Το εορταστικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας φέτος τα Χριστούγεννα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων όπου οι Χριστουγεννιάτικες γιορτές γίνονται υπόθεση της πόλης και επεκτείνονται σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Γιορτές ελπίδας και προσδοκίας, γιορτές που ενώνουν! Εθνότητες, ηλικίες, θρησκείες, φύλα, κατοίκους, δημότες αλλά και επισκέπτες.

Παρουσιάζοντας τις αρχές και τους άξονες του εορταστικού προγράμματος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η «η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη φέτος φωταγωγήθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, όπως οι περισσότερες πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης».

«Η Αθήνα γιορτάζει και ο παλμός και η χαρά της γιορτής μεταδίδεται σε πλατείες, ανοικτούς και κλειστούς χώρους, πολιτιστικούς φορείς, θέατρα και δρόμους. Για τα παιδιά, για τους κατοίκους και επισκέπτες της φιλόξενης και ασφαλούς πρωτεύουσας μας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνότητας. Η γιορτή ενώνει χωρίς αποκλεισμούς. Η πόλη έχει επίγνωση των δυσκολιών και ξέρει να αντέχει στις δυσκολίες. Με πίστη στη δημοκρατία, τον πολιτισμό, τον άνθρωπο, την επόμενη μέρα. Στα δύσκολα άλλωστε αποζητούμε ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Την συνάφεια με τις συλλογικότητες. Με αυτό που ονομάσθηκε σε αυτήν εδώ την πόλη, στα χρόνια της κλασικής αρχαιότητας δήμος και παραμένει η ψυχή της Αθήνας. Η Αθήνα σας καλεί να γιορτάσουμε μαζί» τόνισε ο κ. Καμίνης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι περισσότερες από 240, απλωμένες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Και φέτος η αλλαγή του έτους θα γίνει στο Θησείο, με φόντο την Ακρόπολη. Στην αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτους, στην εξέδρα του πεζοδρόμου της Αποστόλου Παύλου θα ανέβουν οι Sugahspank! & Swing Shoes, οι Athens Swing Cats και οι Athens Leading Hope, που θα παρασύρουν το κοινό με swing ρυθμούς. Θα δώσουν τη σκυτάλη στον Πάνο Μουζουράκη, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων, λίγα λεπτά πριν μας εγκαταλείψει το 2015, θα συναντήσει τον Φίλιππο Πλιάτσικα και θα υποδεχτούν το νέο έτος, με το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων. Την εορταστική βραδιά θα παρουσιάσει ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, που έχει την ευθύνη του εορταστικού προγράμματος, σημείωσε: «Στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ετοιμάσαμε ένα πολυδιάστατο εορταστικό πρόγραμμα με καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που αγγίζουν κάθε γειτονιά της Αθήνας. Ένα εορταστικό πρόγραμμα που θέτει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο. Γιατί κανένας δεν θα πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος ή απομονωμένος τις άγιες αυτές ημέρες. Η σκέψη και οι πράξεις μας θα πρέπει να μεριμνούν για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη όσο κανένας άλλος την έμπρακτη στήριξη μας. Επιλέγουμε τον Πολιτισμό και την Τέχνη ως όχημα για να στείλουμε όλοι ένα μήνυμα χαράς, αλληλεγγύης και αισιοδοξίας για τις καλύτερες ημέρες που θα έλθουν. Η Αθήνα μπορεί να καταστεί κιβωτός ελπίδας και θετικής ενέργειας. Και θα το αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο στις εορταστικές εκδηλώσεις που ετοιμάσαμε και στις οποίες καλούμε όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συμμετάσχουν».

Το «παρών» στη συνέντευξη τύπου έδωσε ο Γιώργος Καπουτζίδης, ο οποίος θα είναι ο παρουσιαστής της βραδιάς της παραμονής: Ο κ. Καπουτζίδης τόνισε ότι «αποτελεί πολύ μεγάλη χαρά και τιμή αυτή η πρόσκληση. Την αλλαγή του χρόνου επρόκειτο να την περάσω στην πατρίδα μου, στις Σέρρες, αλλά θα περάσω στο σπίτι μου εδώ στην Αθήνα. Πρέπει πάντα να ελπίζουμε για το καλύτερο και να υπάρχει αγάπη, ομόνοια, αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις του καλού, αλλιώς δε θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Ο δήμαρχος έχει δείξει ότι νοιάζεται για το καλό του πολίτη. Χαίρομαι που είστε εσείς σ’ αυτήν την θέση και καλέσατε και εμένα».

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Με κεντρική ιδέα το Αστέρι, η πόλη πλημμύρησε με φως ήδη από τις 13 Νοεμβρίου, μετατρέποντας για πρώτη φορά από τόσο νωρίς την Αθήνα σε μια πόλη που γιορτάζει και προσκαλεί τους επισκέπτες να γιορτάσουν και αυτοί μαζί της. Έτσι, ως το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων, το αστέρι γίνεται σύμβολο της αλληλεγγύης, της ελπίδας, της συμμετοχής, που αγκαλιάζει τα πάντα στην πόλη.

