Το πρότζεκτ «A Great British Spraycation», αποτελείται από δέκα νέα έργα τέχνης του Banksy, τα οποία εμφανίστηκαν πρόσφατα σε παραθαλάσσιες πόλεις της Αγγλίας και έχουν θέμα την οπτική του καλλιτέχνη για αυτό που ονομάζουμε καλοκαιρινές διακοπές και διασκέδαση.

Μια ταινία μικρού μήκους που δημοσιεύτηκε στο Instagram δείχνει τον ανώνυμο καλλιτέχνη να οδηγεί στις πολεις Νόρφολκ και Σάφολκ, καθώς ζωγραφίζει τις διάσημες τοιχογραφίες των παιδιών που φαντάζονται μια περιπέτεια στη θάλασσα και του ζευγαριού που χορεύει σε μια στάση λεωφορείου.

Το «A Great British Spraycation» σατιρίζει την ιδέα του «staycation» , του εναλλακτικού τρόπου με τον οποίο πλέον προγραμματίζουν τις διακοπές τους πολλές οικογένειες στην Αγγλία. Το φαινόμενο έκανε έντονα την εμφάνιση του μετά τον COVID-19 και τους περιορισμούς που τίθενται στα διεθνή ταξίδια μετά το Brexit και πρόκειται για αυτό που ονομάζουμε «σύντομες, κοντινές και άνετες διακοπές».

Συμπτωματικά ή ίσως σκόπιμα, τρεις από τις πόλεις που εργάστηκε ο καλλιτέχνης – το Γκρέιτ Γιάρμουθ, το Γκόρλεστον και το Λόουστοφτ – διαγωνίζονται να γίνουν η επόμενη Πολιτιστική Πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2025.

Ο Banksy έχει αρχίσει να δημοσιεύει όλο και περισσότερο υλικό από την εξελικτική διαδικασία των έργων του , όπως στο “Create Escape” ή σε ένα άλλο βίντεο με αρουραίους με εμπορικά σήματα που προκαλούν όλεθρο στο μετρό του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από: Colossal