθελά της, του δίνει την ευκαιρία να δει με επώδυνη διαύγεια το «χάσμα που ανοίγεται πάντα ανάμεσα στην πράξη και την ενθύμησή της». Το Αρχαίο φως, γραμμένο με τον εξαίσιο λυρισμό και το υποχθόνιο χιούμορ που τόσο χαρακτηρίζουν την πρόζα του Μπάνβιλ, πραγματεύεται τα θέματα της αγάπης και της απώλειας, καθώς και το πώς η επινόηση διαμορφώνει τη μνήμη μας – άρα και το παρόν μας. Οι κριτικοί το χαρακτήρισαν ισάξιο της Θάλασσας, του γνωστότερου έργου του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα.

«Από την Ιρλανδία της δεκαετίας του 1950 στο σήμερα, με μια ενδιάμεση στάση σ’ ένα χιονισμένο ψαροχώρι του ιταλικού νότου… Ο Τζων Μπάνβιλ συμπλέκει τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής ενός ηλικιωμένου ηθοποιού για να δημιουργήσει μια εξαίσιας αφηγηματικής ομορφιάς σπουδή πάνω στον έρωτα, την απώλεια και το θάνατο. Η κριτική επιτροπή της Στοκχόλμης πρέπει να σηκώσει πάση θυσία το τηλέφωνο!»

Financial Times

«Ο Μπάνβιλ, άξιος διάδοχος του Ναμπόκοφ, αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό το πνεύμα της εφηβείας, τη λαχτάρα του νεανικού κορμιού για ερωτική εμπειρία, το θόλωμα ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και το συναίσθημα… Η πλούσια από ποιητικές εικόνες πρόζα του χαρίζει στον αναγνώστη την αίσθηση πως γλιστράει αρχοντικά σε μια λίμνη από σοκολάτα που τη γεύεται αργά και άκρως απολαυστικά».

The Independent

«Το Αρχαίο φως μαγεύει τα μάτια και το νου… Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο με απαράμιλλη μαεστρία… Η ασυναγώνιστη πένα του Μπάνβιλ συλλαμβάνει την κάθε στιγμή με ζωγραφική ακρίβεια».

The Scotsman

«Ένας κόσμος όπου το παρελθόν είναι πιο αληθοφανές από το παρόν, και οι νεκροί πιο ζωντανοί και από τους ζωντανούς ακόμη… Ένα εξαιρετικό, αλησμόνητο βιβλίο!»

The Sunday Telegraph

«Εξίσου υπέροχο με τη Θάλασσα που του χάρισε το Man Booker 2005… Ο Μπάνβιλ αποδεικνύει ξανά και ξανά μες στις σελίδες αυτού του βιβλίου πώς μπορεί ένας συγγραφέας να αποδίδει αυτούσια την αληθινή υφή του έρωτα δίχως να καταφεύγει σε ευτελή διεγερτικά τερτίπια. Του αξίζει να πουλήσει δέκα φορές περισσότερα αντίτυπα από τις Πενήντα αποχρώσεις του γκρί!»

Sunday Express

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Τζων Μπάνβιλ γεννήθηκε στο Ουέξφορντ της Ιρλανδίας το 1945. Το πρώτο του βιβλίο, το Long Lankin, εκδόθηκε το 1970. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως λογοτεχνικός συντάκτης των Times της Ιρλανδίας. Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ο αδιάφθορος (μτφρ. Κατερίνα Τζωρίδου, 1998), Η έκλειψη (μτφρ. Ελένη Παγκαλιά, 2002), Η θάλασσα (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2005), Σάβανο (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2007), Άπειροι κόσμοι (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, 2010). Με το ψευδώνυμο Μπέντζαμιν Μπλακ κυκλοφορούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς (μτφρ. Αύγουστος Κορτώ, 2006), Ο ασημένιος κύκνος (μτφρ. Μαρία Φακίνου, 2009), Ο λεμούριος (μτφρ. Μαρία Φακίνου, 2011). Τα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Βραβείο Μπούκερ το 2005 για το Η θάλασσα και το Βραβείο καλύτερου Ιρλανδικού μυθιστορήματος 2012 για το Αρχαίο φως.

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Άπειροι κόσμοι, 2010
Η θάλασσα, 2009
Σάβανο, 2007
Η έκλειψη, 2007
Ο αδιάφθορος, 1998

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΑΠ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μετάφραση: Τόνια Κοβαλένκο
ISBN: 978-960-03-5559-8
σελ. 288
5 Ιουνίου 2013
€ 16,00