Το Μάιο του 2012 το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξένησε μία παράσταση χορού αλλιώτικη.

60 χορευτές επαγγελματίες και ερασιτέχνες, νέοι και πολύ μεγαλύτεροι,  με αστείρευτο κέφι και χαρά δούλεψαν μαζί με 7 χορογράφους από το Σύνδεσμο Χορού σε 9 πρόβες για να παρουσιαστεί η παράσταση «Αλυσιδωτές Αντιδράσεις»  με όλους επί σκηνής.  Με το δυναμισμό τους, οι χορευτές γέμισαν με αισιοδοξία το κοινό, τους συντελεστές της διοργάνωσης αλλά και τους χορογράφους τους.

Με αυτό τον τρόπο μία ιδέα του Συνδέσμου Χορού που αποτελείται από τις ομάδες Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα, Φora, που πρώτο – εφαρμόστηκε στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ρίζωσε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης. Σήμερα εξελίσσεται,  πάντα από το Σύνδεσμο Χορού και με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης –  Εθνική Υπηρεσία  και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος της  Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση».

Στην εορταστική – απολογιστική συνάντηση που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα, εδραιώθηκε σε όλους τους συντελεστές η πεποίθηση για την αναγκαιότητα της συνέχειας και της καθιέρωσης της δράσης και στο μέλλον. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν από όλους -συμμετέχοντες, χορογράφους και οργανωτές- παρουσία του Προέδρου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, κ. Φίλιππου Λέντζα. Στη συνάντηση αναδείχτηκε η θετική διάσταση της συλλογικότητας που φανερώθηκε μέσα από το εργαστήριο και η χρησιμότητα των ατομικών και συλλογικών πρωτοβουλιών με στόχο τη διαρκή εκπαίδευση, την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας στο χορό, τον εμπλουτισμό των γνώσεων και της εμπειρίας, τη συν-δημιουργία.   

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα δε, η δυνατότητα που δόθηκε κυρίως σε άνεργους νέους και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά και διαφορετικού επαγγελματικού και μορφωτικού επιπέδου να ασχοληθούν με το χορό, μέσα από ένα Εργαστήριο «πηγή έμπνευσης και νέων ιδεών». 

Τον Απρίλιο του 2013  το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και οι ομάδες χορού Amorphy, Lemurius, Νταλίκα, Πρόσχημα και Φora (Σύνδεσμος Χορού), επιστρέφουν με μια νέα πρόταση για ένα Ανοικτό Χορογραφικό Εργαστήριο, που απευθύνεται σε μία ολόκληρη τοπική κοινωνία (Χορός για την κοινότητα/community dance).

Σκοπός της δράσης είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες και κυρίως στους νέους τη δυνατότητα να έρθουν κοντά μέσω του χορού, να γνωρίσουν την κίνηση, το σύγχρονο χορό και τη δημιουργική διαδικασία  αλλά και να αποκτήσουν την εμπειρία μιας παράστασης.

Η διαδικασία αυτή στοχεύει στο να αποδείξει έμπρακτα ότι με τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια, την προσφορά όλων και τη σωστή αξιοποίηση των γνώσεων και των ικανοτήτων του κάθε ατόμου, για ένα σκοπό, μπορεί να προκύψει ένα μοναδικό, αξιόλογο, συλλογικό αποτέλεσμα. 

Η πρόσκληση για συμμετοχή, η οποία είναι δωρεάν, απευθύνεται πρωτίστως στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των  Δήμων Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας και όλων των περιοχών του κέντρου της Αθήνας, που σήμερα πλήττονται. Ένα πρόγραμμα που μπορούν να πάρουν μέρος όλοι:  μαθητές, φοιτητές, άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι, νοικοκυρές, συνταξιούχοι, μετανάστες, αθλητές…

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να δεσμευτούν ότι θα είναι διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν και τις 9 πρόβες που θα πραγματοποιηθούν  το διάστημα από τις 3 έως τις 28 Απριλίου 2013 και βεβαίως να συμμετάσχουν στην παράσταση που θα  ακολουθήσει.

Περιγραφή της δράσης. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε 5 ομάδες και κατά τη διάρκεια εννέα προβών θα δημιουργήσουν μια χορογραφία με τις οδηγίες του κάθε χορογράφου. Τις τελευταίες ημέρες θα πραγματοποιηθούν 3 κοινές πρόβες, οι οποίες θα καταλήξουν σε μια παράσταση στην κεντρική σκηνή του ΙΜΚ, την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, στις 12:00 μ., με ελεύθερη είσοδο.

Οι ομάδες και οι συμμετέχοντες:

•  Μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (από Γ’ Δημοτικού) 

Νταλίκα -χορογράφος: Βάσω Γιαννακοπούλου (www.dalikadancetheater.com)

• Νέοι άνεργοι, μετανάστες, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Πρόσχημα -χορογράφος: Μαρία Κολιοπούλου (www.prosxima.gr)

• Νέοι άνεργοι, μετανάστες, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες  

Lemurius -χορογράφοι: Κατερίνα Σκιαδά – Νίκος Δραγώνας  (www.lemurius.com)

•  Νέοι άνεργοι, μετανάστες, κοινωνικά ευάλωτες ομάδες

Φora -χορογράφος: Μέντη Μέγα  (www.foraetc.wordpress.com)

 •  Άτομα άνω των 50 ετών χωρίς απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία στο χορό

Amorphy -χορογράφος: Τζένη Αργυρίου  (www.amorphy.org)

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις  08:00 – 22:00.

Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01.

Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ  θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.