Από την Τρίτη  8 Δεκεμβρίου αγαπημένοι καλλιτέχνες υπόσχονται να μας βάλουν σε εορταστικούς ρυθμούς μέχρι και τις πρώτες μέρες του Νέου Χρόνου, πλημμυρίζοντας την πόλη με ρυθμό και χρώμα, με περισσότερες από 240 εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με μουσική, καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις, εργαστήρια για παιδιά στο κέντρο, τις γειτονιές, τα Πολιτιστικά Κέντρα, τα Μουσεία του Δήμου Αθηναίων, τον Εθνικό Κήπο, σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους και τις Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας.

Η πλατεία Συντάγματος από τις 8 έως τις 27 Δεκεμβρίου θα αποτελεί το κέντρο της μουσικής με 25 συναυλίες, που θα μας αλλάξουν την διάθεση και θα μας ξεσηκώσουν με πολύ χορό και τραγούδι. Καθημερινά, ο ραδιοφωνικός σταθμός music radio 89,2 μεταφέρει το ραδιοφωνικό του στούντιο στην πλατεία Συντάγματος με ζωντανές εκπομπές κρατώντας τον εορταστικό παλμό στο κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί από την ενημερωτική ιστοδελίδα THE TOC.GR αγώνας δρόμου με αφετηρία τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα έσοδα από τον οποίο θα διατεθούν στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων. Η επικεφαλής του TOC.GR δημοσιογράφος Έλλη Στάη, η οποία παρέστη στη συνέντευξη τύπου στο δημαρχιακό μέγαρο, τόνισε: «Χαίρομαι που η πρωτοβουλία μας για να τρέξουμε μπήκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων. Η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η θετική ματιά μπορεί να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πρέπει να πω ότι ο δήμος Αθηναίων είναι μπροστάρης. Είδα τώρα τις γαλλικές εκλογές και διέκρινα τον φόβο των πολιτών. Πρέπει όμως να υπάρχει και άλλη πρόταση εκτός από τον φόβο. Ο κ. Καμίνης το έχει κάνει. Έχει αντιμετωπίσει τον φόβο με μία άλλη πρόταση. Είμαι και εγώ εδώ για να συμβάλλω και θα συμμετέχω σε οτιδήποτε άλλο γίνει. Όλοι μαζί θα χαμογελάσουμε και θα αντιμετωπίσουμε τον φόβο μας».

Μέγας χορηγός των εκδηλώσεων είναι η CYTA Ελλάδας. H διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της CYTA Μαρίνα Νικολάου τόνισε: «Θα ήθελα να μεταφέρω την ικανοποίηση της CYTA που της δόθηκε η δυνατότητα να σταθεί δίπλα στο δήμο Αθηναίων και να υποστηρίξει όλο αυτό το πρόγραμμα που έχει γίνει για τους πολίτες, ενώ θα γεμίσει χαρά μικρούς και μεγάλους. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους καθώς και στην ομάδα του κ. Τεντόμα. Επιφυλασσόμαστε από πλευράς μας να προσφέρουμε εκπλήξεις και δώρα για τον κόσμο».

Παιχνίδι και γνώση, μάθηση και ψυχαγωγία, περιμένουν τους μικρούς μας φίλους σε περισσότερες από 63 εκδηλώσεις στο κέντρο και τις γειτονιές. Ο Εθνικός Κήπος και η πλατεία Κοτζιά θα αποτελέσουν τα κεντρικά σημεία των παιδικών εκδηλώσεων από 12 Δεκεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου και από 26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών, μυστικές διαδρομές, αλλά και περιπλανήσεις με οδηγό τα αστέρια, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον Εθνικό Κήπο, ενώ στην πλατεία Κοτζιά θα ζωντανέψουν το αστέρι τους και θα φτιάξουν το δικό τους έργο κινούμενης εικόνας.

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα γιορτάσουμε τον ερχομό του νέου χρόνου στο Θησείο, μέσα σ’ ένα μουσικό καταιγισμό-έκπληξη. Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Χορωδία, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ψυχαγωγία των πολιτών, αποτελούν και φέτος μία δυναμική παρουσία στις γιορτές και συμπράττουν με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως το Μάριο Φραγκούλη, τη Μαρίζα Ρίζου, τη Γιώτα Νέγκα, τη Τζίνα Φωτεινοπούλου, κ.α.

Φέτος για πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων συνεργάζεται και συσπειρώνει γύρω του φορείς της πόλης, θέλοντας να υπογραμμίσει  ότι η συμβολή όλων είναι σημαντική για την προβολή του πανανθρώπινου μηνύματος των Χριστουγέννων, που είναι η προσφορά, η ελπίδα και η αλληλεγγύη.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις της Προτοχρονιάς εδώ.

Διαβάστε επίσης: Τα παιδιά ζουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στην πόλη