Παγκοσμίως δε, και 40 χρόνια μετά, αναγνωρίζεται ως η αξεπέραστη εκείνη καλλιτέχνις που επαναπροσδιόρισε την ιστορική πορεία και εξέλιξη του λυρικού τραγουδιού, ορίζοντάς το ως εκείνο πριν και εκείνο μετά την παρουσία της, με ερμηνείες που γεφύρωσαν αμετάκλητα το αρχαίο ελληνικό δράμα με την όπερα.

Μετά από πρόταση του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENAEUM (Ατενέουμ) το 2017 ανακηρύχθηκε «Έτος Μαρία Κάλλας», και με αυτόν τον τρόπο δόθηκε το έναυσμα να διοργανωθούν πολλές και τιμητικές εκδηλώσεις στην μνήμη της μεγάλης ντίβας, οι οποίες όμως, παράλληλα, τιμούν και προβάλλουν τον σύγχρονο πολιτισμό.

Ήδη με την οργανωτική υποστήριξη του ATHENAEUM έχουν πραγματοποιηθεί εκθέσεις και συναυλίες στο Μπακού* και το Κουβέιτ**, ενώ προετοιμάζονται εκείνες που θα λάβουν χώρα στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, στην Ινδία, όπως και στην Κίνα οι οποίες κορυφώνονται με Προκριματικό Διαγωνισμό για το 40ο Grand Prix στο Πεκίνο. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Οιχαλίας, στην κοινότητα Νεοχωρίου Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρογονικό σπίτι της Μ. Κάλλας, καθώς και στο Θέατρο στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ιδιαιτέρως δε, και με μεγάλη χαρά, ανακοινώνεται η διενέργεια του 40ού Διεθνούς Grand Prix Μαρία Κάλλας στην Όπερα, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο διεθνής αυτός τεσσαρακονταετής θεσμός, με το παγκόσμιο κύρος, αναγνώριση και λάμψη που ιδρύθηκε από την αρχιμουσικό Λούλη Ψυχούλη και την πιανίστα Άννα Κουκουράκη, θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017, στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τραγουδίστριες έως και 31 χρόνων και τραγουδιστές έως και 33 χρόνων.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να βρουν τους όρους συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό στην επίσημη ιστοσελίδα: http://www.grandprixmariacallas.com καθώς και στην ιστοσελίδα του ATHENAEUM http://www.athenaeum.com.gr/

Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην Γραμματεία του διαγωνισμού που στεγάζεται στα γραφεία του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENAEUM, Αδριανού 3, 105 55 Αθήνα, τηλ. 210 3211987, -949, -955.

*ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΚΟΥ

Farida Mammadova – Σοπράνο
Ilham Nazarov – Κόντρα τενόρος και ηθοποιός
Adil Akhundov – Τενόρος
Eyyub Guliyev – Αρχιμουσικός
Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν

Έλληνας Πρέσβυς: Δημήτριος Γ. Τσούγκας

** ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΪΤ

Σεΐχης: MUBARAK F. S. AL SABAH
Σοπράνο: Νίνα Κουφοχρήστου
Πιάνο: Δημήτρης Γιάκας