Με τα έργα της παρούσας έκθεσης ο Κυραρίνης συμπληρώνει, επεκτείνει και τελειοποιεί μια, σχεδόν εικοσαετή, πορεία ζωγραφικής και συμπυκνώνει όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του. Στα έργα του Κυραρίνη ο χώρος είναι αβαθής, αντιφυσιοκρατικός. Ο καλλιτέχνης αρνείται την τρίτη διάσταση της δυτικής τέχνης, με απόλυτο σεβασμό όμως στις μοντερνιστικές κατακτήσεις των αρχών του εικοστού αιώνα.

Πρότυπα του Κυραρίνη είναι τα αρχέτυπα της τέχνης στην εγγύς, και όχι μόνον, Ανατολή. Είναι τα Ακηλίδωτα Αρχέτυπα για τα οποία μιλά ο Κόντογλου. Ο χώρος του κατακλύζεται από πολυποίκιλα διακοσμητικά μοτίβα που κατάγονται από ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα, από το μακρινό παρελθόν ώς το παρόν: από τον κόσμο της ύστερης αρχαιότητας ώς τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους· και από εκεί στην λαϊκή μαρμαρογλυπτική και ξυλογλυπτική και στον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη. Κάθε μοτίβο εντάσσεται οργανικά στην εκάστοτε σύνθεση, γιατί έχει επιλεγεί με βαθειά γνώση του συμβολισμού και της οπτικής του βαρύτητας.

Με την έκθεση “ὁρατῶν τε καί ἀοράτων” η Γκαλερί Citronne συνεχίζει το εκθεσιακό της πρόγραμμα. Φιλοδοξεί να παρουσιάζει απολύτως επιλεγμένες εκθέσεις από την σύγχρονη ελληνική τέχνη και, παραλλήλως, να συμβάλλει στην σύγχρονη προβληματική.

Ο διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το σήμερα είναι ορατός και αόρατος στα έργα του Αλέκου Κυραρίνη, διάλογος εν ενεργεία από τη μεριά του καλλιτέχνη και ανοιχτός σε πολλαπλές αναγνώσεις από την μεριά του θεατή.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο. Περιλαμβάνονται: Α. Εισαγωγικό σημείωμα από την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη (Ιστορικός τέχνης, Διευθύντρια της CITRONNE Gallery) Β. Εργοβιογραφία του Αλέκου Κυραρίνη απο τον Ν. Π. Παΐσιο (Επιμελητής της έκθεσης) Γ. Αναλύσεις των έργων από τον Ν. Π. Παΐσιο (Επιμελητής της έκθεσης)

Επιμέλεια έκθεσης: Ν. Π. Παΐσιος
Μουσική επένδυση βίντεο: Γιώργος Κουμεντάκης

Αλέκος Κυραρίνης

Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ από το 1997 έως και το 2003, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Έχει εικονογραφήσει τα βιβλία: Ημερολόγιο Ομίλου ALPHA (2003), Επαληθεύοντας τη νύχτα, Δημήτρης Αγγελής, Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, (Αθήνα 2011), Encima del subsuelo /Πάνω απ ́το υπέδαφος, Κώστας Βραχνός, περιορισμένη έκδοση (Αθήνα 2012), Τεύχη 1,2,3 περιοδικού «Νέα Ευθύνη», Σταλάγματα από τα κεραμίδια, Ιερομόναχος Αντώνιος Ρωμαίος (Εν πλω, Αθήνα 2015), T εύχος 1 περιοδικού «Ανθίβολα» ( 2017), «Διψώ για ένα ζωντανό νερό», Μοναχός Ιωάννης (Εν Πλω, Αθήνα 2018). Συνεργάζεται με το περιοδικό «Φρέαρ» και με τον πολιτιστικό χώρο « Baumstrasse ».

Έχει εκδώσει ένα μικρό δοκιμιακό βιβλίο για τη ζωγραφική με τίτλο «Οι ερωτήσεις της Νεφέλης», Μικρός Αστρολάβος/Ευθύνη, Αθήνα 2011. Έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα , την Ισπανία και το Βέλγιο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.