Την έναρξη της τελετής κήρυξε ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια, συνήθιζε να λέει ο ίδιος ο Κάρολος Κουν και τα λόγια του μας δείχνουν τον δρόμο μέχρι σήμερα. Ο Δήμος της Αθήνας, στηρίζει τα θεατρικά βραβεία «Κάρολος Κουν» με όλες τις δυνάμεις του, ενώ η Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, ένα από τα παλαιότερα και με συνεχή λειτουργία πνευματικά σωματεία της χώρας, συμβάλλει αποφασιστικά, ώστε αυτό το εγχείρημα να έχει το κύρος και την αναγνώριση που του αξίζει. Ως Δήμαρχος θα προσπαθήσω να διασφαλίσω ότι κάθε Αθηναίος και κάθε Αθηναία θα έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει και να εκτιμήσει τον πολιτιστικό πλούτο που μας περιβάλλει. Η ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλες τις εκφάνσεις της, χωρίς λογοκρισία, η διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας και η στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού είναι για εμάς πυξίδα σε κάθε δράση μας. Σκοπός μας είναι να φέρουμε τον πολιτισμό σε κάθε γειτονιά της Αθήνας, να τον καταστήσουμε προσβάσιμο σε όλους. Η τέχνη δεν χωρά μέσα σε 4 τοίχους. Γι’ αυτό θέλουμε να βγει έξω στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, στους δρόμους και τις πλατείες. Ο Πολιτισμός είναι ταυτοτικός πυλώνας της πόλης μας. Είναι μια ασπίδα απέναντι στα φαινόμενα της βίας, του φόβου, της ανομίας και του κλίματος ανασφάλειας. O Πολιτισμός επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα.»

Στη σημερινή τελετή ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας απένειμε το Βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου στον Θανάση Σαράντο για την παράσταση «Οιδίποδας Τύραννος» του Σοφοκλή στο Από Μηχανής Θέατρο.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου απένειμε το Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο στη Βερόνικα Δαβάκη για τη «Μαρίκα Νίνου», ενώ Μάνια Παπαδημητρίου για έλαβε το Βραβείο Δραματουργίας Ελληνικού Έργου για το έργο το «Σμύρνη, Μανίτσα μου!» από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Βελεγράκη.

*Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος των Βραβείων Θεάτρου και Μουσικής της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Την Κριτική Επιτροπή Θεάτρου 2022/23 απαρτίζουν οι θεατρικοί κριτικοί: Λέανδρος Πολενάκης (πρόεδρος), Κώστας Ζήσης, Μαρία Μαρή, Νίκος Μπατσικανής και Κωνσταντίνος Μπούρας, ενώ την Κριτική Επιτροπή Μουσικής οι μουσικοί κριτικοί: Κυριάκος Λουκάκος (πρόεδρος), Αθανάσιος Βαβλίδας, Δημήτριος Κιουσόπουλος, Θάνος Μαντζάνας και Θωμάς Ταμβάκος. Την παρουσίαση της εκδηλώσεως θα κάνει η τιμηθείσα με Έπαινο (2020/21) για την ερμηνεία της στον «Φιλάργυρο» της Ελισάβετ Μαρτινέγκου, ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα.

Η διοργάνωση συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πρωτεύουσας και, μέσω ειδικών κατηγοριών τιμητικών διακρίσεων, στην τόνωση της πνευματικής ζωής στην περιφέρεια και στη διεθνή προβολή της ελληνικής δημιουργίας.

Το σύμβολο των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής είναι επίχρυσο ακριβές αντίγραφο στεφάνου ελληνιστικής εποχής, που ανακαλύφθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, ενώ αυτό των βραβείων «Κάρολος Κουν» είναι αντίγραφο του «Ηλίου» που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της τραγωδίας «Άλκηστις» του Ευριπίδη – του πρώτου αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» – ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2022/23:

Α) ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ»

 • Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου: Θανάσης Σαράντος για τον Οιδίποδα Τύραννο
 • Ερμηνείας Ελληνικού Έργου: Βερόνικα Δαβάκη για τη «Μαρίκα Νίνου»
 • Δραματουργίας Ελληνικού Έργου: Μάνια Παπαδημητρίου για το «Σμύρνη, Μανίτσα μου!»

Β) ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

Γ) ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ

 • Μεγάλο Βραβείο Μουσικής: Δημήτρης Γιάκας (δεν απεδέχθη τη βράβευση)
 • Βραβείο Μουσικολογικού Συγγράμματος: «Ιστορία της Μουσικής στη Νεώτερη Ελλάδα» (Α’ τόμος) με επιμέλεια των +Χάρη Ξανθουδάκη, Πάνου Βλαγκόπουλου, Κώστα Καρδάμη, Στέλλας Κουρμπανά (έκδοση του Ωδείου Αθηνών) – για την συστηματική παρουσίαση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας και τη μετάβαση προς μια νέα θεώρηση της ιστορίας της
 • Βραβείο σε Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: «Bridges» με τη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και τον πιανίστα Ούβε Μάτσκε (έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας BIS) – για την ποιότητα των ερμηνειών και την πιστότητα των ηχογραφήσεων
 • Βραβείο σε Πολιτισμικό Οργανισμό της Περιφέρειας: Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων – για τη δράση του προς στήριξη της ορχήστρας και το λεύκωμα με θέμα την ιστορία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων
 • Βραβείο σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Έκτορας Ταρτανής – για τη συναυλία του επικεφαλής της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2-12-2022)

Δ) ΕΠΑΙΝΟΙ (θέατρο)

Ε) ΕΠΑΙΝΟΙ (μουσική)

 • Έπαινος για Μουσικολογικό Σύγγραμμα: «Η μουσική δωματίου του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου ως το 1965, με έμφαση στα έργα σε τονικό ιδίωμα» της Ξένιας Θεοδωρίδου (εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας)
 • Έπαινος για Δισκογραφική Εργασία Ελληνικού Ενδιαφέροντος: «Κωνσταντίνος Ι. Σφακιανάκης» (έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways) – για τις πρώτες ηχογραφήσεις έργων του συνθέτη
 • Έπαινος σε Νέο Καλλιτέχνη της Μουσικής: Νεφέλη Κωτσέλη – για την ερμηνεία της ως Νέρις στη «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι