12 Μικρές Ιστορίες, μια για κάθε μήνα του χρόνου. 12 γνωστοί ήρωες παραμυθιών σε νέους ρόλους, διαφορετικούς από αυτούς που τους έχουμε συνηθίσει. Ο Πινόκιο θα επισκεφτεί τον Αύγουστο και έχει πολύ καλό λόγο για να το κάνει. Η Χιονάτη τα βρίσκει σκούρα τον Φεβρουάριο και ο Κοντορεβιθούλης κάνει μια επίσκεψη στον μήνα Σεπτέμβριο, μιας και ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη του μέρα στο… Μαζί τους η Αλίκη, ο Μαγεμένος Βάτραχος, ο Μάγος του ΟΖ, Το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, η Κοκκινοσκουφίτσα που γιορτάζει μια ιδιαίτερη γιορτή τον μήνα Οκτώβριο, ο Τζακ, ο Πίτερ, ο Πέτρος και τέλος κάτι από την ιστορία με τα Ρούχα του Βασιλιά.

Ο βραβευμένος εικαστικός Βασίλης Παπατσαρούχας γράφει και ζωγραφίζει 12 μικρές ιστορίες, μία για κάθε μήνα, εμπνευσμένες από κλασικά παραμύθια σε ένα crossover picturebook υψηλής αισθητικής για μικρούς αλλά και για μεγάλους, γεμάτο αφορμές για ταξίδια φανταστικά και αναδιοργάνωση της κλίμακας των συνθηκών των συναισθημάτων μας. Δώδεκα ξεχωριστές ιστορίες, πλεγμένες πάνω στον ιστό δώδεκα γνωστών και αγαπημένων παραμυθιών. Διαφορετικές όμως. Άλλο τέλος, άλλη πλοκή, άλλα συναισθήματα, άλλες σκέψεις. Σαν άσκηση νοητική που σε κάνει να σαστίσεις και να νιώσεις μετέωρος στο κενό. Όλα μοιάζουν γνωστά, όλα βαδίζουν όπως τα ξέρουμε και …ξαφνικά όλα αλλάζουν. Εικόνα και λόγος μπλέκουν αρμονικά βοηθώντας τον αναγνώστη σε μια άλλη προσέγγιση παραμυθιών, τα οποία έχουν γίνει πλέον μέρος της συλλογικής κουλτούρας μέσα στην οποία μεγαλώνουμε όλοι.

Ο Παπατσαρούχας με πηγαίο χιούμορ, αστείρευτη φαντασία και ιδιαίτερη τρυφερότητα χτίζει νέες ιστορίες από κλασικά υλικά και ουσιαστικά επεκτείνει, ανατρέπει, ερμηνεύει, επαναδιατυπώνει, με μια λέξη παίζει, με τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα από παραμύθια που όλοι ξέρουμε, κι όμως έχουν κι άλλες πλευρές να μας αποκαλύψουν. Οι ζωγραφιές του, απόλυτα δεμένες με το ύφος του κειμένου και απόλυτα τυχερές. Τυχερές, γιατί πραγματικά μόνο αν ο συγγραφέας είναι και ζωγράφος μπορεί να πετύχει ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα. Εκεί που σταματά το κείμενο – αρχίζει η εικόνα. Εκεί που σταματά η εικόνα – μπαίνει το κείμενο! Ένας διάλογος ποιητικός, αφαιρετικός, μαγικός. Ένα βιβλίο που διαβάζεται αργά, αφού κάθε εικόνα και κάθε κείμενο ξυπνάει μνήμες, εγείρει απορίες, γίνεται αφορμή για συζήτηση, για παιχνίδι, για στοχασμό. Μια ενδιαφέρουσα συλλογή που θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο των παραμυθιών με άλλα μάτια.