Η έκθεση «Θέατρο Αναμνήσεων» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2026 στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου 2026.

Στη νέα έκθεση, ο Αλέξης Κυριτσόπουλος παρουσιάζει έργα που κινούνται στον χώρο της μνήμης, της φαντασίας και της προσωπικής εμπειρίας. Για τον ίδιο, το χρώμα δεν αποτελεί απλώς εικαστικό μέσο, αλλά βασικό φορέα συναισθήματος. Μέσα από αυτό μετατρέπει την ορατή πραγματικότητα σε ψυχική εμπειρία, δίνοντας έμφαση στη βιωματική θέαση αντί στη ρεαλιστική απεικόνιση. Η ζωγραφική του δεν αναλύει, αλλά βασίζεται στο συναίσθημα, καθώς το χρώμα μετατρέπεται σε μέσο αντίληψης της πραγματικότητας.

Το «Θέατρο Αναμνήσεων» αποτελεί μια πρόσκληση σε έναν κόσμο ποιητικό και βαθιά ανθρώπινο, όπου η ζωγραφική γίνεται χώρος περισυλλογής. Σε μια εποχή ταχύτητας και θορύβου, ο Κυριτσόπουλος μάς προτείνει μια παύση — μια επιστροφή στην εσωτερικότητα.

Αλέξης Κυριτσόπουλος – Σύντομο βιογραφικό:

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γεννήθηκε το 1943. Ξεκίνησε ως σκιτσογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά μέχρι τον Απρίλιο του 1967. Το καλοκαίρι έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και γνώρισε την ζωγραφική. Ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και ιδρύματα (ΜΙΕΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Έχει εικονογραφήσει και γράψει βιβλία, μεταξύ των οποίων Το παραμύθι με τα χρώματα, τα Βεγγαλικά που βραβεύτηκε από το κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου το 2012 και το Κουράγιο που εκδόθηκε το 2020.

Έχει ζωγραφίσει εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων, αφίσες, CD, για τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Διονύση Σαββόπουλο, το Νίκο Ξυδάκη και πολλούς άλλους. Έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά και κοστούμια σε παραστάσεις του Σαββόπουλου (Αχαρνής, Σαββόραμα κ.ά.) στο Μέγαρο Μουσικής και σε θεατρικές σκηνές, στο ΚΘΒΕ (έργο του Ευγένιου Τριβιζά) και σε ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους του Απόστολου Δοξιάδη, του Χρήστου Βακαλόπουλου και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Η ενασχόλησή του με το έργο του Δον Κιχώτη πάει αρκετά χρόνια πίσω. Το 2005-06 παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ για τα 400 χρόνια του Δον Κιχώτη και το 2006 μέρος αυτής της δουλειάς εκτέθηκε και στο ελληνικό περίπτερο του ΕΚΕΒΙ στην διεθνή έκθεση βιβλίου στη Μαδρίτη, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα τον Οκτώβριο του 2005.

Το 2023 κυκλοφόρησαν τα βιβλία Η μπάλα από τις εκδόσεις Ίκαρος και το Άλλοτε και τώρα από τις εκδόσεις Κέδρος.