Το Reworks Festival ξεκίνησε σαν ένα πείραμα, καθώς υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην πόλη της Θεσσαλονίκης πάνω στην ηλεκτρονική μουσική και τις νέες τέχνες … Εμείς σαν ομάδα θέλαμε να προβάλουμε αυτά τα είδη μουσικής και τέχνης και ουσιαστικά αυτό μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε το Reworks.

Στην αρχή ξεκινήσαμε απευθυνόμενοι σε ένα εξειδικευμένο κοινό, πιο εξοικειωμένο θα έλεγα με το είδος. Από το 2005 που ξεκίνησε το φεστιβάλ υπό διαφορετικές συνθήκες, έχουμε ένα θετικό. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει να ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση του κοινού και γι’ αυτό το Reworks μεγαλώνει ραγδαία από διοργάνωση σε διοργάνωση.

Το Reworks είναι ένα φεστιβάλ που στηρίζεται στον εθελοντισμό. Ο εθελοντισμός έχει σαν στόχο να φέρει πιο κοντά τους νέους σε κάποιες συλλογικές διεργασίες. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που δουλεύει το φεστιβάλ, όπως ο τομέας Τύπου, το διοργανωτικό κομμάτι, το εικαστικό κ.ο.κ. Πάνω σ’ αυτούς τους τομείς οι εθελοντές μας μπορούν να αποκτήσουν διάφορες εμπειρίες, να δουλέψουν σ’ ένα συλλογικό κλίμα, να δουν από κοντά τι συμβαίνει πίσω από τη σκηνή και ό,τι αφορά στο φεστιβάλ. Το καλό είναι ότι ο εθελοντισμός έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση (είχαμε φέτος 400 αιτήσεις) και είναι πολύ θετικό αυτό, γιατί δείχνει ότι ο κόσμος θέλει να βοηθήσει και να συμμετέχει. Μακάρι να μπορούσαμε να τους πάρουμε όλους.

Για το ελληνικό κοινό, επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βλέπει καλλιτέχνες του εξωτερικού, αν και θα έλεγα πως αν ένα φεστιβάλ έχει κατεύθυνση μόνο με ξένους καλλιτέχνες, κατά την άποψή μου είναι λάθος. Όμως χρειάζονται και οι ξένοι καλλιτέχνες σ’ ένα ελληνικό φεστιβάλ, διότι έτσι έρχονται νέες ιδέες, διαφορετικές σε σχέση με αυτά που επικρατούν στην πόλη.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι εμφανίζονται στο εξωτερικό, σε παρόμοια φεστιβάλ. Κι εμείς έχουμε βρεθεί σε πολλά από αυτά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πλέον έχει μπει στο μουσικό χάρτη. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που κάνουν καριέρα στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς είναι και από τη Θεσσαλονίκη!

Info: Ο Αναστάσιος Διολάτζης (DJ Ison) είναι DJ, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός, και παρέα με την κολλεκτίβα NON NET – της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος – διοργανώνουν από το 2005 το Reworks Festival.

Πρόκειται για ένα απο τα ηγετικά πρόσωπα στην ηλεκτρονική σκηνή της χώρας σήμερα, έχοντας κυκλοφορήσει στην International Deejay Gigolos, συνεργάστηκε με τους Fischerspooner και τον DJ Hell εκτώς των άλλων μέσα στη χρονιά που πέρασε. Το 2010 ο ήχος του ταξίδευσε όλο και περισσότερο στο εξωτερικό με εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και clubs της Ευρώπης, παρουσιάζοντας μια ευφάνταστη μίξη ήχων, ένα μουσικό ταξίδι, το οποίο εκτείνεται από την jazz, electronica, ambient, techno & house με εμφανείς αναφορές στην σκηνή του Σικάγο και του Ντιτρόιτ.

Αν έχετε χορέψει σε ένα από τα 8ωρα σετ του σιγουρα καταλαβαίνετε! Για αυτό και στο φετινό Reworks έχει το closing set του φεστιβάλ. Ο,τι καλύτερο για το τέλος!