Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης Αλέξης Ρίγλης, στην πρώτη του εμφάνιση στο Φεστιβάλ Αθηνών, πρόκειται να παρουσιάσει στην Πειραιώς 260 το «Top Girls» της σημαντικής Βρετανίδας συγγραφέως Κάρυλ Τσέρτσιλ, φέρνοντας στη σκηνή επτά γυναίκες ηθοποιούς οι οποίες υποδύονται τους δεκαέξι ρόλους του έργου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαρλίν η Θεοδώρα Τζήμου και στον ρόλο της αδερφής της Τζόις, η Μαρία Κεχαγιόγλου.

Το Top Girls είναι ένα από τα διασημότερα έργα της βρετανίδας θεατρικής συγγραφέα Caryl Chruchill. Τοποθετημένο στην θατσερική Αγγλία των 80’s συνοψίζει τη γυναικεία χειραφέτηση, τη φιλοδοξία, την απληστία και τον εγωκεντρισμό της εποχής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φεμινιστικό κείμενο με ξεκάθαρες αναφορές στον πολιτική της Θάτσερ και την αποθέωση της ατομικότητας στην ελεύθερη αγορά.

Η Μαρλίν, της Churchill, είναι μια αδίστακτη καριερίστα που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που θα της δώσει η ‘νέα εποχή’ προκειμένου να ανελιχθεί.  Θα εγκαταλείψει την αγγλική επαρχία αφήνοντας το παιδί της στην αδερφή της και θα ριχτεί στο corporate παιχνίδι δίχως αναστολές. Η ίδια άλλωστε θεωρεί ότι ‘ο καθένας μπορεί να πετύχει οτιδήποτε αν κάνει τις απαιτούμενες θυσίες’.

Το Top Girls θεωρήθηκε ένα από τα πιο επιδραστικά έργα της μεταπολικής Αγγλίας – τότε που η γυναικεία θεατρική γραφή σπάνιζε. Ξεχωρίζει για την μεταμοντέρνα προσέγγιση της δομής του, της αισθητικής αλλά και της γλώσσας. Απανωτοί καυστικοί διάλογοι που μπλέκονται, γρήγορη ομιλία, και μια ονειρεμένη εκκίνηση. Το Top Girls ανοίγει με ένα τρομερό soirée σπουδαίων γυναικών της ιστορίας που με κάποιο τρόπο διέπρεψαν στον τομέα τους -παραγκωνίζοντας, αφήνοντας κάτι πίσω ή συρρικνώνοντας μια πτυχή του εαυτού τους.

Το έργο πρωτοπαίχτηκε τον Αύγουστο του 1982 στο Royal Court Theatre με την Μάργαρετ Θάτσερ στην ακμή της και την Μαντόνα να αποθεώνεται με το Material Girl.

Σαράντα χρόνια μετά το κείμενο εξακολουθεί να αποδεικνύει την επικαιρότητά του καθώς ο συνδυασμός επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας στην ζωή μια γυναίκας παραμένει μια δυσπρόσιτη υπόθεση. 

Μετάφραση-δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Αλέξης Ρίγλης

Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Ήχος: Κωστής Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης

Βοηθοί ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα, Τζίνα Ηλιοπούλου, Ευγενία Μπουρντά

 

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεοδώρα Τζήμου, Έφη Γούση, Αμαλία Αρσένη, Γιωργιάννα Νταλάρα, Νίκη Σερέτη, Δώρα Στυλιανέση

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.