Τέσσερις αντιπροσωπευτικές βραδιές της μουσικής τους πορείας, με τραγούδια από τη δισκογραφία τους, αλλά και τραγούδια που δεν έχουν τραγουδηθεί ποτέ, ανάλογα πάντα με τη διάθεση και το κλίμα της κάθε βραδιάς. Παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία, μελωδίες, στίχοι και θεατρικότητα όλα αυτά μαζί επί σκηνής, από μία παρέα ανθρώπων που τους ενώνει η αγάπη τους για τη μουσική και λειτουργούν ανάλογα με το συναίσθημα και τη στιγμή.

Λίγο πριν εμφανιστούν στη σκηνή του Half Note για την πρώτη τους εμφάνιση για το 2018 ο Αργύρης Μπακιρτζής μας μιλάει για την παρέα των Χειμερινών Κολυμβητών, το παρελθόν, το παρόν και το κοντινό τους μέλλον.


Στις αρχές Μαρτίου μας προσκαλείτε στο Half Note για τέσσερις ξεχωριστές εμφανίσεις με τραγούδια από όλη τη 50χρονη μουσική σας διαδρομή. Πηγαίνοντας πίσω στο χρόνο θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πώς ξεκίνησε η ιστορία των Χειμερινών Κολυμβητών;

Δεν θα τις χαρακτήριζα ξεχωριστές. Μπορεί να προκύψουν, μπορεί όχι. Το συγκρότημά μας ξεκίνησε το 1965 όταν ο αδελφός μιας συμφοιτήτριάς μου, ο Ισίδωρος Παπαδάμου, γυμνασιόπαις τότε, μου χάρισε το πρώτο μου μπουζούκι και με καθοδήγησε στον κόσμο της μουσικής για αρκετά χρόνια. Σύντομα προστέθηκε ο Κ. Σιδέρης και όταν αποφασίσαμε, με προτροπή του Ν. Παπάζογλου, με τον οποίο γνωριζόμασταν από πιτσιρικάδες απ’ το Κουλέ Καφέ Θεσσαλονίκης, να κάνουμε τον πρώτο μας δίσκο το 1980, προστέθηκαν οι Μ. Σιγανίδης (κοντραμπάσο, μαντολίνο), Δ. Πολυζωίδης (βιολί) και Γ. Ταμκατζόγλου (κιθάρα).

Στον δεύτερο δίσκο μας, το 1985, συνεργάστηκαν ο Κ. Βόμβολος (ακκορντεόν) και ο Θ. Ρέλλος (σαξόφωνο, κλαρίνο). Αργότερα προστέθηκε και ο Φλ. Φλωρίδης. Μετά άλλος έφυγε, άλλος ήρθε, έτσι που σήμερα έχουμε στο μπουζούκι τον Χάρη Παπαδόπουλο, στην κιθάρα τον Μπάμπη Παπαδόπουλο και κατά καιρούς τον Διονύση Ρούσσο (κιθάρα, τραγούδι). Στο σαξόφωνο είναι μόνο ο Ρέλλος. Συχνά, όταν παίζουμε στην Αθήνα, έρχεται τελευταία και η Εύη Μάζη (φλάουτο, τραγούδι), με την οποία συμμετέχουμε σε μια μουσική ομάδα που ανιχνεύει το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι, καθώς και στο String theory ensemble.

Στο Half Note θα ακούσουμε τραγούδια γνωστά και αγαπημένα από τη δισκογραφία σας, αλλά και τραγούδια που θα πείτε για πρώτη φορά. Δώστε μας μια μικρή γεύση για το πρόγραμμα των συναυλιών σας. Πώς θα χωρέσουν 50 χρόνια μουσικής πορείας σε τέσσερις εμφανίσεις;

Σε τέσσερις μέρες μπορείς να περιλάβεις ένα πολύ αντιπροσωπευτικό μέρος του ρεπερτορίου σου. Πρόγραμμα ούτε κάναμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε, όπως συνήθως, πάντως κάθε μέρα θα είναι διαφορετικό. Αυτό θα προκύψει και απ’ τη σύνθεση του σχήματος που κάθε μέρα θα είναι διαφορετική.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια πόσο εύκολο ήταν να παραμείνουν σταθεροί οι Χειμερινοί Κολυμβητές; Ποιό είναι το διαχρονικό στοιχείο που τους ενώνει; Και πώς άντεξαν τα τελευταία χρόνια αυτό που λέμε κρίση, πώς τη βίωσαν και μπορούν και συνεχίζουν ακόμα;

Δεν έχουμε καθόλου πολλές απαιτήσεις, κανείς δεν περιμένει να ζήσει απ’ τις εμφανίσεις του με το συγκρότημα και αρκετοί από μας έχουν τη δική τους διακεκριμένη μουσική πορεία. Η συμμετοχή μας στους Χειμερινούς Κολυμβητές μοιάζει με διάλειμμα.

Ανάμεσα στις αμέτρητες συνεργασίες και στα τραγούδια που έχετε δουλέψει υπάρχουν ξεχωριστοί σταθμοί μέσα σ’ αυτήν την πορεία που σας καθόρισαν ως μουσικούς και ως ανθρώπους; Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάτι συγκεκριμένο;

Ο Ισίδωρος Παπαδάμου, οι σύντροφοί μου στη μουσική, οι Τάσος Βαλκάνης, Γιάννης Κυριαζής, Γιώργος Κατσαρός. Για τον εαυτό μου μιλάω.

Από τους νεότερους μουσικούς υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζετε;

Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετούς, δεν θα το κάνω όμως γιατί θα είναι άδικο για πολλούς άλλους..

Δεν ξέρω αν σας αρέσει να σκέφτεστε μόνο το παρόν ή αν κάνετε συνεχώς σχέδια για το μέλλον, αλλά θα θέλατε να μας δώσετε μια εικόνα για το πώς βλέπετε τους Χειμερινούς Κολυμβητές σε λίγα χρόνια;

Το άμεσο μέλλον το βλέπω, μοιάζει με το τώρα, το μακρινό όχι. Θα ‘θελα να μπούμε κάποια στιγμή στο στούντιο. Καλοβλέπω και τις συνεργασίες μου εκτός Χειμερινών Κολυμβητών, με τον Γιώργο Πατεράκη στο String Theory Ensemble, αλλά και με άλλους νεότερους μουσικούς που αρκετά συχνά με τιμούν με προτάσεις συνεργασίας, καθώς και με τους μουσικούς φίλους με τους οποίους ανιχνεύουμε, λίγο δοκιμαστικά θα ‘λεγα, το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι σε σχέση με τα μουσικά ρεύματα του καιρού του.


Διαβάστε επίσης:

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Half Note Jazz Club